„Мрачните красавци“ от Меган Шепърд

GrimLovelies_Megan Shepherd-cover1547022310.673.jpgАнук мечтае да бъде като Хубавите – да носи дрехи по последна мода, да кара бързи коли и да притежава свободата да се влюби. Но тя не би могла да постигне нищо от това. Защото Анук не е човек. Тя е зверче – животинка, превърната чрез магия в човешко момиче, завинаги пленена между стените на парижкия си затвор и служеща на своята повелителка Мада Витора. Всичко се променя, когато Анук открива вещицата в локва от кръв – и е обвинена в нейното убийство. Сега Анук и останалите зверчета трябва да открият истинския убиец, преди преобразяващото заклинание да изчезне. Ако се провалят, те ще изгубят единствения живот, който някога са познавали… но ако успеят, ще се сдобият с по-голяма сила, отколкото някой изобщо е мечтал да притежава.

„Мрачните красавци“ ме привлече с оригиналния си сюжет за животни, превърнати в хора, с единствената цел да служат на вещицата Мада Витора, държаща под контрол част от Париж. В книгата ви очакват много заклинания, гоблини, гаргойли, описания на красивия Париж, където живеят Хубавите – хората в тази история, магически кралски особи и зорки гарвани, не изпускащи от поглед нашите герои. В главната роля е едно от зверчетата – Анук, която е прислужница на Мада Витора до момента, в който не я открива мъртва и изведнъж всичко започва да се променя.

Напрежението в книгата със сигурност се усеща, защото героите имат само три дни, за да намерят начин да спасят живота си – магията на всяка вещица изчезва заедно със смъртта ѝ, а никое от зверчетата не иска отново да се превърне в животно. Това кара Анук и приятелите ѝ да се впуснат в опасно приключение в търсенето на друга вещица, която да направи магията, но след като я намират нещата далеч не тръгват в правилната посока и започват да се задават много нови проблеми, особено когато зверчетата разбират, че те също могат да правят магии.

Героите са най-важната част от всяка книга, но за мое съжаление не успях да харесам достатъчно Анук. Тя обаче преживя и се промени най-много от всички, защото от прислужница, на която не ѝ е позволено дори да стъпва извън къщата, се превърна в момиче, повело приятелите си на опасно търсене с чести битки, магия и постоянно променящ се план, което не всеки би могъл да направи успешно. Бо, друго зверче, един от близките приятели на Анук, а по-късно и нещо друго, също не ме впечатли особено, защото характерът му ми се видя малко плосък и не успях да го опозная достатъчно. Крикет, от друга страна, бе най-интересният персонаж от малката им група, защото бе крадла, която не се страхува да изразява мнението си и вдъхваше живот на историята.

Резултат с изображение за grim lovelies tumblrХънтър Блек и Люк са последните от животните, превърнати в хора – Люк е този, грижил се за Анук до момента, в който изчезва, а Хънтър Блек  е личният убиец/бодигард на Виго, момчето на Мада Витора за даване на кръв, която е нужна за магиите в книгата. Хънтър Блек и Виго бяха интересно дуо, Виго – защото не спираше да мрънка, а Хънтър Блек – защото бе мистериозен, почти не говорещ, но с някои гениални идеи. Благодарение на тиктакащия часовник за живота на героите действието в книгата определено се забърза, но имаше и много моменти, които ми се сториха прекалено дълги и ненужни. Ще ми се и авторката да бе наблегнала повече на останалите герои, а не единствено на Анук, както и да бяха включени повече от опитите на героите да се научат да правят магия, а не просто изведнъж Анук да стане толкова добра.

„Мрачните красавци“ показва на читателите, че ако искаш нещо достатъчно силно, трябва да не спираш да се бориш за него, а също и да вярваш в себе си, защото дори невъзможното е възможно с усилия и малко увереност. Смятам, че книгата ще се хареса повече на по-младите читатели, а краят определено бе изненадващ и ударен и се надявам продължението да бъде дори по-добро от книга първа, затова не пропускайте „Мрачните красавци“!

Много благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s