„Трибунал на сенки“ от Маделин Ру

tribunal-na-senki-orange-books-9786191710799След страховитите събития от предишната есен 17-годишната Луиза Дитън е приела новата си роля като прислужница във „Ветровала“, но все още не е установила как това ще се отрази на нейната човешка природа. Докато Луиза се опитва да открие изход от службата си за диаболичния собственик на имението, господин Морнингсайд планира увеселение, което ще доведе нови гости: от лукави човешки създания до ангели от Горния свят, гледащи отвисоко на чудовищния персонал на „Ветровала“. Дори и човек, който твърди, че е баща на Луиза, има отредена роля, макар момичето да не може да разгадае мотивите му. Във втората книга от поредицата „Къщата на фуриите“ илюстрациите на художничката Айрис Компие и смразяващите снимки съживяват един странен свят, в който границата между чудовища и хора е призрачно недоловима.

Ревю „Къщата на фуриите“

Маделин Ру ни връща обратно в света на страховити събития, тайни, опасни герои и изненадващи разкрития с „Трибунал на сенки“ – продължението на „Къщата на фуриите“. Втората част от забележителната трилогия е също толкова напрегната, колкото и първата, но е съсредоточена много повече върху главната ни героиня Луиза, която вече свиква да работи на място като „Ветровала“, особено след като опитва живота извън къщата, но той не успява да я грабне. Не липсват и запознанства с нови герои обаче, които сами по себе си са мистериозни и с интересни способности, идващи от доста далеч, а илюстрациите и прекрасните червени тонове засилват атмосферата на максимум.

„Трибунал на сенки“, също като предшественичката си, не е страшна, но те държи на ръба на леглото с всички откъси от тайнствен дневник, придружени от зловещи илюстрации и още по-зловещо описани приключения, с което и започва самата книга. Действието не се развива веднага след книга първа, но не е минало и твърде много време, а отношенията между героите са по-странни от обикновено, след като има и ново допълнение – Лий, който след смъртта си бива върнат обратно, но не по свое желание, а сега е обвързан с къщата и не може да я напусне. Това определено довежда до някои неловки моменти с Луиза, която губи още един близък приятел, но за сметка на това скоро се появяват две нови лица, на които обаче не е препоръчително да вярваш.

Книга втора за мен бе търсенето на Луиза. Отново сме съсредоточени върху нейната история, но тук тя е по-осъзната и след като вече знае за съществуването на силите си, постоянно се опитва да ги разгадае, подобри и да разбере как точно да ги използва. Има късмет обаче, когато получава интересно писмо на непознат език от човек, за когото не е знаела, че съществува – истинският ѝ баща. А освен с желание да я опознае, той идва и с много тайни и пари. Нещо, от което Луиза има огромна нужда. Повяването му съвпада и със свикването на Трибунала и долитането на брат и сестра с доста необичайни способности, идващи от високо, което надали не е било планувано. „Ветровала“ отново е пълна с множество гости от различен произход, но обединени по някаква злокобна причина. Остава да разберем колко от тях ще си тръгнат живи.

Свързано изображениеНадявах се в книга втора да опозная повече останалия персонал в къщата, но освен господин Морнингсайд, другите отново останаха на заден план. Все пак това е историята на Луиза, но тази на другите също би била интересна за проследяване. Маделин Ру обаче ни дава нови герои, с нови съдби, за които да размишляваме, а заедно с тях – и нова митология. Имаше детайли от египетската култура, които много харесах и най-вероятно ще бъдат продължени в книга трета. Какво ли ще се случи там е главният въпрос, особено след края на тази и всички разкрития и проблеми.

„Трибунал на сенки“ е една книга с красив дизайн, но тъмна история. Тя ще ви държи в напрежение, уплаши и изненада, ще ви запознае с рядко срещани способности, а накрая ще ви разкрие дълго пазени тайни. От вас зависи дали желаете да ги научите.

Изключителни благодарности на издателство Orange Books за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s