„Призрачната гора“ от Мат Хейг

prizrachnata-gora-30.jpgСамюъл Блинк е главният герой в тази история, но все още не го знае. В настоящия момент той е на задната седалка на семейния автомобил заедно със сестра си Марта. Дори не подозира за гигантския дънер, който ще се стовари от небето върху тях едва след минути и ще преобърне живота им завинаги. Също така не очаква, че двамата ще са принудени да се преместят в Норвегия и да ядат от миризливото кафяво сирене на леля си Ида. Още по-малко пък има подозрения как Марта ще изчезне в дебрите на Призрачната гора – дом на еднооки тролове, злонамерени духчета Наистина, една магьосница, крадяща сенки, и на злия Променител. 

Хубаво е от време на време да се завръщаме към детските приказки, за да си припомняме колко мъдрост се съдържа в простичките и изпълнени с любов неща. Историята в „Призрачната гора“ не е нещо ново под слънцето, не е изумителна така, както останалите фантастични романи са, но е специална, защото е насочена към децата, написана е по начин, по който те да я разберат и да се запознаят не само с четенето, но и със скандинавската митология, на която е базирана.

Резултат с изображение за samuel blink and the forbidden forestНай-любимото ми нещо в книгата е обръщането на автора към читателите. Още в началото той ни представя списък със създанията, които обитават гората, и героите, с които предстои да се запознаем. Това улеснява много четенето, защото е трудно, когато изведнъж започнеш някоя история и към теб биват подхвърляни всякакви имена, описания и необичайни същества. По-късно в сюжета, благодарение на книга в книгата, самите същества биват обяснени по-добре, а заедно с описанията им са включени и слабости, които помагат на героят ни да продължи успешно своето приключение. Та, обръщенията на Мат Хейг бяха много интересни и забавни, защото с тях ни насочваше в историята, вмъкваше по някоя друга шега и дори ни съветваше дали да пропуснем някоя глава, или пък не. Така, заедно със страхотните включени илюстрации, направи „Призрачната гора“ по-вълшебна и достъпна за децата.

Главният герой – Самюъл Блинк – бе от персонажите, които се свързват лесно с читателя, защото е типичното дванадесетгодишно момче – никой около него не се вслушва в думите му, а правилата са толкова интересни, защото мисли как може да ги наруши. Въпреки пакостливата си същност обаче, Самюъл е едно доста смело и грижовно момче, изпълнено с любов, жажда за знания и тъга. Особено след като родителите му умират в трагична катастрофа, оставяйки него и десетгодишната му сестра сами. Марта, от слънчево, неспиращо да пее дете, се превръща в неговорещо момиче, което никога не се усмихва. Двамата със Самюъл биват изпратени в Норвегия при леля си Ида, където е студено, няма телевизор, храната е ужасна и никой не ги разбира. Не стига всичко това, но и единственото по-интересно нещо – гората точно срещу къщата, е забранена за достъп след като преди години чичо им Хенрик влиза в нея и повече не се завръща.

Свързано изображениеНищо не спира любопитните деца обаче, дори десетте важни правила на леля им, и щом Марта решава да тръгне към омагьосващото място, а Самюъл отива да я спре, всичко се променя. Братът и сестрата се отправят на две различни приключения, но и двете от тях изпълнени с интересни спътници, опасни капани, вълшебни създания и тук-там някой доста забавен момент. В гората обаче нищо не е такова, каквото изглежда, и скоро децата Блинк осъзнават, че заобикалящите ги неща не са единствената заплаха, а нещо по-зловещо се крие в дъното ѝ.

Препоръчвам „Призрачната гора“ на малки и големи читатели, защото с омагьосания си сюжет няма как да не ви заинтригува, а постепенно разкриващата се мистерия ще ви накара да погълнете книгата наведнъж! Последвайте Мат Хейг на едно вълнуващо приключение и сами разберете къде ще ви изведе!

Огромно благодаря на издателство Емас за предоставената възможност! 

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s