„Безсмъртниците“ от Клоуи Бенджамин

the_immortalists1543490497.6025.jpgАко знаеше датата на смъртта си, как щеше да изживееш оставащото време? През лятото на 1969 г. децата на семейство Голд – четири подрастващи на прага на себеосъзнаването – посещават дома на мистериозна жена, известна в квартала със способността си да предсказва точния ден на смъртта. Вмъкват се при нея един след друг, за да разберат съдбата си… и това е последното лято, в което са заедно. В какво ще повярват и как ще изберат да живеят? Ще преодолеят ли страха от липсата на контрол над живота, или ще потърсят срещата с неизбежното? Най-малкият от тях умира пръв – в указания ден…

„Безсмъртниците“ на Клоуи Бенджамин ме привлече още с прочитането на резюмето ѝ – как да пропуснеш книга, която разказва за четирима души, научили датата на смъртта си? И как да не поискаш да прочетеш тази история, историята за мислите им, за действията, довели до тази смърт, размишленията, съжаленията и мечтите. Още с прологът си тази книга ме завладя и не ми даваше мира – какво ще се случи сега, тези герои все още са твърде малки, кога ще дойде времето им, кои са датите им – толкова много въпроси, чиито отговори трябваше да заслужа, като извървя пътя на героите заедно с тях.

„Безсмъртниците“ е разделена на четири части – по една за всяко от децата Голд, започвайки с най-малкия – Саймън, чак до най-голямата – Варя. По този начин Клоуи Бенджамин ни представя четири различни истории, обединени от една роднинска връзка, от една тънка и невидима нишка, която свързва всички им в едно. Книгата се развива в много голям период от време – поне четиридесет години, през които Саймън, Клара, Даниъл и Варя преживяват какво ли не – някои препятствия преминават заедно, пред други са принудени да застанат сами, а през цялото време, след всяко променящо живота им събитие и всяка трудност, в задната част на ума им стои мисълта за пророчеството, проклятието на ясновидката, макар някои от тях да не си го признават.

Саймън е първият от семейство Голд, който бива представен по-обстойно на читателите. За съжаление неговият живот е най-кратък, макар така и да не споделя датата си с брат си и сестрите си, освен че ще умре млад. Може би точно това предсказание принуждава Саймън да вземе живота си в ръце още на шестнадесет годишна възраст и, избягвайки от къщи със сестра си, да се установи в съвсем различен и далечен град – Сан Франциско, където успява да бъде себе си, но на каква цена. Няма как да не си зададем въпроса дали знанието на Саймън за момента на смъртта му го е принудил да живее живота си по този начин и дали щеше да се стигне до това ако не бе рискувал в този определящ момент, но и точно това е чарът на историята – многото различни варианти за действие и безкрайните въпроси дали.

Клара е най-непокорната от децата, момиче, което не се вписва в рамките и не би се оставило да работи скучна работа от 9 до 5, а мечтае да стане илюзионист. Клара поне завършва училище, преди да побегне към Сан Франциско със Саймън, но дори това не може да убеди роднините ѝ, че решението ѝ е правилно. Вдъхновител на Клара е баба ѝ, на която е кръстена и която е работила в цирк, и именно един от нейните номера донася известност на Клара в бъдещите години. Много я харесах, защото не се отказа от целта си дори когато не ѝ носеше успех и сигурност, а продължаваше да се опитва. При нея ставаме свидетели и на малко магически реализъм, появил се на точното място, в точното време. Клара и Саймън, дали защото са най-младите и биват представени първи, или защото и двамата бяха много различни от представите на Варя, Гърти и Даниъл за успешни хора, определено са моите любимци.

Продължаваме с Даниъл, военен лекар, гордостта на майка си Гърти и един от по-уравновесените персонажи. В миналото му няма нищо невероятно както в това на Клара и Саймън, но и той си има своите проблеми – неспособността на жена му да има деца, натискът на работа, това, че е единственият останал син и постоянното обръщане към миналото и най-вече към онзи ден в дома на ясновидката, където именно той е предложил да отидат, макар крехката възраст на всеки от тях. Ставаме свидетели и на сблъскването на два свята – този на Даниъл и този на Клара, когато той се запознава със семейството ѝ, макар нещата да не протичат така, както си го е представял. Много неща водят до деня на Даниъл и отново я има тази въпросителна, тази мисъл – дали можеше всичко да се избегне.

Варя също не отстъпва по интерес и макар работата ѝ, колкото необикновена, да звучи като нещо по-нормално – учен, разработващ експеримент за удължаване на живота на хората, има много други забележителни неща и тайни в личния ѝ живот, които читателят няма търпение да разкрие. Във Варя харесах най-много честността – тя не искаше да крие неща от майка си, за да се почувства тя по-добре, а ѝ казваше истината, дори когато боли. Това и споделена тайна направиха връзката им много силна и специална. Историята на Варя ме изненада най-много, определено не можах да я предвидя и макар да имаше някои тъжни моменти, ми хареса как обедини всяка от предишните части и даде подходящ завършек на историята, помагащ на читателя да каже край заедно с героите. 

„Безсмъртниците“ на Клоуи Бенджамин е невероятна, кара те да мислиш, да се чудиш, да се радваш и скърбиш с преживяванията на героите, но и постепенно да ги обикнеш, всеки по различен начин. Препоръчвам тази книга на всеки, защото персонажите ѝ са толкова пълни, толкова различни, че всеки би се оприличил с някой от тях. Това е книга за семейството, за възможностите, за бъдещето, миналото и всичко по средата. И най-вече – това е книга за хората, не я пропускайте!

Сърдечни благодарности на издателство Егмонт за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2, 3, 4.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s