„Призраци от Пазара на сенките“ от Касандра Клеър

323Голям почитател съм на творчеството на Касандра Клеър, което означава, че няма как тя да издаде книга за Ловците на сенки, а аз да не я прочета. Особено пък книга с кратки истории, включващи Джем и посещенията му на множество Пазари на сенки, потопен в тайна мисия за издирването на изгубен наследник на Херондейл. Разказите са подредени хронологично, а ето и какво мисля за всеки от тях.

1. „Дълги сенки“. 
Започваме с история за Матю Феърчайлд, когото сме виждали само веднъж и то в различна кратка история, но със същите герои – Джеймс Херондейл, Кристофър и Томас Лайтууд. Този път Матю е по-голям, но все така чаровен, макар някои неща дълбоко да го притесняват, а срещата му с Джем на Пазара на сенките е неочаквана и определено трябва да бъде запазена в тайна! Много трябва да се внимава не само с вътрешните съмнения, но и с пробутваните отвари от долнозомци, както Матю скоро научава, които водят до неочаквани събития. Много харесах разказа, както и възможността да научим повече за тази група от герои, които са следващите в светлините на прожектора с трилогията ‘The Last Hours’, за която нямам търпение. Силно начало на сборника!

Every Exquisite Thing by Cassandra Clare2. „Всяко прелестно нещо“. 
Вторият разказ ни отвежда при сестрата на Кристофър Лайтууд, а именно прекрасната Анна. Анна далеч не е като останалите момичета, залитащи по рокли и момчета, а си е харесала един по-различен начин на живот, включващ далеч повече свобода, мъжки дрехи и… момичета. Невъзможно е да не харесаш някой Лайтууд, особено пък дъщерята на Гидеон и Сесили, която е толкова себеосъзната и смела от малка. Историята ни показва още веднъж, че за любовта граници няма, а екшънът също не липсва. Тук е и Джем, разбира се, който е на Пазара на сенките заради собствена мисия – спуснал се е по следите на демоничния баща на Теса, за да научи повече за способностите му, които изглежда започват да се проявяват и в децата на Теса.

3. „Да изгубиш“.
Третата история се развива доста по-далеч от предишните две, а именно в Америка. Там любимият ни Джем, или по-точно – брат Закарая, е отведен на мисия в компанията на млада и буйна Желязна сестра – Емилия. Двамата посещават нелегален Пазар на сенките, издигнат пред очите на мунданите под формата на Карнавал, пълен с безброй изкушения, магии и вълшебства. Благодарение на него обаче на жителите на града започват да се случват все по-странни неща, които е нужно да бъдат спрени. Джем бързо се озовава в компанията на демона Белиал, който му е стар длъжник, и който не пропуска да се опита да го подмами с опасна сделка. Джем научава и за още хора от рода Херондейл, които вероятно са се забъркали в неприятности и имат голяма нужда от помощ, а Емилия загърбва собствените си мечти, за да помогне на новооткрит приятел.

A Deeper Love by Cassandra Clare4. „По-дълбока любов“.
Четвъртият разказ ни пренася в Лондон през далечната 1940 година, когато Втората война е в разгара си. Винаги съм обичала, когато магическите истории са обвързани с истинския свят, а ето, че тук попадаме в ситуация, в която магьосници и нефилими се опитват да оцелеят по време на мунданска война. Главни герои в тази история са Теса и Катерина Лос, които се намират в мунданска болница и се опитват да спасят колкото се може повече хора. Под доста неприятни обстоятелства към тях се присъединява Джем, който след сблъсък с елф, по време на издирването на изгубения Херондейл, бива ранен и има нужда от помощ. Винаги се радвам, когато Джем и Теса се съберат и любовта им просто прелива от страниците, макар и забранена. Мистерията около Херондейл също започва да се разплита, макар и може би по-опасна, отколкото сме мислили.

5. „Злите“.
В петия разказ от сборника проследяваме родителите на Джейс, Стивън и Селин, но още преди да се съберат, като двамата са изпратени на мисия от не кой да е, а от Валънтайн. Не липсва и брат Закарая, който продължава с издирването на изгубения Херондейл, а в тази история се доближава най-много до завършека на мисията си, но не по начина, по който очаква. Винаги ми е било интересно да чета за какво е било когато Кръгът тепърва е бил създаден и как се е държал Валънтайн като по-млад, а ето, че тук той е също толкова опасен и подмамващ. Опознаваме много повече и Селин, разбираме какво детство е имала както и колко е готова да рискува за вниманието и любовта на Стивън. Страхотен разказ!

Son of the Dawn by Cassandra Clare6. „Син на зората“.
Шестият разказ най-накрая е свързан с някои от по-познатите ни герои и се разиграва в по-близко до нашето време – 2000 година, през която любимият ни Джейс посещава за пръв път семейство Лайтууд и оттогава нататък заживява при тях. Брат Закарая също е тук, като има интересна среща с друг добре ни познат герой – вампирът Рафаел, който е открил опасна новина – върколаци се готвят да пуснат из Ню Йорк уин фен – опасен наркотик, от който Джем най-много си е патил. Нежеланието на Джем да се меси в работите на ловците на сенки и вампирите бързо угасва при научаването на тази вест и героите ни отново са на прага на опасно приключение. Малкият Джейс пък е толкова невинно и мило създание, за което няма как да не ти стане жал, имайки предвид как го е отгледал „баща му“.

7. „Земята, която изгубих“.
С този разказ вече сме в наши води, като главни герои в него са Алек, Лили Чен, Джем, Теса и Магнус. Действието се развива през 2012 година, в разгара на Студения мир, като Алек е извикан от Джем и Теса на спешна и тайна мисия в Буенос Айрес. Този разказ е любимият ми до момента, защото героите в него са ми най-познати, историята бе най-дълга и изпълнена с множество опасности и приключения. Алек е принуден да се занимава с Института в Буенос Айрес, който далеч не харесва долноземците и участва в нелегални сделки, свързани с тях. Джем и Теса пък отново са по следите на изгубеният Херондейл, както и неговите наследници, като историята му става все по-пълна, но и мрачна. В тази история виждаме и много от семейството на Алек, Магнус и малкия им син Макс, както и запознаването им с Рафаел, малко нефилимско момченце, което те са готови да осиновят, защото живее само и отхвърлено.

Through Blood, Through Fire by Cassandra Clare8. „През кръв, през огън“.
В последния разказ, който се развива преди действията в „Тъмни съзаклятия“ проследяваме за пръв път единствено Теса и Джем, които обаче имат най-важната си задача до момента – да спасят живота на Роузмари Херондейл, една от последните наследнички по изгубената Херондейлска линия. За жалост, това не се случва, а живота им се обърква още повече, когато Теса бива ранена, а синът на Роузмари е в неизвестност и голяма опасност. Теса е принудена да се бори сама за живота си, да намери себе си и да се върне при своя Джем, който би стоял и я чакал години наред. Научаваме много и за историята на Роузмари, майката на Кит от „Тъмни съзаклятия“, какво ѝ е коствало да опази семейството си, как ѝ се е налагало да стои далеч от тях, единствено, за да ги спаси. Научаваме и най-хубавата новина – за бременността на Теса, макар това да означава, че те двамата с Джем отново се замислят за бремето на безсмъртието на Теса.

9. „Изгубеният свят“.
Признавам, че разказите, които включват едни от най-познатите ни герои са ми по-интересни от останалите, а в предпоследния разказ за пръв път не посещаваме Пазар на сенките, а се наслаждаваме на компанията на Тай и Ливи Блекторн, любимите ми близнаци, които не спират да се забъркват в неприятности. Както знаем от „Тъмни съказлятия“, Ливи е мъртва, а възкресението ѝ, освен, че не мина така, както трябваше, я върза към Тай и сега двамата се нуждаят един от друг повече от всякога. Самият Тай се намира в Сколоманса, в който от толкова отдавна желаеше да учи, но главен обект на проучванията му е самата Ливи и всички тестове, които прави, за да разбере повече за нейното съществуване. Теса и Джем този път виждаме за съвсем малко и то отстрани, докато се подготвят за раждането на дъщеря си – Мина Карстерс. Страхотен разказ, доближаващ ни повече до прекрасните деца Блекторн.

Forever Fallen | The Shadowhunters' Wiki | Fandom10. „Гнийте тук навеки“.
Последният разказ от сборника е едновременно най-милият, но и най-притеснително страшният, тъй като включва един герой, който се появи изненадващо и доста нежелано в края на „Кралица на въздух и мрак“, а именно Джейс от Туле, който приема името Янус и е готов на всичко, за да вземе Клеъри при себе си. Плашещи са действията на този друг Джейс, а още по-плашещо е как този разказ е единствено предистория на събития, пред които ще трябва да се изправят любимите ни герои. Другите действащи лица са Джем, Теса, дъщеря им Мина, както и Кит, който вече живее при тях. Много ми бе мило да гледам как Джем и Теса се грижат за Кит, колко любов му отдават и как се опитват да му покажат по всякакъв начин колко много значи за тях и колко искат той да остане при тях. Доста добър контраст с останалите събития в разказа, и отново – вратичка към предстоящите книги, които очаквам с нетърпение.

Източници на снимките: 1, 2-5, 6.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s