„Двама могат да пазят тайна“ от Карън Макменъс

TwoCanKeepASecret_KarenMcManus1548248777.7856.jpgЕлъри поназнайва нещичко за тайните. Нейната майка притежава доста, а баба й – също. И колкото по-дълго стои в Еко Ридж, толкова по-ясно й става, че всеки крие по нещо. Работата е, че тайните са опасни – а повечето хора не са добри в опазването им. Ето защо в Еко Ридж най-сигурно е да ПАЗИШ ТАЙНИТЕ ЕДИНСТВЕНО ЗА СЕБЕ СИ.

Ревю „Един от нас лъже“

Вторият роман на Карън Макменъс ми хареса много повече от първия! Докато в „Един от нас лъже“ имахме цели четири гледни точки за следене, което понякога бе твърде объркващо, тук бяха само две и читателят може да се съсредоточи по-добре върху историята. А тя самата е повече от интересна – близнаците Елъри и Езра се завръщат в родния град на майка си, след като тя бива приета в клиника, където обаче освен с топло посрещане се сблъскват и с топъл труп. Нещата от самото начало тръгват в какви ли не посоки, а постоянните разкрития държат читателя на ръба. Мистерии има в изобилие, прикрития и тайни – също.

Градът Еко Ридж е специален – освен малък и сплотен, в него се намира и известен тематичен парк с името „Мърдърленд“, в който преди пет години умира младо момиче. Не само това, но и преди почти двадесет лелята на Елъри и Езра изчезва и не се завръща повече. Определено е интересно място за последната година в гимназията, особено след като главната ни героиня Елъри е обсебена от престъпленията и няма търпение да разкрие някое. А защо не мистерията на собствената си леля, или пък тази на Лейси, чийто убиец все още не е открит? Всичко става още по-сложно, когато се запознава с по-малкия брат на главния заподозрян преди пет години – Малкълм, и то по време на доста интересни обстоятелства. Не пречи и това, че е голям чаровник, когото Елъри няма търпение да разгадае – все пак това е силната ѝ страна… или пък не.

Харесах Елъри, макар постоянно да подлагаше всеки, когото срещне, на съмнения – тя не спираше да търси доказателства и да разпитва хората не само за предишното и сегашното престъпление, но и за изчезването на леля ѝ преди толкова много години. Може би причината е, че майка им Сейди никога не им е говорила за сестра си Сара, но поне близнаците успяха да се докоснат малко повече до миналото си и дори да завържат няколко приятелства – нещо, което им се случва рядко с всичките местения. Ще ми се обаче образът на Езра да бе малко по-развит, защото не успях да го опозная толкова добре, а определено звучеше като интересен герой.

Малкълм, мъжкият главен персонаж, изглежда като от типа лоши момчета. Популярните футболисти не го харесват, брат му е разпитван за убийство и след това напуска града, няма много приятели и целият Еко Ридж гледа семейството му накриво. На всичкото отгоре майка му се жени повторно за богаташа на града, чиято дъщеря е една от известните красавици, а по-късно съдбата на брат му го настига и и той бива заподозрян за престъпление. Типът може и да е на лошо момче, но Малкълм е далеч от това – той е добър, внимателен, вечно гледащ да помогне и двамата с Елъри бързо стават прекрасен екип за разследване на случаи. Че и нещо повече.

Най-голямото предимство на книгите на Карън Макменъс е колко бързо се четат и как веднага обсебват читателя – нещо полезно, когато нямаш много време за четене. Второто е мистерията, която не престава да се заплита и която непрекъснато ме караше да мисля какво ще се случи, да развивам теории и да се надявам да съм права. Е, не успях да предвидя почти нищо от историята, което е плюс за Макменъс и минус за мен, но така поне добре ме изненада накрая. Ако вие също искате да се пробвате с разкриването на убийство или две – започнете „Двама могат да пазят тайна“, за да видите колко надълбоко ще навлезете с героите… и кой от тях ще излезе оттам.

Изключителни благодарности на издателство Егмонт за гласуваното доверие!

Източници на снимките: 1, 2-3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s