„И заживели щастливо за последно“ от Соман Чейнани

i-zazhiveli-shtastlivo-za-posledno-uchilishteto-za-dobro-i-zlo-3-31Когато на приказката за най-добрите приятелки Софи и Агата е поставен „КРАЙ“, двете момичета поемат по различни пътища. Агата е магически отнесена обратно в Гавалдън с принц Тедрос, а Софи прави своя избор и остава при красивия и тайнствен Директор. Но докато двете момичета се опитват да свикнат с новия си живот, историята им моли да бъде пренаписана – и далеч не е единствената. Докато момичетата са разделени, Злото се спуска като сянка върху приказния свят, а злодеите от миналото се завръщат, за да зачеркнат всяко „И заживели щастливо“ в края на собствените си истории. Балансът на Доброто и Злото е разклатен и заплашва да преобърне всяко бъдеще.

Ревю „Училището за Добро и Зло“. Ревю „Свят без принцове“

Две години след като прочетох „Свят без принцове“, втората книга в поредицата „Училището за Добро и Зло“, най-накрая дойде реда и на третата – „И заживели щастливо за последно“. Със сигурност можех да завърша поредицата и по-рано, но нещо все ме спираше – дали многобройните задачи за университета, някое друго разсейващо занимание, нежеланието да се откъсна от този свят, или просто не е бил правилният момент – не мога да определя. Но пък прочитът на тази книга дойде в точното време – когато аз сама се лутах между мисли и премисляния, точно както главните герои, и така успях не само да ги разбера далеч по-добре, но и да се поставя на тяхно място.

Докато първите две книги бяха една идея по-леки и забавни, третата книга е далеч от щастието, като съдбата на Агата, Софи и Тедрос се приближава към тях все по-бързо. Коронацията на Тедрос е след броени дни, а той и Агата все още се нагаждат един към друг и свикват с присъствието си, докато се опитват да не се убият взаимно, като в същото време Агата се опитва да прогони съмненията си дали е на правилното място, и дали ще бъде кралицата, която Камелот заслужава. Софи, затворена в кулата на Директора, който вече е с името Рафал, също е изправена пред трудно решение – да осмисли добре избора си на истинска любов, защото това означава, че трябва да убие скъпите си приятели – Тедрос и Агата. Но дали е готова за тази стъпка, или в сърцето ѝ е останало поне малко добро, както и дали би понесла да живее с приятелите си, но без да изпитва любовта, която те имат един към друг, не знае никой, освен самата Софи.

Любимите ни Училища за Добро и Зло преминават през трета коренна промяна за три книги, а сегашните им имена вече са Училище за Новото Зло и Училище за Старото Зло, и двете под управлението на Директора, като в Новото училище са събрани всички ученици – независимо мечтатели или враждебни, а в Старото училище не може да влиза никой, освен Директора, който очевидно пази и съхранява там някоя дълбока тайна. Изведнъж старите приказки започват да се променят, Злото, притихнало и забравено, започва да се събужда, и скоро от Снежанка и седемте джуджета остават само кървави следи, Вещицата на Хензел и Гретел продължава да издирва малки деца за изяждане, Великанът от Джак и бобеното стъбло бива порицаван защо е спял на работа и тръгва по следите на своя герой, и още какво ли не. Дори приказките по страниците на книгите в Гавалдън започват да се променят, а четящите деца – да научават новите варианти на любимите си истории, много по-кървави, зли и опасни от предишните. С появата на старите злодеи няма как да не се запознаем и със старите герои, които са представени и събрани в Лига за борба със злото, водена не от кой да е, а от самия Мерлин – магьосникът на Камелот и верен спътник на Артур, бащата на нашия Тедрос. Бе много интересно да видим познатите ни герои като Пепеляшка, Камбанка, Питър Пан, но през призмата на този свят, създаден от Соман Чейнани, в нови роли, много по-възрастни и дори с нови основополагащи истории.

imageМакар преди всичко това да е историята на Софи и Агата, тук голяма роля има и момчето, заставащо между тях още от книга първа – принц Тедрос от Камелот, който най-накрая успяхме да опознаем по-добре. Досега Тедрос винаги оставаше някак неразбран, в сянка и забравен, но тук същността му е представена на преден план и читателя разбира какво се крие зад привидно перфектната му същност, а именно едно момче с много несигурности, проблеми, тежко бреме и желание единствено да бъде достойно за принцесата си, народа си и кралството си. Разказано ни е по-подробно и детството му, какви са били майка му и баща му и как техните действия биват прехвърлени върху него. В същото време опознаваме много повече и Рафал, антипода на Тедрос, научаваме мотивите му, защо иска Софи за своето Нивгапак, както и какво е крил през всичките тези години управление. Описана е дори историята на майките на Софи и Агата, с което се изясняват всички въпроси, някога възникнали в главата на читателите, а завършекът става по-приятен.

„И заживели щастливо за последно“ не само впуска читателя в едно приключение, от което той трудно би се откъснал, но и не спира да го изненадва – едно от последните разкрития ме остави безмълвна, да го кара да се поставя на мястото на героите, да се замисля как би постъпил той, но и най-важното – кара го да повярва в себе си. Защото най-важният урок в тази книга, до който всеки трябваше сам да достигне, е „Аз съм аз“ – човек не трябва да се сравнява с останалите, а единствено да се допълва с тях. Това бе и най-голямата трудност на нашите героини – да намерят себе си и да харесат себе си – такива, каквито са. Краят на трилогията е прекрасен, вълшебен и достоен за книга с приказки! А аз силно се надявам да видим на български и втората арка от този свят, която се задава с нова трилогия – сигурна съм, че ще бъде оценена!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s