Какво гледах през май 2019

tumblr_nk37d2ZBlt1sa9wqso1_400.jpg

За мой страшен късмет, точно сесийният месец май бе най-продуктивен откъм филми, че даже и книги, но това е история за друго време. Имах удоволствието да се освободя от всичките си изпити, удоволствие, което се заплати предварително, но няма нищо по-прекрасно от това да отидеш на изпит единствено, за да ти нанесат оценката. Наваксах малко с филмите, които отдавна исках да гледам, наваксах и със сериалите, които ме чакаха, а чудото е, че и трите, които гледах през май, приключиха. Да се надяваме лятото да продължавам да имам време за тези малки наслади, след като започна работа.

ФИЛМИ

Резултат с изображение за battle of the sexes movie posterBattle of the Sexes
Този филм бе привлякъл вниманието ми още с излизането си преди две години, но така и не се накарах да го изгледам. Дойде денят за промяна обаче, а ‘Battle of the Sexes’ се оказа един страхотен филм, изпълнен с напрежение, забавни моменти и чувства. ‘Battle of the Sexes’ е преди всичко спортен филм, защото разказва за мачът между Били Джийн Кинг и Боби Ригс – двама известни американски тенисисти, които застават един срещу друг, за да сложат веднъж завинаги край на спора дали жените или мъжете са по-добри. Не знаех коя е Били Джийн, но след филма разбирам колко важна роля е изиграла в развитието на женския тенис в Америка и изобщо в подпомагането на утвърждаването на равенство между половете. Историята ѝ определено бе интересна за проследяване и ви препоръчвам филма горещо, независимо дали харесвате тенис или не.

Резултат с изображение за into the woods movie posterInto the Woods
Отдавна не бях гледала някой типичен Дисни филм, с принцове, принцеси, вещици и магия. Отдавна не бях гледала и мюзикъл, затова реших да поправя тези две грешки наведнъж с ‘Into the Woods’ – музикален филм за някои от най-известните приказни герои, като Пепеляшка, Червената шапчица, Джак от „Джак и бобеното стъбло“, Рапунцел, Чаровният принц и други. Определено бе интересно да видя всички тези персонажи на едно място, обединяващи историите си и събиращи сили заедно срещу злото. Или не точно злото. Филмът бе много приятен, изпълнен със забиващи ти се в главата песни (любимото ми!), много забавни ситуации и нови пътища за някои от героите. И да, знам, че е излязъл още през 2014 година, но по-добре късно, отколкото никога!

Свързано изображение30 Minutes or Less
Някога били ли сте в настроение за някоя от онези cringe американски комедии, които знаете, че не струват, но ви се гледа много? Е, ’30 Minutes or Less’ бе моят избор за този момент, но след филма дори останах изненадана, че ми хареса повече, отколкото очаквах. Всъщност за това е виновен най-вече кастът, защото участват Jesse Eisenberg, когото много харесвам, както и Aziz Ansari, познат ми от ‘Parks and Recreation’, който е страхотен комедиант! Сюжетът е простичък – двама мъже поставят бомба върху героя на Jesse и го задължават да обере банка за тях в следващите десет часа или няма да получи кода за експлозивите. След това забърква и приятеля си в цялата каша, а достигането на крайната цел се превръща в едно доста забавно надбягване.

Свързано изображениеAt Eternity’s Gate
Най-вероятно всеки от нас харесва изкуство, но не всеки е запознат с живота и историята на художниците. Аз съм един от тези примери, затова ми бе интересно да изгледам ‘At Eternity’s Gate’ и да разбера малко повече за самия Ван Гог. Филмът, на първо място, е страшно артистичен и красив. Кинематографията е страхотна – цветовете са ярки и дори да не ти е толкова интересно, невъзможно е да не се загледаш в пейзажите, природата и картините, които Винсент ван Гог рисува. Животът на Винсент е бил много тъжен и изпълнен с много трудности. Всичко това – борбата му със самия себе си, проблемите му, връзките му с близките му – е представено във филма и няма как да не те разчувства поне малко. Представена е и друга версия за смъртта му, която за съжаление няма как да бъде точно потвърдена, но е важна. Ако харесвате по-дълбоки и специални филми – дайте шанс на този!

Резултат с изображение за the chronicles of narnia the lion the witch and the wardrobeThe Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
„Хрониките на Нарния“ е един от първите филми, които ме запознаха с фентъзито и още с първото гледане се превърна в любим за мен! Оттогава минаха много години, с много повторни гледания, но отдавна не се бях връщала към историята на Лъвът, Вещицата и Дрешника, затова реших, че е време да го направя. Всъщност, ако забравим, че вече съм го гледала, останах доста впечатлена от филма. Ефектите, например, бяха страхотни, нещо, което понякога дори в най-новите филми не е много сигурно. Действието не спираше, имаше забавни, напрегнати и тъжни моменти, а актьорите бяха напълно перфектни с играта и превъплъщенията си! Ако все още не сте гледали филма – веднага поправете това! Ще ви хареса!

Резултат с изображение за the last summerThe Last Summer
Много обичам филмите на ‘Netflix’, а летните тийн романтики, макар понякога без много смисъл в тях, както приятелят ми се изрази, са ми същинско guilty pleasure! Най-новият от тях – ‘The Last Summer’, също не отстъпва, а прекрасно подбраните актьори – Maia Mitchell, K.J. Apa, Tyler Posey, Halston Sage и много други, направиха историята за няколко приятели, изживяващи последното си свободно лято преди колежа още по-интересна! Представени са ни няколко различни героя, всеки с негови проблеми и цели за лятото, които постепенно се провалят или биват изпълнени. Имаше много гледни точки, което ми хареса, защото се отъждествяваш с поне един от персонажите, но и всички бяха различни и вълнуващи. Това е перфектният филм за развличане от дълъг ден или дори дълга седмица – сравнително кратък, със забавни ситуации, ненатоварващи моменти и приятна романтика.

СЕРИАЛИ

Свързано изображениеGame of Thrones
Дойде време за края и на този невероятен сериал, на който, да, изгледах всички епизоди в рамките на около два месеца, но пък се посветих на книгите преди няколко години и също като останалите много исках да разбера по какъв начин ще завърши историята на David & Dan, защото май вече е ясно, че тази на Джордж Р.Р. Мартин ще е по-различна. Ами… осми сезон беше една каша. Май само последните два епизода ми харесаха повече от останалите, защото ту имаше скучни моменти преди това, ту пък действието се забързваше изведнъж и нямаш представа какво и как се случва. Краят за мен бе очакван. Не толкова, колкото да съм знаела на сто процента, че този конкретен герой ще спечели трона, а по-скоро, защото се усети възможно най-логичен, предвид всички останали нелогични работи, които се случиха през сезона. И така, доволна съм от завършека, не съм много доволна от нещата, довели до него, но пък нямаше как иначе, щом сценаристите са решили изобщо да не си припомнят какво е било развитието на героите им до момента. Ако все още не сте гледали нито един епизод от ‘Game of Thrones’ и си мислите, че вече няма смисъл, заради недоволствата от края – ще ви уверя, че не е така. Това все пак започна като историята на Мартин, развиваше се доста дълго време като нея и тези сезони, че дори и някои след тях, си заслужават всяка една секунда. ‘Game of Thrones’ разби рекорди, промени разбирания, създаде една нова история, нова ера сред телевизионните предавания и дори да е само заради един сезон, пак ще ви посъветвам да го гледате. Сигурна съм, че няма да съжалявате!

Резултат с изображение за shadowhunters season 3b posterShadowhunters
Голяма почитателка съм на книгите на Касандра Клеър и, разбира се, нямаше как да пропусна сериала посветен на тях. Той излезе отдавна, но през месец май най-накрая успях да изгледам всички епизоди от последния му сезон. Останах доста доволна от развръзката на ‘Shadowhunters’, по-голямата част от каста също вече са ми категорични любимци, но като заклет фен на книгите нямаше как да нямам някое и друго оплакване. Общо взето, сценаристите на сериала са се водили само бегло по събитията в книгите, колкото да не излизат от пътя, като много от нещата са променени – често събития, които се случват на един герой в книгите, в сериала се забелязват в друг, някои герои останаха живи, а пък други, за разлика от книгите, загинаха. Изобщо, почти нищо общо, но пък така ме изненадаха неведнъж и със сигурност задържаха вниманието ми. Като се абстрахираме от несъответствията, ‘Shadowhunters’ е един страхотен сериал и си заслужава гледането, дори да е просто, за да убиете времето през някой следобед. Дайте му шанс!

Резултат с изображение за chernobyl hbo posterChernobyl
Последният епизод на един от най-нашумелите сериали наскоро изгледах в началото на юни, но нямаше как да чакам цял месец, за да ви споделя впечатленията си от „Чернобил“. А те са, че според мен всеки, абсолютно всеки, трябва да изгледа този сериал, да се поинтересува какво се е случило преди 33 години, защо се е случило, как се е случило и защо е толкова важно да не се пази в тайна, а да се говори за аварията, за тази национална катастрофа, сложила край на толкова много животи и увредила още повече. Сериалът е направен безупречно – кинематографията, сценария, всичко е подкрепено с факти, с проучвания и представено така, както се е случило. Това прави историята много, много тежка, има множество графични сцени, които могат да повлияят зле на някои хора, затова подхождайте с внимание, но най-тежко ще ви е душевно, осъзнавайки и знаейки, че това се е случило наистина, с реални хора, може би с ваши близки, дори може би и с вас. Защото България е една от най-незащитените страни след Чернобилската авария, една от най-неинформираните и заблудени, освен, разбира се, за хората на високи постове. Нямам какво друго да кажа, освен гледайте „Чернобил“. Всичко останало ще видите там.

4 мнения за “Какво гледах през май 2019

 1. Много харесвам тази твоя рубрика! Едва преди два дни и аз изгледах Чернобил и все още ми е прясно и трябва да си излея душата някъде, както се казва. 😀 Гледах го с моите родители и майка ми каза нещо от сорта на „Този сериал ме връща години назад“ и едва тогава осъзнах, че не гледам просто поредния сериал, а една наистина случила се трагедия. Затова съм напълно съгласна с твоето мнение. Сериалът Чернобил е един шедьовър, който всеки трябва да изгледа!
  Относно „Игра на тронове“ само ще споделя, че не ми хареса финалът на сезона, а и като че ли изобщо целият осми сезон. Във всеки епизод ни се предлагаха нови и нови развития, които в крайна сметка останаха недоразвити или преждевременно прекъснати заради ограниченото време… Едва ли не са имали достатъчно бюджет, за да направят още няколко серии и да не се стремят да завършат всичко само в рамките на 6 епизода.
  Очаквам следващата статия с нетърпение!
  ПС: Обожавам Нарния!!!♥

  Liked by 1 person

  • Благодаря ти за хубавия коментар! И аз накарах родителите си да изгледат „Чернобил“ и сериалът през техните очи ми се стори още по-плащеш, особено когато коментираха как са ходили на манифестации по това време и никой нищо не им и казвал. Точно затова и смятам, че този сериал трябва да се гледа от всички – за да се напомня за злините по онова време, което далеч не е било толкова хубаво, колкото хората казват.
   За „Игра на тронове“ също си права – осми сезон бе може би най-слабия от всички и и на мен ми се искаше повече неща да бяха обяснени. 😞
   Нарния е вълшебство. ❤

   Харесвам

 2. Чернобил беше едно от попаденията тази година, наистина добра игра, кинематография… А историята е трагична, относно събитията има много спекулации как се е стигнало до аварията и се съмнявам, че ние някога ще разберем истината на 100%, точно защото никой не иска да я знаем и я прибира в папки, а дори понякога и не я записват. Срещала съм теории, че ЦРУ агенти са вербували Дятлов умишлено да предизвика подобна авария, защото противно на някой факти, по онова време се е занело от определени лица, че ядрото в някои ситуации може да гръмне. Но да не се развихрям с теориите. 😀
  GoT си беше разочарование, толкова се ядосах че стоях будна за да гледам това… Знаех, че след толкова слаб сезон и самият последен епизод ще е ужас, но все пак Д и Д бързаха да приключват, че да не изпуснат тлъстичката оферта на друга продукция…

  Liked by 1 person

  • Чернобил наистина бе сензация – страхотен сериал, който не спирам да препоръчвам, макар теориите наистина да са много за това какво точно се е случило. И за GoT съм съгласна – страхотни първи сезони, само, за да провалят всичко с претупания и избързан край…

   Liked by 1 person

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s