„Заклинание за светлина“ от В. Е. Шуаб

216132_b.jpgКак се убива бог? Този въпрос си задават Кел и Лайла, докато гъстият мрак неумолимо обзема дома им, доскоро процъфтяващия от сила Червен Лондон. Ала Осарон, най-унищожителното изражение на магията, бързо превзема властта. Древният крал изисква едно – да бъде почитан, както се полага на един бог. Защитите на града изглеждат безсилни пред него и дори мощта на антари не е достатъчна. Така ли умира един свят? Залозите никога не са били толкова високи, жертвите вече са немислими и Кел и Лайла са принудени да прибегнат до отчаян план. Заедно с Алукард Емъри, капитан на „Среднощно острие“, и Холанд, антари от Белия Лондон, поемат в търсене на мощен артефакт, последната им и единствена надежда. Но вятърът в платната им е променлив, а за магията няма принадлежност…

Ревю „Четирите цвята на магията“. Ревю „Сборище на сенки“

В. Е. Шуаб е страхотен майстор на фентъзито! Книгите ѝ не само са страшно увлекателни, интересни, изпълнени с магия, множество обрати и изненади, но и с човешки взаимоотношения, пълно израстване на героите и толкова много симпатия към тях. „Заклинание за светлина“, освен край на невероятната трилогия „Цветовете на магията“, е и една карта към душата на всеки от героите, към нещата, които ги притесняват, които им дават смисъл да продължават, които ги поддържат живи и борещи се срещу злото. А злото е тук и е повече от истинско!

Героите ни никога не са се сблъсквали с нещо толкова огромно, толкова реално, но и необичайно, с нещо, към което дори не знаят как да подходят. Осарон обаче не се спира пред нищо и е готов да разруши всичко, за да получи това, което иска, а чиста магия като него не може да се унищожи по който и да било възможен начин. Това принуждава героите ни да се впуснат в поредното приключение, съпроводено от почти невъзможна задача, до достигането на която има един куп препятствия, дълго плаване по вода и опити на героите ни да не се убият помежду си. Е, няма как, особено когато трима антари потеглят с малко корабче, заедно с Алукард Емъри, а връзките между всички тях са повече от сложни. Не липсва дори морска болест, но какво е тя в сравнение с унищожението на целия свят.

Както вече казах, в тази книга сме силно съсредоточени върху историята на самите герои, миналото и чувствата им. Още от „Четирите цвята на магията“ всеки персонаж не спира да се променя, да се развива и да научава нови неща за себе си и нещата, в които вярва, като тук това също не е изключение. Най-голямо впечатление ми направи Холанд, белият антари, когото досега не бях коментирала, защото ми се струваше непознат и далечен, но в тази книга наистина успях да го опозная и разбера поне малко. Между частите пропити с напрежение В. Е. Шуаб ни заземяваше с историята на Холанд, още от младините му, преди да разбере, че е антари, а след това и всички действия, довели го до там, където е сега. Благодарна съм за тези включвания, защото Холанд бе голямата мистерия в предишните книги – важното звено, за което обаче не знаем почти нищо, не знаем защо действа така, какво го води и какво е преживял. Ролята му тук бе страшно голяма, важна и опасна, но той се справи повече от перфектно.

Алукард Емъри, персонаж, за който няма две еднакви мнения (все пак зависи дали ще попитате Кел или Рай), също ни бе разкрит изцяло в последната книга, бяхме запознати със семейството му, с демоните и радостите му. Като се замисля, В. Е. Шуаб надали е способна да създаде герой, когото да не харесам, защото след малко опознаване всеки следващ се превръща в мой любимец и Емъри не прави изключение. Той също жертва много, тръгна на опасна мисия с хора, които не харесва особено, за да впечатли един определен човек, и на всяка крачка по пътя си ту губеше нещо, ту спечелваше друго. Рай, обратната страна на монетата на Кел, също изгря в чисто нова светлина, превърна се в нещо повече от принц за народа си, даде всичко за хората си, бори се, рискува и се промени изцяло. Но след толкова травмиращо преживяване, като връщане от смъртта, само, за да се озовеш отново пред нея няма как да очакваме нещо друго.

Любимците ми Кел и Лайла също не пропуснаха да откраднат сърцето ми около милион пъти, а Лайла – и по нещо друго тук-там. Дори в най-мрачните моменти тези двамата вдъхваха живот и щастие на книгата, Лайла – с чувството си за хумор, любовта си към ножовете и джебчийството, а Кел – с нестихващата надежда и виждането на доброто у другите, дори когато не искат да го покажат. Те израснаха заедно, промениха се към по-добро, Лайла започна да осъзнава, че не е нужно винаги да бяга от всички, макар все още да мрази сбогуванията, а Кел най-накрая намери мир със себе си, с миналото и настоящето, осъзна истината за семейството си и дори се осмели да направи нещо за себе си. Двамата бяха страхотен екип и ми е много тъжно, че повече няма да чета за тях.

„Заклинание за светлина“ е един забележителен край на невероятна поредица с необичайна магия, интересен свят и прекрасни герои. Докато четете през вас ще премине всяка една позната емоция и всяка от тях ще си струва, а накрая няма да искате да прелиствате последната страница, щом това означава, че повече няма да видите тези герои. В. Е. Шуаб ни дава шедьовър, а от вас зависи дали ще го прочетете. Малка тайна – няма как да не ви хареса!

Изключителни благодарности на издателство Емас за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2-3, 4.

2 мнения за “„Заклинание за светлина“ от В. Е. Шуаб

  1. Не че вече не обичам Шуаб и нямам книгите, но наминах да видя как е завършекът на поредицата. Много се зарадвах да прочета „забележителен“ и „шедьовър“ 😀
    Бтв хубави са ни българските корици, но и тези в последната снимка изглеждат прекрасно ❤

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s