„Зимата на вещицата“ от Катрин Арден

zimata-na-veshtitsata-winternight-3-30Този път Москва е сполетяна от бедствие. Жителите ѝ търсят отговори… и някого, върху когото да стоварят вината. Вася се оказва сама, нападана от всички страни. Великият княз е разгневен и избира съюзници, които ще го поведат по пътя на войната и разрухата. Един зъл демон се завръща, по-силен от всякога и твърдо решен да посее хаос. Попаднала в средата на конфликта, Вася открива, че съдбата на двата свята лежи на нейните рамене. Без да знае каква участ я очаква, тя ще открие изненадващи истини за себе си и миналото си, докато отчаяно се опитва да спаси Рус, Морозко и магическия свят, който толкова цени. Но може би няма да успее напълно.

Ревю „Мечокът и Славеят“. Ревю „Момичето в кулата“

Този месец ми върви на завършване на поредици, а ето че е време да кажа довиждане и на една от любимите ми трилогии, която започнах с огромно желание миналото лято. Историята на Василиса Петровна продължава с пълна сила след всички препятствия в края на „Момичето в кулата“, които обаче все още не са свършили напълно. Предстои излизането на Вася от града, който с нейна помощ пламна, което може да се окаже по-трудно от предвиденото, особено когато старият ѝ враг в никакъв случай не би я улеснил.

В „Зимата на вещицата“ получаваме отговор на повечето въпроси, дошли след прочита на предишните книги. Научаваме подробности за родословието на Вася, историята ѝ, началото на силите ѝ, както и виждаме по-обстойно докъде точно се простират възможностите ѝ. Дори посещаваме нова земя, магическа и опасна, която сама крие свои тайни и привлича силно нашата героиня. Няма как да минем и без Константин, който продължава да бъде все така ужасяващ и опасен, но тук той има две много важни и могъщи неща на своя страна – съветите на един демон и вярата на хората, която, в трудни времена, е по-важна от подкрепата на князете.

Този път Вася е принудена да се сражава не в една, а в две войни – тази на невидимата за повечето заплаха, с древни демони и опасни кроежи, както и в тази на повърхността, за спасяването на нейната Рус и помагането на Великият княз и неин братовчед – Дмитрий Иванович. Изглежда, че земите на хората и дяволите са още по-свързани, отколкото си мислим, а Вася е идеалният мост между тях – с близки и от двете страни, за които би дала всичко. Тя самата много се промени през финалната права на своето приключение, изгубвайки битки, които не очакваше, но и намираща отговори на незададените си въпроси. Няколко пъти дори сама се изненада от действията си, от пренебрегването на цели, за които се е стремяла толкова дълго, за да успее да се справи с новоизлязъл проблем.

Радвам се, че битката между вярванията, която започна още в първа книга, тук най-накрая стига до своя край, защото хората започват да осъзнават, че са взаимосвързани с чортите и заедно са най-силни. Имаме страхотно развитие на някои от персонажите – на хората, като Саша, братът монах на Вася, който започна не само да вижда чортите, но и да им се доверява, както и на демоните – Медвед сякаш за пръв път позволи на обичта да си намери място в него и започна да страда и тъгува, докато Морозко изостави принципите си за една млада вещица, грозна според много, луда, но опасна, която открадна сърцето му и направи невъзможното възможно. Представени са ни и нови герои, някои само по име, други по-добре, които са важни за нашата Вася и бъдещето, което ѝ предстои. Само ми се искаше малката Маря, племенницата на Вася, да присъстваше по-често, защото съдбата ѝ ми е една от най-интересните и ми липсваше в тази книга.

„Зимата на вещицата“ представя един завършек, който е изпълнен с магия, много емоции, битки, любов, сбъднати приказки и надежда. От красивата корица чак до благодарностите ви очакват нестихващо действие, интересни пътешествия за героите ни и надникване към света точно под нашия, но само ако се осмелите да повярвате в него. Не пропускайте нито краят на трилогията ‘Winternight’, нито самата нея, защото е една от различните, но специални истории на пазара и си заслужава вашето внимание!

Искрено благодаря на издателство Orange Books за гласуваното доверие!

Източници на снимките: 1, 2-3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s