Какво гледах през февруари 2021

dsds

Свободното време си казва думата и макар стресът от последната година в университета да не спира да ме мъчи, месец февруари ми беше изцяло освободен от лекции и задължения (не точно, но да кажем, че е така), затова и успях да се насладя на няколко страхотни филмови заглавия, както и на серийни такива. Позволявам ви да крадете идеи на воля!

ФИЛМИ

Freaky (2020) - IMDbFreaky
Не съм по страшните филми, но пък много харесвам страшни комедии, в които има точно толкова ужас, колкото да те държи в напрежение и да ти е интересно, но по-голямата част от филма да е забавен и разпускащ. ‘Freaky’ е точно такъв, а в него сериен убиец и гимназиална ученичка си разменят телата след неуспешно убийство, извършено с ацтекска кама. Искрено се забавлявах с гледането, главната актриса се е справила страхотно с играта на обладана серийна убийца, а Винс Вон – перфектно с държането като тийнейджърка. Много се смях, подскачах на страшните моменти (защото съм си бъзла) и се наслаждавах на историята – перфектен е за разпускане!

Like A Boss – Official Trailer (2020) - Paramount Pictures - YouTubeLike a Boss
‘Like a Boss’ май си пуснах повече, колкото да има нещо за фон, отколкото наистина да гледам филма, защото меко казано бе разочарование – нито ми хареса, нито си заслужава гледането, но пък оползотворява едни час и двадесет минути перфектно. Филмът разказва за две жени, които имат собствена компания с много дългове и търсят някой, който да инвестира в тях. Така обаче между двете и приятелството им започват да се появяват проблеми, които довеждат до караници и по-големи препятствия за фирмата им, отколкото досега. Филмът не бе нищо особено, а това времетраене даже му беше много. Не съм доволна.

Born a Champion (2021) - IMDbBorn a Champion
Замунда има голямо влияние в последните ми филмови избори, защото почти всеки филм, който гледах напоследък, го срещнах там. ‘Born a Champion’ не е изключение и ме грабна с историята на боец по бразилско джуджитсу, който след посещение в Дубай, за да обучава деца, се замесва в състезания по MMA, които все още не са легализирани. Един от тези боеве обаче приключва доста бързо и неуспешно за Рой, защото противника му мами, което обаче остава ненаказано… до няколко години след това, когато вече известният боец бива разкрит, а на Рой му е предложен реванш. Филмът бе страшно добър, хареса ми изключително много, разчувства ме и ме държеше в напрежение, чудеща се какво ли ще стане накрая и как ще се развият нещата за нашия герой. Много добра история, страшно завладяваща, надъхваща и чувствена – препоръчвам го горещо!

The Little Things (2021) directed by John Lee Hancock • Reviews, film +  cast • LetterboxdThe Little Things
След многото комедийни и разтоварващи филми реших да изгледам и някой по-драматичен, а ‘The Little Things’ е точно такъв – трилър, разказващ за опитите да се разкрият убийствата на млади момичета, които усилия обаче докарват един полицай до болести, провален брак и какво ли още не. След неуспешното му разкриване на подобен случай преди пет години, на негово място идва нов полицай, който също е готов на всичко, за да достигне до справедливост. Той обаче също се вглъбява в случая дотолкова, че да забрави за всичко останало и да започне да си вреди, вместо да помага. Първоначално филмът се развиваше доста бавно, постепенно се разкриваха все повече неща, а някои детайли ставаха по-ясни, но накрая вече всичко бе толкова напрегнато и интересно, че не можех да отлепя очи от екрана. Страхотен филм, показващ до какво води вината у хората, както и обсебването, както и как да живеем с нещо, което не бихме могли да приемем.

Ex Machina - Movie Review - The World of MoviesEx Machina
От доста време срещам филма ‘Ex Machina’, но никога не е привличал вниманието ми достатъчно, че да си го пусна. След като миналата година гледах сериала ‘Devs’ обаче, който е от същия режисьор, интересът ми към филма се зароди, а ето че най-накрая успях да го изгледам. ‘Ex Machina’ е много интересен, с нотка напрежение и много тайнственост, като в центъра на сюжета е млад програмист, избран да посети къщата на създателя на най-голямата търсачка в света, където се оказва, че е създаден първият напреднал изкуствен интелект под формата на робот-жена. Мистериите около робота и създателят му не спират да се заплитат, а младият Кейлъб не знае на какво да вярва и на какво – не. Един много добър филм, за който е най-добре да не знаеш нищо, така както аз започнах да го гледам, за да се насладиш максимално на атмосферата и цялостната история.

To All the Boys: Always and Forever (2021) - IMDbTo All the Boys: Always and Forever
Много обичам поредицата „До всички момчета, които съм обичала“, филмите по нея също са ми много сладки, макар да нямат много общо с книгите, но пък са толкова романтични и очарователни, че няма как да не ми харесат. Третият филм се появи като гръм от ясно небе, защото далеч не очаквах излизането му, но винаги съм в настроение за малко сладка романтика. Той отново е доста различен от книгата, на която е базиран, но разбирам защо сценаристите са направили такива промени, а и пасват добре на историята, така че всичко е наред. Историята на любимата ни двойка стига своя училищен край, като двамата преживяха много, а тук трябва да посрещнат още едно предизвикателство – колежа и разстоянието, което ще имат помежду си. За любовта обаче граници няма, а любовта на Лара Джийн и Питър е по-силна от всякога. Филмът много ми хареса, повече от втория, а тази поредица определено ще ми липсва! Дано скоро има още такива сладки и неангажиращи филми от ‘Netflix’.

Locked Down (film) - WikipediaLocked Down
Видях ‘Locked Down’ в HBO Go съвсем случайно и реших, че ще бъде интересен, като главно ме привлякоха участието на Ан Хатъуей и темата – мъж и жена са затворени заедно по време на първия локдаун заради коронавируса, точно след като са решили да се разделят. След това изгледах трейлъра му и се оказа че това е повече от обикновена история за двама бивши влюбени, и има намесени диаманти, измами и много поезия. Бих описала филма с една много проста думичка – скучен. Първият един час не се случва абсолютно нищо, освен говорене и още говорене, а последните тридесетина минути не си заслужават предишното мъчение, дори да са единствените добри. Може би сценаристите са искали да покажат ежедневието на повечето хора от началото на коронавируса и как започваме да преосмисляме живота си и полудяваме, но начина, по който са го направили, бе твърде монотонен и пълен с безкраен брой ненужна информация. Не ми хареса.

Teenage Mutant Ninja Turtles (2014 film) - WikipediaTeenage Mutant Ninja Turtles
Много ми се гледаше нещо леко, забавно и неангажиращо, а какво по-добро от „Костенурките Нинджа“? Като малка много харесвах детския сериал, но така и не изгледах игралния филм, който направиха, затова реших да поправя тази грешка и да му се насладя. Не очаквах нищо друго освен забавление и екшън, и това и получих – много забавни реплики, лудостта на четиримата герои, преследвания, тайни и много битки. Действието на филма се развива светкавично бързо, като на зрителя просто е невъзможно да му стане скучно. Със сигурност ще изгледам и продължението, а ако вие също се нуждаете от развлекателен филм, който да ви забавлява изключително много – не пропускайте „Костенурките Нинджа“!

Malcolm & Marie (2021) - Watch on Netflix or Streaming Online | ReelgoodMalcolm & Marie
Голяма фенка съм на Зендая и бих я гледала в абсолютно всичко, но признавам, че малко се позамислих дали филм с двама герои, обсъждащи връзката си в продължение на час и половина ще си заслужава гледането. Сам Левинсън обаче, режисьорът и сценарист на филма, познат ни от ‘Euphoria’, не оставя място за притеснение, особено след последните два специални епизода на ‘Euphoria’, също състоящи се единствено от диалог. А сценарият му е брилянтен. Спорът на героите ни започва през една специална за Малкълм вечер – тази на премиерата на новия му филм, за който той е получил единствено положителни мнения, но в речта си е забравил да благодари на Мари – жената, чиято история е оформила филма. Оттам двамата преминават през моментите от връзката си, през държанието си един към друг, че дори през минали връзки, минали животи и чувства. Държанието им е сурово, думите, които си разменят – режещи и резки, тези на Малкълм – една идея по-обидни според мен, а между цялото това мъчение стои и напрежението какви ли ще са критиките за филма на Малкълм. Но и дали на сутринта връзката им все още ще бъде цяла. Оставям на вас да разберете това, а аз мога да кажа единствено, че се удивих от таланта на Сам за втори път, показвайки, че величието на „Еуфория“ далеч не е случайно. Да, имаше моменти, в които говоренето (главно това на Малкълм) ми идваше в повече, но разменените реплики бяха магия. И написани на доста високо ниво. Страхотен! Но по-добре не го гледайте с половинката си.

СЕРИАЛИ

Chilling Adventures of Sabrina (TV Series 2018–2020) - Filming & Production  - IMDbChilling Adventures of Sabrina
В края на миналата година излезе последният сезон на „Сабрина“, един от любимите ми сериали, а аз чак сега успях да го изгледам. Младата ни героиня не спира да се забърква в неприятности, като този път освен със своите, трябва да се справя и с тези на двойничката си, след като промени изцяло света и вкара себе си от друго измерение. Две Сабрини обаче са по-добре от една, особено когато всеки ден се появява различен Тайнствен ужас, готов да изпепели света. Всеки от сезоните на сериала бе страхотен, но този ми бе най-мъчно да го гледам, след като знам, че няма да има друг. Обикнах много всички герои и историите им и много ще ми липсва да гледам как Сабрина се справя с поредния проблем и неприятност, как изпълнява заклинания и се чуди кое ли момче да избере. Това бе един прекрасен сериал, пълен със забавления, любов, чудовища, малко ужасии и много магия. Препоръчвам ви го горещо!

The Queen's Gambit (miniseries) - WikipediaThe Queen’s Gambit
След фурора, който ‘The Queen’s Gambit’ направи, както и препоръката на приятели, нямаше как да не го започна, а историята на младата Бет Хармон, която се учи да играе шах на крехка възраст в сиропиталище ме спечели още повече и изведнъж вече не можех да отлепя очи от екрана. Не мислех, че сериал за шах, главно заради незапознанството ми с играта, освен основните детайли, ще ми хареса толкова много, но действието се развиваше много бързо, интересно, страшно напрегнато и историята бе пълна с обрати, притеснения и какво ли още не. Интелектът и талантът на Хармон ме изумяваше, като дори на мен ми се прииска да започна да играя шах, да усетя магията на играта и да съм по-близо до героите. Радвах се с героинята на успехите ѝ, разстройвах се с нея на грешките и загубите ѝ и се вълнувах. Много. Страхотен, невероятен сериал! Задължително го изгледайте!

Raised by Wolves (TV Series 2020– ) - IMDbRaised by Wolves
‘Raised by Wolves’ нашумя доста в края на миналата година, затова нямаше как да го пропусна и трябваше да разбера за какво точно става дума. Историята разказва за двама андроида, изпратени на нова планета, заедно с дванадесет ембриона, които да отгледат, за да създадат ново поколение от хора. Хора, изчистени от вяра и възпитани като атеисти, след като голяма война между вярващи и атеисти разрушава планетата Земя. Сериалът определено бе интересен, но и много странен. Фантастиката е силно изразена не само в андроидите, но и в различните твари и създания, които обитават новата планета. Въпреки странността на някои от епизодите обаче ми бе много интересно да проследявам какво ли ще се случи, как ще се развие действието и най-важното – кой е добър и кой е лош, защото границите на двете често се размиваха. Ако сте почитатели на научна фантастика, истории за нови планети и създания – не пропускайте този сериал!

The Flight Attendant (TV Series 2020– ) - IMDbThe Flight Attendant
Последният сериал за месец февруари е „Стюардесата“, сериал, чиито реклами по HBO GO гледах дълго време, преди да се реша да го започна. Далеч нямаше нужда да чакам толкова време обаче, защото сериалът бе страхотен и осемте му епизода са перфектни за binge-ване и за един дъълъг лежерен следобед. Лежерен ако изключим жестоките убийства тук и там на екрана, както и постоянното бягане от сенките и преследвачите на главната ни героиня – Каси, която умее доста добре да се забърква в неприятности и след една пиянска нощ се буди до окървавен труп в леглото. Сериалът, макар напрегнатото си начало, всъщност бе страшно забавен, изпълнен с напрежение, екшън, тайни и постепенно разкриващи се мистерии. Героите бяха изградени и изиграни страхотно, а познати актьори далеч не липсваха – като Кейли Куоко в главната роля. Останах повече от доволна от историята и нямам търпение да разбера в какви ли неприятности ще се забърка Каси във втори сезон – този просто беше толкова добър!