„Кралство на пепелта“ от Сара Дж. Маас

KingdomOfAsh_SJMaas_I_CV1556028892.1558Живяла някога в земя отдавна изпепелена една принцеса млада, готова за кралството си да умре… Елин се е заклела да спаси народа си – но това ще ѝ струва скъпо. Заключена в железен ковчег от кралицата на елфите, тя трябва да впрегне цялата си воля, за да понесе месеците мъчения. Елин осъзнава, че ако Майев я пречупи, всички, които обича, ще бъдат обречени. Но решимостта ѝ започва да я напуска с всеки изминал ден… Последната битка е започнала…

Ревю „Острието на асасина“. Ревю „Кралица на сенките“. Ревю „Империя на бури“. Ревю „Кулата на зората“

Спомням си как лятото на 2014. година, само месец след този, започнах една обещаваща битки и приключения книга, за асасин, опасен и потаен, впускащ се в още по-опасно състезание за личния убиец на краля. Спомням си и как съвсем случайно реших да си купя тази книга, „Стъкленият трон“, която после известно време чакаше да бъде прочетена, защото така и не бях убедена дали ще ми хареса. Тогавашната Селена Сардотиен обаче открадна сърцето ми и с първото си появяване ме накара да изгълтам книгата за няма и ден. Това продължи да се повтаря с всяка следваща част от историята ѝ, макар книгите да започнаха да стават все по-обемни, докато интересът ми растеше заедно с тях.

Мислех, че „Империя на бури“ е мрачна, докато не прочетох „Кралство на пепелта“. Има толкова много моменти, в които героите ни се борят с всички сили, но дори те не са достатъчни, губят надежда, а после я намират отново и в най-малките неща. Тази книга е мрачна, битките не спират дори за секунда, героите нямат време за почивка, обединявайки сили срещу злото, но в същото време, в моментите след великите сражения или пък по време на тях, се намира и по някой стоплящ сърцето ти момент, някоя споделена усмивка, разменена реплика или закачка между любимците ни, която цели да им помогне да преживеят ставащото и точно тези моменти ми бяха най-любими. Защото освен мрак и болка, освен тъга и трудности, в „Кралство на пепелта“ има и радост – за първите срещи между познати на нас герои, за разкритите техни тайни, за новосъздадените връзки и подновените стари.

Краят на „Империя на бури“ бе много тежък, защото да затворят любимия ти персонаж в метален ковчег, ограничаващ движението и способностите му, е трудно за проследяване. Още по-трудно е да наблюдаваш последвалите мъчения и повторното затваряне отново и отново, докато Майев не спира да се опитва да проникне в ума на Елин, да я подчини и пречупи. Винаги съм знаела, че Елин е една от най-силните героини и тук, въпреки всичко, което преживява, тя продължава да го доказва. В „Кралство на пепелта“ опознаваме Елин така, както никога досега, защото тя се разкрива напълно. Няма друг герой, който да е страдал толкова, колкото нея, който да се е борил толкова много за кралството си, за народа си и всичко това е показано тук. Последната глава от историята на Елин е нещо вълшебно и всяко нейно действие показва още веднъж защо я обичам толкова много. Просто е невероятна!

THRONE OF GLASS by Sarah J Maas montage complete Prints, blankets, tapestries, etc: https://www.redbubble.com/people/monicaaborg/works/34063160-throne-of-glass-montage?asc=u&p=art-print https://society6.com/monicaborgМожете ли да повярвате, че действието в тези седем книги се развива в рамките на едва година? Защото аз не! За тази година Елин се запозна с толкова много хора, станали ѝ страшно близки, готови да дадат живота си за нея и каузата ѝ, всеки от които е представен обстойно тук. Роуан, вреченият ѝ, не спира дори за миг в търсенето ѝ, заедно с Елида, момичето, заради чиято свобода Елин се предаде, Лоркан, човекът, предал Елин, но след това дал всичко, за да я намери отново, както и Гавриел, бащата на Едион и един от най-елитните бойци на тяхна страна. Четиримата предприеха едно много опасно пътуване, по време на което не само се сражаваха с безброй врагове, но и всеки от тях научи по нещо за себе си, за другия, осъзнаха някои важни уроци за безсмъртието си, а Елида – за съдбата, приготвена ѝ преди години.

Още в края на предишната книга видяхме всички герои, на които Елин някога е помагала, да се отзовават на призива ѝ, а тук, дори окована, тя продължава да печели доверието на обкръжаващите я. Пример за това е Фенрис – един герой, който бе на страната на Майев, но след първоначалната си среща с Елин вече не желае да служи на злата кралица и прави всичко възможно, за да помогне на нашето Огнено сърце. Радвам се, че тук опознахме Фенрис повече, защото освен страхотен боец, той бе и много забавен, случайно или не, и постоянно разведряваше обстановката със странния си хумор и интересни подмятания.

В другия край на страната имаме Едион и Лизандра, опитващи се да се справят след загубата на Елин. Лизандра е принудена да се преструва на нея, но колкото и добре да докарва визията и маниерите на кралицата, способностите ѝ нямат нищо общо с нейните, а армия се задържа трудно без обещания спасителен огън. Едион и Лизандра са персонажите, участвали в най-много битки и обсади, защото точно към тяхната част Ераван насочваше силите си. Те двамата също преживяха много, караха се, обвиняваха се и какво ли още не, но така е, когато имаме толкова силни персонажи, всеки от които голям инат. Малката Еванджелин, повереницата на Лизандра, също имаше своите велики появи и съм много щастлива от това – тя самата е страхотна, борбена и силна от малка, винаги готова да помогне.

Когато четох „Остриено на асасина“ и стигнах до частта с Ирен, въобще не предполагах колко важна е била тази среща между Елин и Ирен, между двете момичета, изгубили толкова много, но пазещи такава сила, сила, способна да разруши света. Или да го изгради наново. Ирен и Каол най-накрая се завърнаха в Ерилея след собственото си приключение, а заедно с тях са Несрин, Сартак и цяла хаганска армия, готова да помогне на Елин и приятелите ѝ. Способностите на Ирен тук се разгръщат още повече, а тя бавно осъзнава приноса си към историята и всичко, което трябва да направи. Връзката ѝ с Каол пък е едно от най-прекрасните неща в романа, защото си личи колко се обичат двамата и как биха дали всичко един за друг.

Не бива да забравяме и другия герой, с който започна всичко – Дориан, сегашният крал на Адарлан, който от книга първа насам се промени много – разбра, че има магия, успя да я усвои, а тук дори научи още нови неща за нея и непрекъснато я обогатяваше. Дориан рискува много в последната книга, спусна се в опасна мисия и трябваше да се справи със самия себе си, но накрая всеки момент си струваше. Известно време прекара с вещицата Манон, водачката на Тринайсетте, а зародилата се връзка помежду им е една от най-любимите ми и не спирах да се надявам да се съберат официално. Частите на Манон ми бяха едни от най-интересните, но и най-тъжни с напредването на историята. Тя нито за момент не се отказа от подкрепата си към Елин, нещо, което преди бе невъзможно, и без нейната помощ накрая нищо нямаше да е същото.

Някаква част от мен така и не можа да си представи, че краят наистина ще дойде, че героите, които опознах толкова добре, най-накрая ще достигнат съдбата, за която са се подготвяли дълги години, съзнателно или не, но ето ни тук. „Кралство на пепелта“ е една емоционална, тежка, съставена от множество връзки, чувства, планове и дори провали вихрушка, която засмуква читателя в центъра си и не го пуска нито за миг. Няма как да ви стане скучно, няма как да се отегчите, да забравите за настъпващото зло и дори да се отпуснете достатъчно, за да повярвате, че може би абсолютно всичко ще се оправи и всички ще си тръгнат живи, здрави и щастливи. Така не става. Но въпреки това ще обикнете „Кралство на пепелта“, ще искате още и още, и ще се надявате всички да оцелеят. Не я пропускайте!

Най-искрени благодарности на издателство Егмонт за възможността, която ми предоставиха! 

Източници на снимките: 1, 2, 3, 4, 5.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s