„Изчезващата стълба“ от Морийн Джонсън

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 336-1.jpgВсичко, което Стиви Бел иска, е да открие ключа за разрешаването на мистерията в „Елингам“, но вместо това намира свой съученик мъртъв. И точно когато усеща, че е на ръба да сглоби всички парченца от пъзела, родителите ѝ я оттеглят от академията, за да е в безопасност. Сега, когато тя е далечe от училищните градини и тайните тунели, както и от нейните странни приятели, тя започва да се чувства откъсната от света. Е, поне няма нужда повече да вижда Дейвид – сина на през­рения политик Едуард Кинг. Загадките зад убийствата в „Елингам“ все още очакват да бъдат разкрити и Стиви знае, че е близо до тяхното разрешаване. Но пътят към истината крие повече неочаквани обрати, отколкото си е представяла…

Ревю „Мистерия в „Елингам““

Започвам да осъзнавам все повече колко забавни, макар и разказващи за убийство, са криминалните романи! А в книгите на Морийн Джонсън най-хубавото е, че, освен пълни със загадки, мистерии и заплетени убийства, имаме и разказ за обикновени деца, техните чувства, емоции и желанието им да се доберат до истината, да научат кой е убил не само семейството на богатия Алберт Елингам, но и техният съученик Хейес, загубил живота си трагично още в началото на учебната година. Това обаче не е единствената мистерия, защото съученичката им Ели, която бързо избяга от своя разпит, все още се издирва и има шанс да е замесена в последното убийство…

imageОще в предишното си ревю казах колко много харесвам Стиви, но няма как да не го спомена и тук! Стиви е страшно находчива, изключително интелигентна, умът ѝ работи толкова бързо, а страстта ѝ към намирането на улики я сблъсква с какво ли не. Стиви определено не се страхува да рискува, да пъхне ръката си в тайна пролука или да слезе в неосветен и зловещ тунел, ако това ще я доближи до разкриването на някоя мистерия! Сближаването с хората също ѝ се отдава, макар самата тя да смята, че има леки проблеми в общуването, като тук Стиви се запознава с известна преподавателка и автор на книга за случая „Елингам“. Стиви бързо започва работа при доктор Фентън, макар и нещо покрай нея и постоянната ѝ мания да пуши да не изглежда особено надеждно. Фентън има и племенник – чаровният Хънтър, който също бързо се сприятелява с нашата Стиви.

Няма как да забравя и за Дейвид – киселият и лошо гледащ младеж, който след краткото напускане на училището от страна на Стиви изглежда малко е пооткачил. Винаги е имало някаква мъгла около Дейвид и решенията му в живота, и макар част от мъглата да бе вдигната в края на предишната книга, когато разбрахме, че той е син на Едуард Кинг – човекът, когото Стиви мрази най-много, в тази книга мъглата около Дейвид отново се спуска, след като поведението му е повече от странно, а погледите, които хвърля на Стиви са пълни с „аз знам нещо, което ти не знаеш“. Постоянното му желание Стиви да разследва из къщата и училището също не подпомагат мистерията срещу какво се бори Дейвид, а отказът му да приеме нещата сериозно – съвсем. Да се надяваме единствено Стиви да има по-добро влияние върху Дейвид, както и в следващата книга най-накрая да разберем какво го е прихванало!

imageВидяхме малко и от другите приятели на Стиви – интелигентната Джанел, както и Нейт – момчето писател, което така и не може да намери вдъхновението за втората си книга. От двамата Стиви се срещаше по-често с Нейт, на когото си личеше колко много му пука за Стиви и не би желал тя да е в опасност. Охранителят Лари, който може да се каже, че е един от приятелите на Стиви, също срещахме често, а думите му към Стиви бяха изпълнени с предупреждения и молби да не се забърква в неприятности. Усещам, че около Лари има нещо ако не нередно, то изключително потайно, и силно се надявам в трета книга да разберем защо е бил толкова притеснен за съдбата на Стиви, както и да научим повече за неговото минало.

В „Елингам“ никога не е скучно! Ако не се ровиш в библиотеката, за да откриеш някоя улика за изчезването на Алис Елингам преди толкова много години, то може съвсем спокойно да обикаляш, чудейки се дали съученикът ти е бил убит или е жертва на нещастен случай, или пък да издирваш своя друг изчезнал съученик. Морийн Джонсън има страхотна дарба за разказване на истории, особено криминални, като всяка улика бе поднасяна точно намясто, за да може читателят също да помисли сам какво ли се е случило, преди главните герои да му подскажат. Нямам никакво търпение за следващата книга, защото тази, също като предишната, свърши страшно неочаквано и мистериозно. В никакъв случай не пропускайте тази поредица – ще ви обсеби и потопи в един много интригуващ и заплетен сюжет, от който трудно бихте излязли.

Източници на снимките: 1, 2-3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s