„Уилям Уентън и крадецът на луридий“ от Боби Перс

uilyam-uentan-i-kradetsat-na-luridiy-30Привидно животът на дванайсетгодишния Уилям е съвсем обикновен – мили родители, тихо градче в Норвегия. Но всъщност той е гений – свръхталантлив кодоразбивач – а откакто любимият му дядо внезапно изчезва преди осем години, семейството му е принудено да забрави за родния Лондон и миналото си и да се представя под фалшива фамилия. Докато в града не пристига най-трудната главоблъсканица на света: Мозъкотрошачката. Разработена от светилата в световната криптология, тази логическа загадка ще се окаже съдбоносна – ще отключи неподозирани възможности у Уилям и ще го превърне в най-добрия разшифровчик на света. А невидимата заплаха, досега тегнала над семейството му, изведнъж ще придобие съвсем конкретен образ…

Много обичам да чета детски книги и макар вече да се водя голяма за тях, винаги намирам вътре по нещо, което да ми допадне много и да ме забавлява искрено. Затова и дебютният роман на Боби Перс веднага ме спечели – историята е лека, бърза за четене, с интересни герои и още по-интересна тема – тази за науката, роботите и всякакви свръхтехнологии – нещо, което става все по-важно и популярно и в истинския ни живот.

Резултат с изображение за william wentonМакар „Уилям Уентън и крадецът на луридий“ да е детска книга, с темата за новите технологии, различните биомеханични творения и метали Боби Перс се цели доста нависоко и се надявам да е спечелил интереса на читателите достатъчно, че те също да се поинтересуват от подобни неща. Хубаво е да напомняме на децата за другата магия – науката, която е страшно достъпна и много полезна. А и, с невероятната дарба на младия ни герой Уилям да разбива всякакви кодове и загадки, на мен лично веднага ми се прииска да взема поне едно судоку, което да реша, ей така, за да се почувствам и аз част от тези умни деца с наподобяващи на магия способности.

Нямаше как да не харесам Уилям, защото той бе меко казано гений, способен да реши някоя главоблъсканица в рамките на секунди и да изуми всички около себе си, но и се застъпваше за приятелите си, беше много любопитен, готов да рискува, за да намери дядо си и да си вре нослето там, където не трябва. Абе, почти нормално дете. Покрай неговите пакости се запознахме и с друг водещ герой – страхотната Иския, която бе също толкова умна, смела и любознателна. Тя бе по-спокойната половина, но покрай Уилям бе принудена да влезе на не едно забранено място, което, разбира се, се оказа забавно и пълно с опасности, но как иначе ще имаш интересни спомени. Преподавателите на Уилям в Института също ми се сториха много любопитни, но те не бяха представени толкова подробно, затова ще чакам да видя какво ще ни покажат в книга втора.

9781406371703.jpgОсвен интересен свят, който едновременно е като нашия, но и не съвсем, Боби Перс е измислил и Института за постчовешки изследвания, който се превръща в дом за децата-гении на света. Хареса ми, че имаше такава част, защото много обичам, когато героят е в нещо подобно на училище-пансион – винаги има интересни ситуации и тази книга не е изключение. Нямам търпение да започна втората и да разбера какво е подготвило бъдещето за нашия герой, както и в какви неприятности ще се забърка този път.

„Уилям Уентън и крадецът на луридий“ е с неспиращо действие, а историята ѝ е перфектна за разпускане след дълъг ден, когато нямаш търпение да избягаш от живота си и да се впуснеш в приключенията на някой друг. Не я пропускайте!

Изключителни благодарности на издателство Емас за предоставената възможност!

 

3 мнения за “„Уилям Уентън и крадецът на луридий“ от Боби Перс

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s