Как да оцелеем през сесията

20170526-studyblr-intro_main

В духа на учебната сесия, кошмарът на всеки студент, която вероятно за много от вас или предстои, или в момента тече, реших да ви споделя моите съвети за пълноценно учене, които да са ви от полза през този стресиращ и труден за всички ни период. Далеч не твърдя, че съм открила топлата вода, знам че най-вероятно всеки знае как да учи, може да имате своя собствена система или трикове, но винаги ми е интересно да прочета съвета на някой друг за по-пълноценно учене, а ако това е първата ви сесия ще се надявам да помогна поне малко и да ви мотивирам! Да започваме!

Topic For Aesthetic Bedroom Decor Tumblr : World Is Mine Kawaii Room  Bedroom Pastel Aesthetic Decor Tumblr. Brothel Red Classical With Light  Minimalist Studyblr Workspace On The First Day Back At Tumblr -Ще започна с обстановката и състоянието, в което се намирате. Някои хора предпочитат да учат рано сутрин, когато денят тепърва започва и всичко още е спокойно, а други – късно вечер. Аз лично съм от първите, затова в дните с много за учене гледам да стана малко по-рано, да закуся и веднага да седна над лекциите, преди да съм се разсеяла с някой клип или клюките от приятели. Осъзнах, че най-добре уча на пълен стомах, защото в противен случай само се чудя кога ли ще ям, какво ми се яде и не мога изобщо да се концентрирам. Така че – винаги хапвайте предварително и имайте наблизо разни леки закуски, защото ученето изтощава. И пийте много вода! Също така, по възможност гледайте да седнете да учите далеч от всякакви разсейвания – в моя случай това е трудно, защото уча Компютърни системи и технологии и повечето ми изпити изискват използването на компютър, но ако няма такива – принтирайте си лекциите и четете от тях, вместо да се взирате в екрана на лаптопа, където шансът да се разсеете е много по-голям.

А сега към самото учене… Ако обикновеното четене не ви помага да запомните материала или да го разберете, опитайте се да преписвате лекциите си. Може да избирате само по-важните части или тези, които не можете да осмислите, но разписването им ще ви помогне да им обърнете по-голямо внимание и има по-голям шанс да останат в ума ви. Най-важното правило е „Не зубрете, а разберете!“ – веднъж разбрали дадена тема ще я запомните далеч по-добре, отколкото единствено да се опитвате да наизустите всичките думи в същата последователност. Освен може би ако не учите медицина, но там ученето е на съвсеем друго ниво.

studyblr | Tumblr shared by Ignacia on We Heart ItРазделяйте учебния материал на равни части и преценете в кой ден коя част ще учите. Аз лично имам навика да се стресирам, когато в началото видя колко много неща трябва да науча, но разпределя ли ги ден за ден ми става далеч по-спокойно. Така знам, че ще имам време за целия материал и шанса да се справя е много по-голям. Друг съвет, който вероятно повечето спазвате, е да учите само по едно нещо наведнъж. Преди съответния изпит уча единствено за него, а мисълта за следващия, дори той да е по-страшен и труден, оставям за когато му дойде времето. Ако имате възможност да учите с някой колега (ама наистина да учите!) – направете го. Можете да се изпитвате един друг и така да откриете пропуските си, както и да попитате някой друг за нещата, които не сте разбрали. Обсъждайте сложните неща дори и двамата да не ги разбирате, защото когато ги кажете на глас и заедно помислите над тях, те най-вероятно ще добият смисъл. Опитайте и да разказвате материала на глас, без да го четете, за да може да проверите знанията си и да знаете на какво да наблегнете, защото когато четем нещо имаме навика да избързваме на частите, които са ни познати, но може всъщност да не можем да ги представим сами. Ако се чувствате глупаво да си говорите сами, разказвайте на семейството си, което няма къде да избяга, на домашния си любимец или дори на фигурки и играчки – те може да не ви разбират, но вие ще осмислите материала по-добре.

Studyblr: Your Excuse to Browse Tumblr and Call it a Productivity  Motivational Tool - MetizaАко има такава възможност, учете с картинки и примери – така най-лесно ще ви стане ясно как работи дадено нещо и къде се използва. Ако не разбирате обясненията на преподавателите си, търсете допълнителна информация в Интернет или други учебници, където същият материал ще е обяснен по друг начин или дори по-добре. Разбира се, внимавайте с източниците, защото в Интернет те често не са особено достоверни. Ако материала ви включва задачи – решавайте допълнителни примери и пререшавайте сами тези, които не сте успели да разберете. Така стъпка по стъпка ще разгледате решението и то със сигурност ще ви стане по-ясно. И любимият ми трик –  докато учите дадена тема, правете асоциации за материала с неща от живота, неща, които разбирате и които са ви лесни или дори забавни, като така по-късно ще се сетите за асоциацията и ще си спомните какво ви е довело на мисълта за нея.

И така, това са съветите ми за успешно учене, а сега единствено остава наистина да залегнем над учебниците. А ако нищо от това не помогне, имам и бонус трик – поставете материалите под възглавницата, когато си лягате, защото кой знае – може пък така да бъдат запомнени през нощта. Пожелавам ви много успехи през сесията и нестихваща мотивация!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s