„Бурята“ от Нийл Шустърман

dugata-na-kosata-kniga-2-burqta-9786191710690_1Разбиранията за морал на Роуан и Цитра се разминават драстично, що се отнася до упражняване на Косачеството, а това прави отношенията им сложни. Бурята не може да се меси в делата на Форума на косачите. Може единствено да наблюдава… а онова, което вижда, не ѝ харесва. Изтекла е година, откакто Роуан извършва дейността си неофициално. През това време се е превърнал в градска легенда, взел е закона в свои ръце и наказва корумпирани косачи, като ги унищожава с огън. За него се шепне из целия континент. Цитра в ролята си на Косач Анастасия подхожда към Прибирането със състрадание и открито се противопоставя на идеалите на „новия ред“. Но когато животът ѝ е заплашен и методите ѝ са оспорени, става ясно, че не всички са отворени към промяната.

Ревю „Косачи“

След като останах толкова впечатлена от „Косачи“ нямаше как да не посегна към „Бурята“, макар и след толкова дълга пауза. Е, поне не ми се налага да чакам дълго време за финала, който търпеливо изчакваше прочитането ми на втората книга. Бях позабравила доста голяма част от историята, но след бързо припомняне благодарение на Интернет нямах никакво търпение да се впусна още веднъж в това приключение на лъжи, спорове кое е правилно и кое – не, както и толкова много смърт – била тя временна или не.

Действието в романа се развива малко повече от половин година след предишните събития, като вече главната ни героиня не е Цитра Теранова, а тя в новата си длъжност – Косач Анастасия, роля, с която все още ѝ е доста трудно да свикне, но в която започва все по-добре да пасва и да изпълнява. Самата Цитра/Анастасия се превръща в нещо като забележителност сред Форума на Косачите, след всички минали събития, като повечето от тях я ненавиждат, докато другата част се опитват да я спечелят, да бъдат приятели с нея и да я последват в каквото там реши да прави. А тя има доста идеи и далеч не се страхува да ги отстоява. Косач Анастасия е предприела и много интересен метод за Прибирането – среща се с избраниците си, предупреждава ги че имат един месец преди животът им да свърши, а след това те сами могат да изберат как да приключат съществуването си. Метод, който макар доста хуманен, не среща почти никаква подкрепа сред другите косачи.

От другата страна на монетата имаме Роуан Дамиш, отхвърленото и провалило се момче, което изпепели важна част от косачите, и което пази в себе си много гняв, недоволство и жажда за отмъщение към тези косачи, престъпващи закона, но дегизиращи се благодарение на естеството на работата си. Роуан, макар да не е ръкоположен Косач, приема ролята на Косач Луцифер, облечен в черна роба – забраненият цвят от Форума на Косачите, и тръгва на собствена мисия – да убие колкото се може повече косачи, отклонили се от първоначалната си цел и прибиращи хора единствено на базата на личната си омраза. Това, разбира се, няма как да остане безнаказано, макар Бурята да не поема никакви грижи за този проблем, а самите косачи едновременно могат да заловя Роуан без никакъв проблем, но и като че ли не им се занимава.

Докато в „Косачи“ откъсите между главите бяха от дневниците на различни косачи, тук имаме откъси от мислите на Бурята – великата система, служеща за контрол на населението, съдържаща огромна база данни с всичко в целия свят, която наблюдава почти всяко ъгълче от планетата и която разговаря с хората, помагайки им да живеят възможно най-пълноценно. Бе доста интересно да опознаем този „герой“, който казва малко, но следи всичко. Обяснени са какви точно правила следва Бурята, кое приема за правилно и кое – не, както и защо точно не се меси в делата на косачите, макар понякога това би било от полза. Представени са малко по-подробно и особеностите на различните местности в този свят, както и разликите в слоевете на обществото, което доближава читателя още повече до героите в този така привидно перфектен свят.

„Бурята“ е буря от събития, емоции, мисли кое е правилно и кое – не, както и трудности като това как да бъде взето най-правилното решение. Втората книга от поредицата „Дъгата на косата“ ме изненада дори повече от „Косачи“, с неочаквани събития, които не спираха да се появяват и които все още не мога да осмисля изцяло, а забързаното и нестихващо действие ще ви гарантира прочит на един дъх! Не пропускайте това бурно приключение, защото краят му дебне зад ъгъла, а не искате да сте неподготвени за него!

Източници на снимките: 1, 2-3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s