Какво гледах през януари 2019

d4a849b45fcc7fae8478512f7f27bdfb

Месец януари е натоварен и тежък за студентите, но аз все пак успях да изгледам доста филми и да приветствам завръщането на любимите си сериали. Този месец започнах да гледам и селекцията за тазгодишните Оскари, които мисля, че ще задминат дори миналогодишните, защото до момента всички филми са страхотни! А ето и какво гледах през януари:

ФИЛМИ

Резултат с изображение за XII АXII А
Първият ден на януари е може би най-мързеливият в цялата година, затова аз често го прекарвам в компанията на някой филм и, разбира се, много храна. ‘XII A’ бе тазгодишният ми избор, къде диктуван от роднини, къде от мен самата. Не очаквах много от филма, все пак гледах и първата част, която бе хубава, но не мислех, че ще ни предложат нещо ново за втората. Е, не е за наградите Оскар, не е и особено изненадващ и изпълнен с дълбоки послания, но бе забавен, разтоварващ и приятен. Интересно бяха представили последната училищна година – донякъде припокриваща се с истината, донякъде – не. Абе, посмяхме си се.

Резултат с изображение за vice movie posterVice
Тази година отново съм решила да обърна внимание на филмите, номинирани за престижни награди, като ‘Vice’ е един от тях, разказващ за вицепрезидента на Джордж Буш-младши – Дик Чейни. Съществуването на филма ми бе известно, но не бях запозната за какво е и в какъв жанр е съсредоточен. Нормално е подобен тип биографични филми да са по-скоро драматични, но ужасяващата история на миналото, което така ясно е белязало нашето настояще и бъдеще, бе обгърната от лека комедийна рамка, която да разсейва зрителя от мислите как това се е случило наистина. ‘Vice’ е невероятен филм, наистина – постарали са се да е възможно най-достоверен, за което не мога да кажа нищо, защото не съм запозната с историята, но като зрител ми се стори такъв, играта на актьорите също бе страхотна, а историята – стряскащо истинска. Определено се уплаших от света след гледането на този филм – суров е и нечестен.

Резултат с изображение за the houseThe House
Всеки има нужда от разтоварващ, малко глупав, но забавен филм понякога, а ‘The House’ бе точно такъв! В центъра на всичко е едно семейство, чиято дъщеря е приета в колеж, но се оказва, че не може да получи стипендия за него. На помощ идва съсед с невероятната идея да си отворят казино, а родителите на Алекс просто няма как да откажат. Филмът ми хареса повече, отколкото предполагах, че ще, имаше някои страшно забавни сцени, а и цялата концепция бе по-различна от обичайното. Далеч е от велик, но определено може да развлича.

Резултат с изображение за Blackkklansman posterBlacKkKlansman
Нямах никакво търпение да гледам ‘BlacKkKlansman’, още един номиниран за Оскар филм, който, също като ‘Vice’, отново е биографичен и разказва за внедряването под прикритие на черен детектив в Ку-клукс-клан, с помощта на негов колега. Определено не очаквах филмът да е толкова забавен, със сигурност ме изненада от тази страна, но в същото време постоянно се ядосвах на цялата тази идея за „бяла Америка“. Гадно е да видиш колко заблудени са били жителите на тази държава, но е още по-гадно това, че продължават да са такива и днес. Филмът, от друга страна, бе забележителен, караше ме да се тревожа за героите, да се смея и дори ме разплака накрая. Джон Дейвид Уошингтън бе невероятен, Адам Драйвър – също!

Резултат с изображение за green bookGreen Book
‘Green Book’, с истинската си история за пътуването на Тони Валелонга и известният пианист от афроамерикански произход Дон Шърли през Южната част на САЩ, е един от най-добрите филми, които съм гледала напоследък и с право е номиниран за толкова много награди. Действието се развива през 1962 година, когато американците са още по-сурови към цветнокожите, особено толкова на Юг, а героите ни, допълнително към всичко друго, трябва да посещават единствено хотели, обозначени в Зелената книга, ръководство за пътуване на цветнокожи. В центъра на сюжета е една доста сериозна тема за расизма и отношението на хората, но режисьорът и сценаристите са се справили перфектно с добавянето на комедия, която едновременно да отвлече вниманието на зрителя и да го забавлява силно. Останах много впечатлена, Виго Мортенсен и Махершала Али бяха страхотен екип, с изумителна игра!

Свързано изображениеGame Night
‘Game Night’ пак е от порядъка филми като ‘The House’ – забавни, разтоварващи, но толкова. Естествено, перфектен е за подобно настроение и определено успя да се справи със задачата си, макар някои моменти да ми дойдоха в повече. Филмът разказва за една доста състезателна двойка, която всяка седмица провежда игрова вечер с приятелите си, докато братът на мъжа не решава да вкара нещо повече, а именно фалшиво отвличане. Нещата обаче веднага се объркват, а от това следва поредица от хумористични моменти.

Резултат с изображение за escape room movie poster 2019Escape Room
‘Escape Room’ е един страхотен нов филм, който ме спечели още със заглавието си, защото след посещението ми на escape стая преди няколко месеца, вече всичко от този тип ме привлича. Не знам колко още подобни филма са създадени, но това е първият такъв, който гледам, затова определено останах впечатлена. Бе много интересно и най-вече – напрегнато, през цялото време се чудих какво би последвало, как ще се измъкнат и кой предстои да умре. От трейлъра помислих, че филмът е страшен, но за моя радост не бе, понеже надали щях да издържа да го гледам на кино и да спя същата вечер ако беше. Препоръчвам ви го, със сигурност ще ви изненада и ще ви държи в напрежение!

СЕРИАЛИ

Резултат с изображение за good trouble posterGood Trouble
През месец януари успях да започна и два нови сериала, първият от които – ‘Good Trouble’! Той всъщност е spin-off на ‘The Fosters’, един мой много любим сериал, който свърши миналата година, но поне ни очакват още доста от приключенията на Кали и Мариана, при това в Лос Анджелис! ‘Good Trouble’ проследява животът на двете героини след завършването на университет, първата им работа, първото им самостоятелно жилище и още какви ли не препятствия. Разбира се, всичко се обърква още в първия ден, а след това и работата им не отговаря на представите им, но такъв е животът на големите хора. Сериалът е много свеж, забавен, различен и определено интересен, а понеже актрисите играят персонажи на своята възраст и освен това са продуценти на сериала, си личи колко специален е той за тях. Ще продължавам да го следя и ви го препоръчвам горещо!

Свързано изображениеDeadly Class 
‘Deadly Class’ е вторият сериал, който започнах през януари, и макар да са излезли само три епизода, вече го следя с голям интерес и нямам търпение за всяка следваща седмица. Той, за разлика от ‘Good Trouble’, не е имал телевизионен предшественик, но пък е базиран на комикс, който аз не съм чела, но вече със сигурност искам. Разказва за академия, в която учат децата на мафиоти, детективи, богаташи и какви ли още не, подготвящи се да станат убийци. Има много насилие, кръв, тайни, заговори и убийства, но се намират и забавни моменти, и някоя и друга тийнейджърска любовна драма. Не мисля да се отказвам и от него, нямам търпение да разбера какво предстои!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s