„Жестокият принц“ от Холи Блек

306.jpgДжуд е само на седем години, когато родителите ѝ са убити и тя и двете ѝ сестри са отведени да живеят в пълния с коварства Върховен двор на елфите. Десет години по-късно Джуд не иска нищо повече от това да е част от него, независимо от факта, че е смъртна. Но много от феите презират хората. Най-вече принц Кардан, най-младият и най-зъл син на краля. За да си спечели място в двора, Джуд трябва да победи Кардан. В преследване на тази цел тя бива въвлечена в интриги и измами, откривайки, че е способна дори да пролее кръв. Докато гражданска война заплашва да потопи света на феите в насилие, Джуд ще трябва да рискува живота си, приемайки опасно съюзничество, за да спаси сестрите си и самото кралство на феите.

Ако знаете само от колко време си търся нов фентъзи роман, който да ме заплени така, както някои от най-любимите ми истории успяха преди години. И най-накрая го намерих! „Жестокият принц“ от Холи Блек е всичко, за което си мечтаех напоследък, че и повече – като почитател едновременно на фентъзи и ърбън фентъзи жанра, мога да заявя, че тази книга уцелва всички точки за страхотен роман и в двете категории. Книгата ми донесе всички чувства, които изпитвам с четенето на романите на Касандра Клеър, което донякъде е очаквано, защото двете авторки са големи приятелки и виждам приликите в стиловете им, но да накараш читателя да обикне толкова бързо героите ти и да иска да прекарва всяка една секунда с тях е истински талант. Ще ми се само книгата да бе по-дълга.

„Жестокият принц“ ни разкрива сложна фентъзи система, основана на опасно елфическо кралство, изпълнено с какви ли не митологични твари и създания, които само чакат да докопат някой смъртен, за да го омагьосат и използват както пожелаят. В същото време, съвсем близо до центъра на историята, си живеят спокойно хората, с моловете си, кафенетата и магазините за дрехи, несъзнаващи каква опасност ги грози ако някой зъл елф реши да разнообрази ежедневието си. Обожавам, когато животът на хората е свързан по някаква причина с този на фолклорните създания и много ми харесаха всички детайли, обвързващи двата вида тук, начина им на споделен живот и разликите в същността им. Важен детайл при елфите е това, че не могат да лъжат, но пък са страхотни в извъртането на думите и омагьосването на хората. Затова е и опасно да ядеш храна, която не е била предварително посолена и да танцуваш, чуеш ли елфическа музика. Може никога повече да не спреш.

Не само детайлите са към силната страна на Холи Блек, но и създаването на уникални герои. Разказвачът на историята е Джуд, човешко момиче, отвлечено като дете заедно с близначката си и елфическата им полусестра. За човек, чиито родители са били убити пред очите му, а после отгледан от елфа, който ги е убил, Джуд се справя доста добре в Царството на феите и дори може да се каже, че обича новия си баща. Да оцелееш на подобно място обаче е доста трудно, особено ако искаш да бъдеш уважаван, затова и Джуд си поставя за цел да бъде възможно най-добра в битките, най-умна в уроците и най-убедителна в лъжите. И се справя прекрасно, освен когато най-лошият и разглезен от шестимата наследници на трона – принц Кардан, не решава, че тя е перфектната мишена за развлечения, обиди и номера. Страхът в Царството на феите върви ръка за ръка с нашата Джуд.

Portrait of Jude Duarte from The Cruel Prince. Had so much fun working on this piece!Нужно ли е изобщо да казвам колко много обикнах Джуд? Тя бе умна, добра във военните стратегии, боевете и, любимото ми, забъркването в неприятности. Освен това, както всеки човек, Джуд притежава способността да лъже и я използва не само страхотно, но и постоянно. Главната ни героиня бе страшно целеустремена, борбена, упорита и лоялна. Земите на феите може и да не са родното ѝ място, но тя би дала всичко, за да ги опази и подобри, както би направила всичко за семейството си. Е, почти.

Бе ми много интересно да проследявам отношенията на Джуд с близначката ѝ Тарин и сестра им Вивиен. Тарин бе противоположността на Джуд – по-спокойна и уравновесена, вечно мислеща, преди да действа и винаги караща се на Джуд за опасните ѝ решения. Виви пък си бе поставила за цел да дразни баща си с всяко свое действие, затова училището отдавна бе останало на заден план, а разходките до света на хората бяха на фокус. Тя бе единствената сестра, имаща елфическа кръв и владееща магията им, но и единствената, желаеща да напусне това място. Определено харесах Виви повече от Тарин, бе ми по-интересна, вечно непредсказуема и със самостоятелно мнение, докато Тарин всеки път правеше точно това, което се очаква. Поне докато не се появи някое момче…

Няма как да не кажа няколко думи и за невероятният принц Кардан – най-мразеният човек от Джуд, лицето от кошмарите ѝ. Още с първите си действия той показва как предпочита всеки да му се подчинява и не търпи да бъде унижаван, но, за негова жалост, не е попаднал на правилния човек с Джуд. Кардан определено изглеждаше като принца, който е – получаващ всичко, което поиска, страшно красив, с лоялни приятели, но и самовлюбен и злобен. Не всичко обаче е такова, каквото изглежда, особено със сложните семейни връзки при кралския род. Много от героите порастват в книгата, осъзнават някои неща и променят същността си, но дали от лош можеш да станеш добър и за колко точно време – ще разберете сами.

„Жестокият принц“ е първата самостоятелна книга на Холи Блек, която чета, но със сигурност няма да е последната! Освен страхотен свят и невероятно изпипани герои, имаме и сложна политика, преврати, тайни и обрати, които няма как да предвидите и ще ви изненадат напълно. Тази книга държи читателя в напрежение още от първата си страница, чак до последната, че и дори след това – след прочитането на края ще изпитате какви ли не емоции, които най-вероятно ще се уталожат чак след продължаването с книга втора. „Жестокият принц“ си заслужава всяка секунда – не пропускайте това жестоко приключение, за да не съжалявате!

Най-искрени благодарности на издателство Ибис за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2, 3, 4.

3 мнения за “„Жестокият принц“ от Холи Блек

 1. Кардан е по-гримиран от Джуд, не ме кефи 😀
  За щастие, в процеса на четене със сигурност ще си изградя други образи.

  Под „самостоятелна“ имаш предвид написана само от Холи, вместо с Касандра Клеър, предполагам?

  Много ми хареса това надъхващо, неспойлерско ревю. Благодаря.

  Liked by 1 person

  • Аз не си го представям изобщо по този начин, но фен арта ми хареса доста. 😀 И да, единствените други нейни книги, които съм чела, са тези от поредицата „Магистериум“, а те са заедно с Каси Клеър. Определено ми допадна стилът ѝ на писане. 🙂

   Liked by 1 person

   • И на мен ми харесва, иначе определено нямаше да обърна внимание на поредната тийн книга за феи. Ей сега ще ти препоръчам нещо друго в Гудрийдс 🙂

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s