„Достатъчно е, че те има“ от Малгожата Гутовска-Адамчик

dostatychno-e-che-te-ima-hrm.jpgВероника е песимистка. Няма вяра в себе си, не очаква, че ще намери в живота си щастие и любов. Но попада на романа „Здрач“ и в нея се загнездва мечтата за голямото, невероятното чувство и за принца, твърде съвършен, за да е истински. Идеалното момче се ражда във въображението ѝ и живее във виртуалния свят, в нейния блог. Дали обаче действителността може да прилича на мечтите? Какво става, когато в истинския живот тя среща изведнъж трима изключителни мъже – Филип, актьор и изгряваща звезда, изпълнения с емпатия Марек и Пьотр, психолог, готов да ѝ помогне със съветите си в интернет? Кого да избере? Дали тази книга е поредната приказка за Пепеляшка, или по-скоро за Бриджит Джоунс, която се влюбва в неподходящия мъж, докато истинската ѝ сродна душа всъщност вече е до нея?

„Достатъчно е, че те има“ разказва за тийнейджърката Вероника, която вижда света около себе си по възможно най-песимистичния начин, преди да срещне мъж, който я променя изцяло. Сюжетът не звучи по-различно от останалите романтични романи, но самата аз се изненадах колко мъдри мисли се крият между страниците и между препятствията, на които бива подложена Вероника. Малгожата Гутовска-Адамчик се е постарала да остави нещо по-специално в умовете на читателите си, а след като повечето от тях вероятно са тийнейджъри – да им покаже какъв може да бъде животът, ако погледнат извън призмата на лошото, ако се опитат да се насладят малко повече на малките моменти, да оценят жестовете на другите, но и да не бъдат толкова наивни, а да помислят добре какво се случва в живота им и дали това е правилно.

Резултат с изображение за wystarczy ze jestesВ „Достатъчно е, че те има“ постоянно се случваше по нещо – книгата е доста кратка и не е разделена на различни глави, което ти помага да продължаваш да четеш, и по този начин цялата история се слива, а действието не спира. Най-голямо внимание е обърнато на Вероника и срещите ѝ с две атрактивни и добри момчета, като във всяка среща има по нещо различно и интересно – подготовка за кастинг за сериал или пък откраднат телефон. За животът на Вероника в училище също е отделено време, защото матурата наближава, а с нея – кандидатстването в университет. Семейството също бе важна част от книгата – баба ѝ винаги я подкрепяше и бе до нея, макар далеч, а в началото често срещахме брата и родителите на Вероника. Към края родителите ѝ продължаваха да се появяват, но брат ѝ поизчезна, а ми се щеше да видим дали връзката ѝ с него се е подобрила, благодарение на новия ѝ мироглед.

Нещото, което не харесах в романа, бе наивността на Вероника. Макар отчасти да разбирам защо същността ѝ бе такава, на моменти тази наивност ми идваше твърде много. С държанието си Вероника ми се струваше много по-малка, отколкото е, защото не спираше да вярва в своята си мечта, без да се опитва да разбере какво наистина се случва и да предотврати да бъде наранена. Да, липсата на мъжко внимание през всички тези години подпомага за заблудата ѝ, както и романтичните романи, които чете, но ми е трудно да приема колко трудно различава реалността от фантазията си. Или как не иска да я различи.

Резултат с изображение за достатъчно е, че те имаДвете момчета, с които Вероника се запозна, бяха свои пълни противоположности – Филип, красив актьор, получил роля в бъдещия най-гледан сериал, постоянно забравяше за Вероника, оправдаваше се, че няма време и я търсеше само тогава, когато той поиска, докато Марек – на пръв поглед обикновен мъж, но със страшно добро сърце, винаги готов да помогне на Вероника, я водеше на различни занимания, разсейваше я, забавляваше я и я правеше щастлива. Нещо, което тя самата така и не успя да види. Често хората си харесват най-неподходящия човек и тази книга е още един пример за това – можеш да имаш всичко точно пред себе си, но все пак да обикаляш, за да търсиш още.

Няма да ви разкривам нищо друго, за да запазя някои от мистериите в книгата, но „Достатъчно е, че те има“ си заслужава прочита заради красивите думи на Малгожата Гутовска-Адамчик, посланията ѝ към читателите и това, че тази история може да се случи на всеки от нас. Препоръчвам я на всички тийнейджъри, които биха открили себе си във Вероника, за се поучат от грешките и действията ѝ, и по този начин да бъдат по-благодарни и по-осъзнати.

Изключителни благодарности на издателство Емас за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s