„Песен за Ахил“ от Маделин Милър

SongOfAchilles1551091305.9801.jpgОт векове се пеят песни за Ахил, но никоя не може да се сравни с тази. Дълбоко въздействаща и изумително оригинална, тя предлага нов прочит на Троянския цикъл. Оплела в себе си безгранично въображение, опустошителна любовна история и разказ за титаничния сблъсък на богове и царе, историята на сина Пелеев, изпята от обичния му другар Патрокъл, поставя всевечните въпроси за цената на мира и вечната слава, безсмъртието и копнежите на човешкото сърце.

Ревю „Цирцея“

След завършването на „Цирцея“ вече знаех, че искам да прочета и всичко останало на Маделин Милър, а следваща в списъка бе „Песен за Ахил“. В началото си мислех, че „Песен за Ахил“ ще ми хареса много повече от „Цирцея“, защото разказва за герой, с когото съм по-запозната, докато Цирцея бе непозната фигура, но очакванията ми хем се оправдаха, хем не толкова. Дебютът на Милър е един невероятен роман, разказващ поемата Илиада по нов начин, където фокусът е върху Ахил и Патрокъл. И точно това не очаквах – не бях чела резюмето на книгата, затова не знаех, че действието ще бъде представено през погледа на Патрокъл, като си мислех, че Ахил сам ще разкаже своята история.

ive been reading song of achilles and it makes me feel super emo insideДа, ама не – Патрокъл е нашият разказвач, което макар да ме изненада в началото, след това намерих за напълно правилно. Та кой друг би могъл да покаже Ахил в най-добрата светлина, освен човека, който го обича най-много? За мен Патрокъл бе светлината в романа – този герой бе толкова добър, толкова достоен, че няма как да не го заобичаш, а и ме накара да харесам Ахил поне малко, което наистина е специална сила. „Песен за Ахил“ наистина би била различна без гласа на Патрокъл, който да води Ахил по правия път и да му помага да се връща към човешкото в себе си. Радвам се, че Маделин Милър е решила да му обърне такова внимание.

А сега е време за малко лирическо отклонение – макар да казах, че съм запозната с Ахил, аз не знаех почти нищо за историята в Илиада, освен че Елена бива открадната, Менелай и Парис се бият, после Хектор и Ахил се бият. Край. Даже май не съм гледала и целия филм. Знам също, че в някакъв момент от живота си Ахил бива потопен в реката Стикс, което го прави почти неуязвим. Тук обаче авторката е решила да се води по различен мит, където Ахил не е неуязвим, а просто страшно надарен. Това направи историята по-интересна за проследяване, защото не знаех какво точно ще се случи и как ще приключи всичко. Колкото до Ахил, много ми беше трудно да го харесам, защото за мен той е прекалено егоистичен и горд. Да, може би не помага майка ти постоянно да ти повтаря, че ще станеш едва ли не бог като пораснеш и да знаеш, че никой не може да те победи, но все пак това поведение далеч не ми допада.

Ако Патрокъл не бе там да го връща на земята и да му помага с някои от решенията, щеше да е дори по-зле. Не можах да приема, че Ахил се интересува от някой друг, освен от себе си и понякога от Патрокъл, но както краят показа – недостатъчно. Романтиката в книгата обаче бе нещото, което много харесах, защото далеч не я очаквах. Мислех, че в „Песен за Ахил“ ще има главно тренировки и сражения, но благодарение на Патрокъл, който не е воин, видяхме много повече – любовта между него и Ахил, която почти никой не одобряваше, особено Тетида – майката на Ахил, и моментите, в които двамата бяха просто две момчета, необременени от войната и подкрепящи се за всичко, радващи се на свободата си, уроците при Хирон и яденето на смокини.

Финалът на книгата е един от най-прекрасните моменти в нея и определено успя да ме разчувства. Не искам да ви го издавам, но е наистина специален, а връзката между света на живите и отвъдното е представена страхотно. Маделин Милър за втори път не ме разочарова, като ми поднесе една изпълнена с чувства, герои, битки и прелестни описания книга, насладата от която никой и нищо не може да развали. Задължително ѝ обърнете внимание, защото си заслужава всяка страница!

Огромно благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност! 

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s