„Спящият град“ от Мартин Вопенка

spyashtiyat-grad-30.jpgПетнайсетгодишният Крищоф, двете му по-малки сестри Кристина и Ема и шестгодишният Самуел, живеят спокойно и щастливо в комфортен дом, защитени и обгърнати с любов от родителите си. Очакват ги вълшебно лято и ваканция. Вместо това обаче са сполетени от внезапна, неизмерима беда, както и цялата планета Земя. Един ден всички, които някога са имали деца, не се събуждат в новото утро, а остават потънали в дълбок летаргичен сън. Никой не знае дали и кога ще се събудят. На планетата са останали да живеят само деца, младежи и бездетни възрастни. С големи трудности доброволни организации успяват да осигурят подслон и грижа за бебетата и по-малките деца, в огромен проблем се превръщат токът, водата, храната, транспортът, интернет… Възцарява се малък Апокалипсис.

Мартин Вопенка е създал една доста оригинална история, за свят, където всеки човек, имал някога деца, заспива непробуден сън, а причината за това е неизвестна. Читателите опознават сюжета през очите на четири деца, заварили родителите си дълбоко заспали – Кристоф, близначките Ема и Кристина и малкият Самуел, който е само на шест години. След неуспешни опити да събудят семейството си, децата са принудени да се вземат в ръце и да започнат сами да се грижат за себе си и малкото си братче. Не липсват и кавги обаче, за това кой кого трябва да слуша и как трябва да постъпят при настъпилата ситуация, защото дори на повечето деца да им изглежда като мечта изведнъж да могат да правят всичко, което си поискат, реалността често е различна от представите ни.

„Спящият град“ е едновременно книга за деца, но и за възрастни. Начинът, по който е написана е по-пасващ за младите читатели (има и илюстрации! обожавам, когато в книгата има илюстрации), защото всичко е разказано от гледната точка на деца, които макар вече на дванадесет и петнадесет години, се усещаха доста по-малки, дали заради прекрасното детство, защитено от груби думи и действия, което са имали, или заради шокът от внезапното им оставане сами. Често леко се губех в действието, защото емоциите на героите бяха твърде силни, а те самите – малко наивни и мрънкащи, но приключенията и препятствията, с които се сблъскаха, бяха едновременно интересни, но и на моменти доста плашещи.

Резултат с изображение за spici mestoТочно заради различните теми, засегнати в романа, го оприличавам по-скоро като за по-големи читатели, защото в него има намеци за сексуално насилие, ставаме свидетели на отвличане и трафик на деца, както и множество лоши последствия след разговори с непознати. Надявам се децата, които се докоснат до този роман да успеят да видят тези случки като предупреждения какво да не правят, защото често самите герои осъзнаваха грешките си, но сякаш не им се струваха толкова важни. Сам например бе отвлечен, след като брат му и сестрите му го пуснаха сам в буса на непознат мъж, а след това прекараха дълго време в търсенето му, само, за да се откажат, когато са най-близо и да решат да изчакат той сам да ги намери.

Едно от посланията в книгата е да разчитаме единствено на себе си, което понякога звучи доста сурово, но след всичко, прочетено в книгата, далеч не е. Разбира се, нашите герои надали биха успели да преживеят тези трагични времена, където всеки решава да действа както му е изгодно, ако бяха съвсем сами, затова и разбираме, че семейството е по-важно от всичко останало и стоим ли заедно, сме по-силни. Мисля, че историята цели да ни покаже и колко силни са всъщност децата, особено, когато вярват истински в доброто, защото надеждата е единственото нещо, което им остава в подобни времена. И макар да не успях да почувствам близки представените ни герои, смятам, че те направиха всичко по силите си и се справиха доста добре с оцеляването в този малък малък Апокалипсис.

Каква е причината да заспят всички родители обаче? В „Спящият град“ са представени няколко различни отговора на този въпрос, а в кой точно ще повярвате, предполагам зависи от самите вас. Между различните разказани истории обаче се крие доста истина, като например това, че вече години наред човечеството съсипва планетата Земя, за да му е по-удобно, а особено в този период едно такова напомняне е повече от добре дошло. „Спящият град“ ще ви покаже много несправедливи и жестоки ситуации, една трудна борба за оцеляване и първото сблъскване с истинския живот на нашите герои, но и колко е силна семейната любов, как трябва да сме по-добри към себе си и останалите, защото само така ще успеем да се справим с трудностите. Надявам се книгата да ви хареса!

Сърдечно благодаря на издателство Емас за предоставената възможност!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s