„Кралица на въздух и мрак“ от Касандра Клеър

282Невинна кръв е пролята на стъпалата в Залата на Съвета – свещеното укрепление на ловците на сенки. След трагичната смърт на Ливия Блекторн Клейвът е на ръба на гражданска война. Част от семейство Блекторн заминават за Лос Анджелис, в търсене на източника на зараза, която бавно унищожава магьосниците. Междувременно Джулиън и Ема предприемат отчаяни мерки, за да забавят проклятието на забранената любов между парабатаи, докато поемат на опасна мисия в царството на феите, със задача да върнат Черната книга. Това, което откриват в Дворовете, е тайна, която може да унищожи света на ловците на сенки и да отвори мрачен път към бъдеще, което никога не са си представяли, че е възможно. Хванати в надпревара срещу времето, Ема и Джулиън трябва да спасят света на ловците на сенки, преди смъртоносното проклятие на парабатайската връзка да унищожи тях и всички, които обичат.

Ревю „Лейди Полунощ“. Ревю „Повелител на сенките“

След последните книги на Касандра Клеър смело мога да заявя, че тя е кралицата на ърбън фентъзито! Преди няколко години, когато започнах „Град от кости“ и поредицата „Реликвите на смъртните“, въобще не предполагах, че тези книги ще станат толкова важни за мен, а героите в тях – толкова реални. Творчеството на Касандра Клеър не е толкова впечатляващо единствено заради магията си, неочакваните моменти и интересните развръзки, макар че те също са на невероятно ниво, но и заради същността на героите, заради дълбочината на връзките им, всички чувства, които се прехвърлят от страниците в читателя и всички нови уроци, които можем да научим.

DoMYrt6XcAAKogA.jpg

„Кралица на въздух и мрак“ е най-обемната книга на Каси до момента, което само по себе си обещава много екшън, страхотна история и изненадващи разкрития. Е, не само че обещава всичко това, но и го получаваме, заедно с още много, за което дори не знаех че съм мечтала. Трудно е не само да напишеш история с толкова много герои, всеки от които е важен по един или друг начин, но и да им дадеш достатъчно време за разгръщане на историята им, за някое и друго приключение, шега или сърдечен момент. Само родът Блекторн има поне четири гледни точки, а като към тях добавим Ема, Кристина, Кийрън, Даяна и някои от любимите ни герои от предишните книги, защото тук имаме изобилие от Алек, Магнус, Джейс и Клеъри и тук-там Изи и Саймън, нещата стават все по-огромни и комплексни.

imageДействието започва точно там, където свърши в „Повелител на сенките“. Емоцията те удря още с първото изречение, което напомня за всичко, случило се в Залата на Съвета, а героите ни още не могат да осмислят смъртта на Ливи и Робърт Лайтууд. Представено е как всеки от семейство Блекторн се справя по различен начин с болката си, а историята на Тай оттук нататък става едновременно една от най-вълнуващите, но и най-влудяващите. Няма да ви разкривам подробности, но всеки път, когато Тай и Кит бяха на преден план, се чудех дали Тай може да измисли още някоя страшно лоша идея и се надявах Кит да му вдъхне малко разум. Цялата им сюжетна линия показа и колко много го е грижа Кит за Тай, как скри толкова тайни и рискува всичко заради приятеля си, затова нямам търпение да видя взаимоотношенията им в поредицата, която Каси ще издаде за Тай, Кит и Дру, макар че надали ще я прочетем в близкото бъдеще.

Историята на Ема и Джулиън, разбира се, бе най-интересната и неочаквана, защото никой не знае какво точно се случва с парабатаите, които се влюбват и защо е забранено от закона. Мога да ви уверя, че ще разберете това, но самият път към истината е по-важен от достигането ѝ и е изпълнен с много, много препятствия. След смъртта на сестра си и всички чувства, които го заливат, Джулиън решава да направи може би най-глупавото нещо някога – да отиде при Магнус, който да отнеме тези чувства (спокойно, случва се в първите 50 страници). Не знам защо си е мислел, че това ще помогне, но, както се очаква, всичко става все по-объркано, а лошото тепърва започва.

Ема и Джулиън посетиха най-различни места в тази книга, едно от които Елфическите земи, в които никога не се случва нещо хубаво, а този път не е изключение. Там обаче научиха и много тайни, намериха изгубени приятели и какво ли още не. Ема ми е любимка още от първа книга и тук тя продължава да доказва колко е достойна, как заслужава да държи Кортана и изобщо колко добър човек (и нефилим) е. Ема имаше много възможности да отприщи гнева си, да отмъсти за хората, които обича, но не го направи, като запази търпение и се поучи от грешките си. За мен тя е един от най-добрите герои, които Касандра Клеър е създавала и ми е малко тъжно, че може би вече няма да я виждаме толкова често, макар силно да се надявам да има някое и друго появяване в бъдещите книги, заедно с Джулиън.

Kieran, Cristina and Mark from The Dark Artifices by @cassandraclare I love them way too much 😭 😭 😭Кийрън е от героите, на които преди не обръщах особено внимание, но в тази книга се промени изцяло и ми стана любимец! Едни от най-забавните диалози в книгата бяха именно с него, а любовта му към Марк и Кристина няма равна. Те тримата са нещо много специално, което нямаше как да не харесам, и съм щастлива, че имахме възможност да забавим малко историята и всичко лошо, което се случва, с нещо добро и пълно с любов. Кристина също за пореден път показа не само колко добра и чиста е душата ѝ, но и колко отличен боец е. Марк се завръща все повече към нефилимското си аз, което бе страхотно за проследяване, а и така е по-близко до братята и сестрите си, които вече започват да го смятат за равен на Джулиън откъм грижи за тях, нещо, което досега бе по-трудно.

На Дру досега също не ѝ бе обръщано толкова много внимание, но всеки момент с нея се включваше към любимите ми! Тя показа, че е изключително умна, смела и страхотна в изготвянето на планове, а грижата ѝ за Тави бе очарователна и много мила. Радвам се, че Дру започва все по-често да бъде приемана като равна от останалите, въпреки крехките си тринадесет години, и че постепенно започна да се сближава все повече с Тай – братята и сестрите трябва да се подкрепят, особено в толкова трудни времена. Страхотно бе да проследим и новоизграждащата се връзка между Дру и Хелън, която най-накрая се завърна у дома. Бе толкова мило как Хелън се опитваше по всякакъв начин да се сближи отново с по-малките си братя и Дру след години изгнание, а подкрепата на съпругата ѝ Ейлийн също бе много важна и прекрасна. Заради Ейлийн получихме и някои доста забавни момента, които винаги са добре дошли. Ще ми се да присъстваше повече в книгата – тя е един от най-интересните герои!

Ролята на Даяна също придоби по-голяма важност, а самата тя за пореден път се изяви не само със страхотни бойни умения, но и с грижата си за всички Блекторн. От голямо значение в историята бяха взаимоотношенията между долноземци и нефилими, нещо, което започна още в предишните книги и ще продължи и в следващите. Все пак главната цел на Кохортата е да властват над долноземците, което е нещо ужасно и страшно. Болестта сред магьосниците, която е важна сюжетна линия тук, е само един пример за лошите им действия, но за жалост никой от тях не осъзнава колко важни са както долноземците за нефилимите, така и обратно. Много тайни се разкриха сред долноземците, най-вече при елфите, тъмни и светли, а две момчета се оказаха пряко свързани не само с нефилимите, но и със самите елфи и способностите им.

„Кралица на въздух и мрак“, краят на трилогията „Тъмни съзаклятия“, е толкова комплексна, удивителна, изпълнена с чувства, приключения, магия, проклятия и тайни, че сякаш е съставена от няколко книги, с няколко различни истории, обединени по най-невероятния начин в едно. Не бихте могли да останете незасегнати от чара на героите, от дълбочината на историята и от всички емоции, изливащи се върху страниците. Това е една от най-добрите книги за годината – заслужава си всяка секунда!

Източници на снимките: 1, 2, 3, 4, 56, 7, 8.

2 мнения за “„Кралица на въздух и мрак“ от Касандра Клеър

  1. Написала си страхотно ревю! Лично за мен – като огромен фен на Каси и изобщо на Ловците на сенки – тази книга ми се стори недообмислена. Вероятно съм имала прекалено високи очаквания и затова останах леко разочарована, но определено не мога да си затворя очите за някои неща. (Като излишното протягане с прекараното време в Thule, например, което е просто начин да се отвори вратичка за драма за още бъдещи книги) Но съм напълно съгласна с мнението ти за всеки от героите, за които си писала. Клеър е кралицата на човешките отношения и това е една от причините да я обожавам! Обаче мисля, че вече историята много се разводни и макар и да бъде трудно да си кажем „чао“ с този прекрасен свят, ще бъде за добро, отколкото да се развали магията…

    Liked by 1 person

    • Ох много ще ми е трудно да кажа „довиждане“ на тези поредици! Най-вече заради героите, понеже всеки от тях е толкова сложен, така навързан с останалите, че винаги ми е интересно да чета за тях. И на мен на моменти нещата ми се сториха малко по-бавни от очакваното, но пък и няма нещо, което бих махнала. Имаше си нотките носталгия към предишните книги, въпросите „Ами ако…“ при различните сюжетни линии и, разбира се, многото отношения – най-любимата част! Дори да си помисля за миг, че книгите на Каси стават твърде много, пак си знам, че няма как да ги пропусна. 🙂

      Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s