„Дейзи Джоунс & The Six“ от Тейлър Дженкинс Рийд

deyzi-dzhouns-and-the-six-30.jpgВсички знаят кои са Дейзи Джоунс & The Six. Но никой не знае каква е причината групата да се разпадне, и то точно когато е на върха на славата си. Дейзи Джоунс е момиче, което израства в Ел Ей в края на шейсетте години на миналия век. Промъква се в клубове по „Сънсет Стрип“, спи с рок звезди и мечтае да пее собствените си песни. Сексът и наркотиците са вълнуващи, но най-много от всичко тя обича рокендрола. Когато става на двайсет, продуцентите забелязват гласа ѝ. А небрежната ѝ красота подлудява хората. Водената от Били Дън група The Six набира популярност по същото време. В навечерието на първото им турне Камила, приятелката на Били, разбира, че е бременна. Напрежението от предстоящото бащинство и надвисналата слава оказват своето влияние и Били започва да губи контрол над живота и действията си. Пътищата на Дейзи и Били се пресичат, когато продуцент осъзнава, че ключът към огромния успех, е да ги събере. Случилото се след това е легендарно.

Точно ден преди да започна „Дейзи Джоунс & The Six“ си мислех от колко време не ми се е случвало някоя книга да ме впечатли толкова много, че да не искам да спирам да я чета, да мисля само за нея и да почувствам героите толкова близки, че да ми се иска да съществуват. И тогава започнах романа на Тейлър Дженкинс Рийд и го погълнах за отрицателно време – нещо, което не ми се бе случвало от месеци.

Тази книга е не само забележителна, но и страшно оригинална – цялата история е разказана под формата на интервю с героите, години по-късно, докато си припомнят ключовите моменти от оформянето на групата и постигането на всички тези успехи, разкривайки много от взаимоотношенията между тях самите. Това направи „Дейзи Джоунс & The Six“ не само много лесна и бърза за четене, но и по-лична, защото научаваш всяка неизречена мисъл и скрито чувство. Авторката се е справила толкова добре със създаването и изпипването на книгата, че доста често се усещах как започвам да вярвам, че тази група наистина е съществувала, героите са истински хора, всички тези събития наистина са се случили, а песните мога да намеря някъде в Интернет. За съжаление няма как да ги чуя наистина, поне не още, защото предстои да излезе сериал по книгата, но текстовете на най-големите хитове са достъпни за читателите накрая, а това подсили магията още повече.

При такава книга, с такъв начин на разказване, няма как да имаш слаби герои. Те са душата на историята и Рийд се е справила перфектно със създаването им. Всъщност няма нито един перфектен герой, нито един напълно щастлив човек, който да не е съсипан от някого или нещо и борбата на всеки един от тях е показана и преживяна – слабостта на Били, вокалистът, не е просто алкохола и наркотиците, но и любовта, семейството и надеждата, защото се страхува дали ще успее да оправдае всички поставени очаквания и спази дадените обещания. Дейзи така и не може напълно да повярва в себе си, да повярва, че е достойна, че заслужава щастие и любов – макар на пръв поглед да има всичко и да изглежда перфектна, тя не спира да търси себе си и, за съжаление, намира това, което ѝ липсва, в хапчетата и пиенето.

Capture.PNGБили и Дейзи – двата най-главни персонажа, бяха едновременно най-идеализирани, но и пълни с най-много недостатъци. За мен те бяха двете страни на една монета – толкова еднакви с проблемите си, но и често толкова различни, вечно бягащи един от друг, а накрая пак намиращи се. Няма как да не харесаш Били, няма как да не заобичаш Дейзи. Тази книга обаче дава възможност и на всички останали да представят гледната си точка, да разкрият тайните си, а те са в изобилие. Много любими ми станаха и Греъм, китарист в The Six и по-малкият брат на Били, който толкова често оставаше в сянката му, но въпреки това го подкрепяше с всичко, както и Карън – клавиристката на групата, която цял живот се бори с това мъжете да я виждат като равна, а не просто възможност за връзка.

Женските персонажи в книгата са изградени перфектно – от Дейзи, която макар да е неуравновесена в личните си решения и действия, не се опитва да докаже нещо на мъжете, облича се така, както иска, говори това, което иска, не се съобразява с никого и не прави нещата, които не желае. Карън също бе страшно силна и независима – тя знае, че не иска обикновен живот, в който да гледа децата вкъщи, не позволява на другите да решават какво да облича и винаги се стреми да не бъде възприемана просто като жена, а като личност – нещо рядко срещано през седемдесетте години. Третият важен женски персонаж е Камила, приятелката на Били, която също бе невероятна. Още от първото ѝ включване виждаме как Камила не само знае какво точно иска, но и как да го получи – тя бе котвата за Били, причината той да продължава с живота си и да бъде по-добрата версия на себе си. И макар тя да не бе главната героиня, много неща не биха били същите без намесата и присъствието ѝ.

imageОще с бележката на автора в началото е казано, че „Истината често се намира по средата“. С толкова много герои и толкова много гледни точки е трудно да повярваш само на една, както и да обвиниш някого, затова и харесвам много това, че всеки от персонажите има своите недостатъци, които са показани тук. Малкото разкритие накрая успя да ме изненада приятно, но също добавя към съмнението коя е правилната история, каквото вероятно е целяла авторката. За мен „Дейзи Джоунс & The Six“ е шедьовър, в който ще се намери по нещо за всеки. Това е история за музика, любов, семейството и трудните решения, които се налага да вземем понякога. Препоръчвам книгата горещо и вярвам, че ще ви докосне!

Най-сърдечно благодаря на издателство Intense за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2, 3, 4.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s