„Мистерия в „Елингам““ от Морийн Джонсън

296.jpgАкадемия „Елингам“ е частно училище, събрало възпитаници с разнородни таланти – художници, изобретатели, мислители. Изобщо всеки, който се откроява с някаква дарба. Основана е в началото на двайсети век от милионера Алберт Елингам, който искал да създаде „място, в което ученето е игра“. Скоро след като училището отваря врати, дъщерята и съпругата на Елингам са отвлечени. Единствената следа е писмо, подписано с плашещия псевдоним Искрено коварен. Стиви Бел е любителка на криминалистиката и е сред малцината избрани, които започват своята първа година в академия „Елингам“. Тя има амбициозна цел – да разреши мистериозния случай от преди близо век. И докато свиква с изискванията в новото си училище, там се случва нещо странно. Искрено коварен се завръща отново…

Много обичам не само романи с мистериозна история, чакаща читателя да я разкрие, но и такива, в които героите учат в училище тип пансион, където живеят със своите съученици. „Мистерия в „Елингам““ съчетава и двете, разказвайки двойна история – една, случващата се в настоящето, където младата Стиви Бел бива приета в известното училище за гении и таланти, макар самата тя да не е много сигурна за мястото си в него, и една, ситуирана в миналото, разкриваща постепенно случаят с отвличането на жената и дъщерята на създателя на училището – Алберт Елингам.

imageИсторията на Морийн Джонсън е страшно увлекателна, лесна за четене и с неспиращо действие! Отдавна не бях чела някоя нова книга за тийнейджърски приключения, която да ми хареса толкова много, а Морийн Джонсън успя да ме впечатли и привлече на нейна страна. Бе изключително интересно да проследяваме живота на учениците в академия „Елингам“, житейските им терзания и училищните такива. В тази немного дълга книга бе отделено достатъчно внимание на всеки от героите, и главни, и второстепенни, успяхме да се запознаем с тях, да разберем какво обичат и какви са слабостите им. Разбира се, не всичко бе разкрито, даже напротив, имам много въпроси и големи очаквания за продължението на романа, понеже историята остана недовършена, което обаче се очакваше, след като планираните книги са три. И по-добре, не исках действието да свършва!

Главната героиня Стиви от самото начало се чудеше дали са я избрали правилно за място в академията, защото страстта ѝ – криминалистиката, разследването на престъпления и, най-вече, случаят „Елингам“ не ѝ се струваха толкова невероятни като изработването на нови машини, написването на книга и какво ли още не. Стиви обаче бе точно там, където трябва да бъде, а интелектът ѝ не спираше да ме изумява. Героинята ни бе много умна, честна, страшно находчива, със зорък поглед и истинска дарба за мистерии. Тя бе и смела, винаги готова да се забърка в някоя неприятност, докато си вре носа там, където не трябва, но пък почти винаги излизаше права. За мен тя е един чудесен пример, с малка бунтовническа нотка и много хъс.

Поддържащите герои също бяха много интересни – новата приятелка на Стиви – Джанел, обича да изработва и поправя всякакви машинарии, а винаги е хубаво да видиш пример за момиче инженер, Нейт пък е написал и издал роман на четиринайсетгодишна възраст, и макар да бе по-свит от Джанел, също го харесах много. Ели, второкурсничката, с която Стиви се запознава още в началото, бе различна личност, с цветни дрехи, а понякога и тяло, свободна душа и талант на художник, а Дейвид – гледащото лошо момче, което сякаш винаги бе против Стиви, бе разработчик на игри, още едно интересно и различно занимание. В „Елингам“ наистина има хора от всяка сфера – като Хейес, млад актьор, известен в онлайн пространството с поредицата си клипове за зомбита и Джърмейн, журналистка, която вечно търси следващата си история.

Съдбите на всички тези герои бързо се преплетоха, когато започнаха да живеят и учат заедно, но освен това се свързаха и със събитията преди повече от осемдесет години, когато на същото това място се разиграва отвличане и убийство. Няма спасение, където и да отидат, Стиви и приятелите ѝ са заобиколени от напомняния и улики за случилата се трагедия, но и Стиви чака само това. Докато всичко не започва да се променя, след изненадващо нощно събуждане и загубена карта. В „Мистерия в „Елингам““ ще намерите от всичко по малко – любов, тийнейджърска драма, доста интересни размишления, загадки, тайни и мистерии, приятелства и убийства. Книгата е силно завладяваща и ви я препоръчвам от сърце!

Огромно благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

2 мнения за “„Мистерия в „Елингам““ от Морийн Джонсън

 1. „…училище тип пансион, където живеят със своите съученици…“
  Тип Хогуортс?

  „…и една, ситуирана в миналото, разкриваща постепенно … създателя на училището…“
  Тип Хари в настоящето и създателите на Хогуортс в миналото?

  Съжалявам, разсеях се 😀 Но, наистина, Хогуортс е първото такова училище, което изниква в ума ми и в някакъв момент до някаква степен сравнявам всяко друго с него. В „Елингам“ явно няма магия, но виждам други интересни неща, а от доста време ми се ще да пробвам нещо на Морийн Джонсън, макар че вече не помня откъде се появи интересът ми.

  „…страстта ѝ – криминалистиката, разследването на престъпления и, най-вече, случаят „Елингам.“
  Ей тук ме спечели 🙂

  Liked by 1 person

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s