„Кралица на нищото“ от Холи Блек

351По-лесно е да вземеш властта, отколкото да я задържиш. Джуд е научила този урок, когато се е отказала от влиянието си върху злия крал Кардан в замяна на неизмерима мощ. След неочакваната постъпка на Кардан в края на „Злият крал“, Джуд е принудена да живее в света на смъртните. Сега тя е готова да рискува всичко, за да си върне онова, което ѝ е било отнето. Възможността се появява в лицето на изменчивата ѝ сестра Тарин. Когато древно и могъщо проклятие е освободено, Царството на феите е разтърсено от страх и паника и Джуд ще е принудена да избира между своята амбиция и своята човечност…

Ревю „Жестокият принц“. Ревю „Злият крал“

Много бързо обикнах света на Елфхейм, обитателите му и изобщо всичко, което Холи Блек е създала. Още миналото лято се влюбих в началото на тази трилогия, а сега най-накрая дойде време да се посветя и на края ѝ – „Кралица на нищото“, която обещаваше още повече неочаквани моменти и интересни разкрития. Единственото, което далеч не ми харесва, е колко кратка е трилогията – всяка от книгите е по-кратка от предишната, докато сюжетът се заплита все повече, а любовта ни към героите също расте. Тези почти 300 страници далеч не ми бяха достатъчни и според мен по този начин някои от събитията в книгата излязоха малко прибързани, а можеше да им се отдели повече време.

Queen of Nothing /aka Jude
(“The Folk of the Air” series by @hollyblack)
Finally finished this one!Вече няколко месеца Джуд Дуарте, върховната кралица на Елфхейм, живее в изгнание при сестра си Виви в света на смъртните, неспособна да помогне по какъвто и да било начин на крал Кардан, нейният потенциален любим и човека, който така усилено се опитва да мрази. След като уби брат му, Джуд е принудена да изтърпи наказанието си, и започва да извършва какви ли не малки услуги и поръчки на вълшебния народ в обикновения свят, чрез които да се чувства значима и да спечели малко пари. Междувременно обучава брат си Оук, другият наследник на короната, в бой и тактика, но се оказва, че е доста трудно да държиш осемгодишен развълнуван и щастлив. Може да се каже, че всичко върви наред, докато близначката на Джуд – Тарин, не идва на гости с изненадваща молба – да се представи на нея пред жителите на Елфхейм.

Джуд, каквато добра сестра е, се съгласява да помогне на Тарин, макар и само, за да засити собственото си любопитство как се справя съпругът ѝ с управлението на кралството. Разбира се, както всеки план, този също се обърква още в първите часове след пристигането на Джуд в Елфхейм, но пък какво ли е някое друго препятствие пред борбеността на нашата героиня. Винаги съм се възхищавала на Джуд и тук продължавам да го правя – способността ѝ да остане спокойна във всяка напрегната ситуация, да вземе правилното решение, когато това се иска от нея и милостта ѝ я правят перфектна за ролята на върховна кралица, остава само самата тя да си повярва достатъчно. Дори някои от вълшебните създания са повече от впечатлени от нея – където и да е, Джуд пак успява да си осигури някой друг съюз и да спечели доверието на едни от най-страшните и опасни създания.

jude and cardan from the cruel princeТъй като книгата е толкова кратка, почти не виждаме Кардан в нея, заради всичко, което се случва с нашите герои. Определено някогашният принц и сегашен крал ми липсваше, но дори в малкото им срещи с Джуд се усещаше колко много се е променил той, или по-точно – колко много доброта и жажда за обич е крил под същността си. Двамата с Джуд, макар като куче и котка, вечно съскащи се, биещи се и дразнещи се един друг, са перфектни заедно – допълват се и наистина личи колко ги е грижа за другия. Подобрение има и откъм Тарин – близначката на Джуд вече не се държи толкова сурово към нея, а е готова да ѝ помогне във всяко нещо, от което Джуд има нужда, застъпва се за нея и гледа тя да е добре. Много ми хареса, че се наблегна на отношенията между сестрите, не само на Джуд и Тарин, а и на тях и Виви, която винаги е била втората ми любимка.

„Кралица на нищото“ е страхотен завършек на трилогията „Вълшебният народ“ – всички тайни са разкрити, въпросите получиха отговор, а героите ни са щастливи, доколкото могат, и готови за дълъг живот в Елфхейм и дълго управление. Холи Блек е създала една прекрасна история, потопена в магия, битки и тук-там смях, колкото да разведри мрачната обстановка. Не пропускайте края на историята на Джуд и Кардан – ще ми липсва да се втурвам в това приказно приключение.

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s