Прочетено напоследък #4

tumblr-reading1.jpg

Това лято все пак успях да прочета доста книги, заедно с ходенето на работа и всичко останало, затова днес ви представям равносметката си за тези три месеца. Имах някои доста добри попадения сред книжните си решения, но срещнах и книги, които не ми харесаха толкова, колкото ми се искаше. Кои – ще разберете долу. 

1. „Заклинание за светлина“ – В. Е. Шуаб
Още с първата книга от невероятната трилогия на В. Е. Шуаб се влюбих в света и героите, които авторката е създала, но всяко нещо си има своя край и колкото и да отлагах четенето на тази книга, бе време и на този да дойде. „Заклинание за светлина“ бе един забележителен край на поредицата, който много харесах. Успях да опозная героите още по-добре, да видя всичките им страни, слабостите и постиженията им, желанията и борбите им. Не липсваха хумор и стоплящи сърцето моменти, а голямата цел най-накрая бе изпълнена. Страхотен финал! Ревю, оценка: 4.5/5 звезди!

2. „Трибунал на сенки“ – Маделин Ру
„Трибунал на сенки“, продължението на „Къщата на фуриите“, за жалост не харесах толкова много, колкото книга първа, но отново ми бе интересно да проследя живота на Луиза в зловещата и опасна къща „Ветровала“, която кани гостите си с една-единствена цел – да ги убие. Тук определено опознах главната героиня повече, разбрахме произхода ѝ, към какво се стреми, както и някои от тайните на зловещия ѝ шеф. Отново ми липсваше обаче връзката с другите герои, а и със самата Луиза, затова оценката ми е 3/5 звезди. Ревю – тук.

Резултат с изображение за daisy jones and the six tumblr3. „Дейзи Джоунс & The Six“ – Тейлър Дженкинс Рийд
И стигаме до една книга, която не само обикнах с цялото си сърце, но и изядох за отрицателно време – „Дейзи Джоунс & The Six“. Все още не съм срещнала човек, на когото тя да не му хареса, което само показва колко е добра! Даже ми се прииска да я започна отначало след завършването ѝ. Книгата разказва за рок банда от седемдесетте, която постига невероятни успехи, докато изведнъж не спира с концертите. Романа е написан под формата на интервю с участниците в групата и близките им хора, което го прави още по-специален и личен, а на читателя ще му е трудно да го остави. Повече подробности – тук, оценка: 5/5 звезди!

4. „Щастливей“ – Изабел Овчарова
Дълго отлагах четенето на тази книга и не бях сигурна дали наистина искам да го направя, но хайпът не успя да ме подмине и все пак реших да видя за какво точно става дума. „Щастливей“ ми хареса много. Истинска е, изпълнена с чувства, личи си, че Изабел е оставила душата си в нея, но има и някои недостатъци – честото повтаряне на една и съща фраза или случка, както и твърде хаотичното разказване понякога. Но! Уроците, които Изабел представя чрез случки, които е преживяла, ме докоснаха, защото си припомних какво значи да не се даваш толкова лесно, да отстояваш себе си и да не се вслушваш в лошите неща, които хората казват за теб, защото всеки води собствена битка. Мисля, че „Щастливей“ е един доста добър пример за младото поколение и най-вече как трябва да отвръщаме с любов към лошото, да не мислим негативно и веднага да се чудим как да обидим или нападнем някой, който не ни харесва, защото ние наистина привличаме това, което отдаваме. А аз дори не вярвам в такива неща! Оценка: 3.75/5 звезди!

5. „Уилям Уентън и крадецът на луридий“ – Боби Перс
6. „Уилям Уентън и шифрованият портал“ – Боби Перс
През август имах възможност да започна и тази прекрасна детска норвежка поредица, разказваща за Уилям Уентън – момче-гений и кодоразбивач, което се впуска в приключение да намери дядо си, а междувременно бива прието в Институт, където учат други подбрани талантливи деца, разбива няколко рекорда за главоблъсканици, засрамва човекът с най-високо IQ, въвлича се в множество неприятности и разкрива дълбока тайна за самия себе си. И това за по-малко от месец! Книгите определено бяха много забавни и изпълнени с приключения, веднага харесах Уилям и както първата, така и втората книга ме държаха в напрежение за това какво ще се случи. Ревю книга първа, оценка: 3.75/5 звезди. Ревю книга втора, оценка: 3/5 звезди.

Резултат с изображение за the cruel prince tumblr7. „Жестокият принц“ – Холи Блек
Продължаваме с началото на новата ми любима трилогия – „Жестокият принц“, която е първата самостоятелна книга на Холи Блек, която чета, но далеч няма да е последната! Обожавам ърбън фентъзи, Холи Блек е успяла да съчетае човешкия и елфическия свят перфектно и детайлите са страшно изпипани, а героите – дълбоки и пълнокръвни. Веднага успях да се оприлича с главната героиня и да я почувствам много близка, както и да се ядосвам и радвам на решенията на всеки участник. Обратите ме изненадаха силно, политиката е сложна и опасна, а напрежението е гарантирано. Препоръчвам „Жестокият принц“ горещо! Ревю, оценка: 5/5 звезди!

8. „Спящият град“ – Мартин Вопенка
Имах много големи надежди за „Спящият град“, защото идеята е доста оригинална – всички, имали някога деца, заспиват непробуден сън, а останалата част от човечеството навлиза в малък Апокалипсис, но, макар че ми хареса, за съжаление книгата не успя да оправдае очакванията ми. Героите, деца, но на по 15 и 12 години, ми се сториха прекалено мрънкащи и наивни, а действието – хаотично и невинаги съсредоточено върху важните неща. Книгата обаче съдържа някои доста належащи и плашещи теми, които е важно да не игнорираме, затова освен като книга за деца я определям и като такава за възрастни. Повече за мнението ми – тук, оценка: 3/5 звезди.

9. „Зимна песен“ – С. Джей-Джоунс
Последната книга, която започнах през август и завърших началото на септември, е едно приказно зимно четиво, на което определено не уцелих сезона, но все пак ми хареса доста. „Зимна песен“ е история за Царя на гоблините и земно момиче, които постепенно преоткриват себе си и другия, докато се борят със стари закони и фолклорни твари, заобиколени от много музика, чувства и любов. Много приятна, красива и различна история. Ревю, оценка: 3.5/5 звезди!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s