„Зимна песен“ от С. Джей-Джоунс

216383_bОткакто се помни, Лизл слуша легенди за красивия, опасен Крал на гоблините. Неусетно те са завладели ума и духа й и са се превърнали в извор на вдъхновение за музикалните й композиции. Но Лизл вече е на осемнайсет, животът й е зает изцяло от грижи за семейната странноприемница и тя осъзнава как се отдалечава все повече от мечтите си и от музиката. Изведнъж всичко се преобръща – Краля на гоблините отвлича сестра й и Лизл няма друг избор, освен да ги последва в Подземното кралство и да се опита да я спаси. Но този странен, завладяващ свят и неговият мистериозен владетел неочаквано привличат младата композиторка, а това я изправя пред немислимо решение… Времето и древните закони не са на нейна страна и Лизл трябва да открие истинската си същност, преди съдбата й да бъде предрешена.

Много обичам всякакви книги, базирани на митологии, приказки и легенди, затова щом разбрах за съществуването на „Зимна песен“, интересът ми към нея веднага се прояви. Дебютната книга на С. Джей-Джоунс е една изключително красива история, пропита с лиричност, музикалност и толкова любов, че на читателя ще му е трудно да се сдържи и да не се влюби и той в поне един от аспектите на книгата – героите, света или сюжета.

В центъра на сюжета е Елизабет, на кратко Лизл, и семейството ѝ, което се опитва да свърже двата края сред грижите за странноприемницата, предстоящата сватба на по-младата сестра, Кете, желанието им да пратят Йозеф, най-малкото дете и изявен цигулар, да се обучава при велик маестро и проблемите на бащата с пиенето. Всичко изглежда напълно нормално, но, измежду приготовленията за идването на маестро Антониус и съвпадането на този ден с последния на есента, когато границата между Долната и Горната земя е най-тънка, Лизл забравя предупрежденията на баба си и посещавайки пазара става невнимателна и разсеяна, докато в същото време сестра ѝ отхапва от омагьосана праскова, която моментално я обещава на Царят на гоблините.

Скоро след изчезването на сестра ѝ, Лизл няма друг избор, освен да я последва в Долната земя и да се опита да я спаси от Горския цар, припомняйки си едно забравено обещание от преди много години – че ще се омъжи за него. Еднакво твърдоглави, буйни и сериозни, Елизабет и Ерлкьониг, мъжът с много лица и тайна същност, започват неизказана битка един срещу друг, докато тя не завършва по възможно най-очаквания и труден за тях начин – с любов. Двамата са принудени да се борят не само със себе си и настроенията на другия, но и със закони, по-стари от самите тях, които биха преобърнали всичко, което познават, ако бъдат нарушени.

imageОпределено харесах и героите, и историята, макар понякога да не се случваха толкова много неща и действието да се развиваше по-бавно, отколкото ми се искаше. С. Джей-Джоунс обаче има много красив стил на писане, който те омагьосва и изведнъж вече не се намираш на леглото в стаята си, а в Долната земя при гоблини, подменени и какви ли не още същества. Немският фолклор е в същността на сюжета и той бе развит много добре, различните митологични твари – представени страхотно, със свои слабости и умения. Историята на Горския цар бе показана чрез приказки – мелодични, красиви, изпълнени с мечти, но и с тъжен край, а Елизабет бе описана най-добре чрез своята музика – бурна, дива, изпълнена с емоции, но и послушна, позната и следваща формата – винаги можеш да разчиташ на нея.

„Зимна песен“ е едно красиво бижу, съдържащо любовта във всичките ѝ форми – към изкуството, семейството и любимия, обединени от една надежда, че продължаваш ли да се бориш и трудиш, накрая това, което желаеш най-силно, ще бъде постигнато. Не пропускайте тази приказна история!

Изключителни благодарности на издателство Емас за възможността, която ми предоставиха!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s