Какво гледах през март 2021

tumblr_static_tumblr_static__focused_v3

С месец март започна и последният семестър от висшето ми образование, който макар да не се очаква да бъде много натоварен, все пак носи голяма доза стрес и притеснения. Нищо не бори стреса по-добре от развлечението обаче, затова все пак се насладих на известна доза филми и останах доволна от повечето от тях! Кои са те – не пропускайте да прочетете!

Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows - WikipediaTeenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows
След гледането на първия филм за костенурките нинджа, нямаше как да не изгледам и втория, а той бе дори по-интересен и вълнуващ! Докато в първия филм имахме запознанство с героите и обясняване на тяхната история – от къде са дошли, как са стигнали дотук, във втория нямаше нужда от подобни обяснения, затова и имаше време за много повече битки и по-дълбока история. Този път злодеят има още по-големи планове, а мащабът на злините му е огромен. Четиримата ни зелени приятели обаче отново са тук, за да спасят положението, а към красивата Ейприл се присъединява още един герой, готов да възвърне реда. Как точно ще спасят света този път костенурките нинджа? Гледайте, за да разберете!

Where'd You Go, Bernadette (film) - WikipediaWhere’d You Go, Bernadette
Преди години бях видяла, че е излязла книга „Къде си, Бернадет?“, която обаче по някаква причина ми изглеждаше тъжна или недостатъчно интересна, че да я започна, затова ѝ никога не стигнах до нея. След това последва издаването на филм, с Кейт Бланшет в главната роля, който също беше оставян на заден план от мен поради същите причини. Дойде време и на този филм обаче, а „Къде си, Бернадет?“ се оказа една далеч от тъжното история за жена-гений, архитект, изгубила себе си и изоставила таланта, който има, да вехне. Филмът е интересен, а историята е най-вече човешка и сърдечна – отначало привидното безумие на Бернадет те изумява и притеснява едновременно, но след като разбереш повече за нея всички притеснения изчезват, а изумлението единствено се увеличава. Много приятна история, а актрисата, играеща дъщерята на Бернадет бе просто страхотна! Определено ми хареса.

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of  Kazakhstan (2006) - IMDbBorat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
Никога не съм имала желание да гледам ‘Борат’, преди няколко месеца дори не знаех за съществуването на този филм, докато не излезе продължението му, но именно това продължение и ролята на българката Мария Бакалова в него зародиха в мен желанието да разбера какъв точно е този филм, този герой и защо всички са толкова откачили по него? Е, изгледах ‘Борат’ и съм наистина впечатлена от смелостта на Sacha Baron Cohen да създаде толкова откачена роля и да я играе така, че останалите личности в сцените да не знаят какъв точно филм се снима, особено на публични места, но… ами, филмът далеч не е най-забавното нещо, което съм гледала, даже изобщо. Имах едно такова идиотско-глупаво усещане от филма, отколкото истинска комедия, затова и не разбирам всеки, за когото това е най-забавният и любимият му филм. Имаше някои смешни сцени, но потресаващите бяха в пъти повече. Все пак ще изгледам обаче и втория – заради Бакалова.

Borat Subsequent Moviefilm' review - The RocketBorat Subsequent Moviefilm
Както обещах, изгледах и втория „Борат“ филм, който обаче ми хареса маалко повече от първия – може би заради насладата да чувам българска реч в холивудски филм или заради участието на Мария Бакалова, чиято роля бе забавна, но и доста притеснителна на моменти и мога да изкажа единствено възхищение и поздравление към нея за смелостта да я изиграе. И все пак, определено се смях повече на този филм, отколкото на предния, шегичките, макар на гърба на жените, бяха по-забавни и не чак толкова cringe, а завръзката с коронавируса – интересна. Чудно ми е какъв ли е бил първоначалния план за продължение на филма, при положение, че е започнал снимането през 2019 преди коронавируса, както и как са успели да го внедрят толкова бързо и интересно. Заслужава си гледането повече от първия филм, но отново не разбирам цялата истерия покрай филма.

Amazon.com: The Matrix 27x40 Movie Poster (1999): Prints: Posters & PrintsThe Matrix
Не мога да повярвам, че като човек, учещ за програмист, все още не бях гледала „Матрицата“ – този така емблематичен филм! Реших най-накрая да поправя тази грешка и започнах трилогията с огромно желание да разбера повече за този филм, вселената, в която се намира и да схвана всички онези миймчета, които съм виждала през годините. Всъщност останах доста изненадана какъв точно е сюжетът на филма, понеже аз не знаех почти нищо за него, освен обичайните „В матрицата сме“ шегички и онази сцена с навеждането заради куршумите. Знаете за какво говоря. Оказа се обаче, че във филма има доста повече пластове и светът там е много по-заплетен, объркан и невероятен, отколкото го представят миймчетата и аз останах изключително възхитена и впечатлена. За филм от 1999 година всички ефекти са доста добри, а детайлите в сюжета са изпипани страхотно, като няма как да не ги оценя и от програмистка гледна точка. Изумителен филм!

The Matrix Reloaded Poster. ID:699168 | Matrix reloaded, Full movies online  free, MatrixThe Matrix Reloaded
Много хора са ми казвали, че „Матрицата“ е труден за разбиране, но нямах представа какво точно имаха предвид, докато не изгледах втория филм. Е, тук вече нещата започват да се забъркват! В „Матрицата: Презареждане“ любимият ни герой Нео вече има доста по-важна задача за изпълнение, а единственият оцелял човешки град го грози сериозна заплаха. Героите ни трябва да решат как да спасят света и какво точно да предприемат, а решението се оказва най-сложното за взимане досега. В този филм започнах да се пообърквам при разговорите на Нео и Оракула, защото цялото „бъдещето вече е известно и изборът е предварително направен“ ме обърква много. Тук ми се стори също, че някои неща не са доизмислени достатъчно добре, но може би просто тепърва ни очаква тяхното разбиране, защото третият филм е заснет много близо до втория и пуснат в кината само няколко месеца след него. Няма как да не отбележа обаче липсата на Танк, оператора от първия филм, който в неговия край беше добре, а във втория филм вече е мъртъв от незнайна причина. Нямам търпение да разбера какво ще се случи на финала и как ще се разплете действието!

Amazon.com: Movie Posters The Matrix Revolutions - 11 x 17: Posters & PrintsThe Matrix Revolutions
След толкова добрите първи два филма, очаквах много от третия и нямах търпение да видя как ще се развие действието, но останах меко казано разочарована. В третия филм виждаме най-малко от Нео и честно казано ми липсваше доста, а сцените от Зион и битките там, макар много въздействащи и изключително добри откъм ефекти, ми дойдоха малко в повече. Няма да лъжа, че отново останах доста объркана от развитието на сюжета, особено накрая, когато свърши по начин, който със сигурност не очаквах, както и какво ли означава това за бъдещето на хората в матрицата и на Зион. Впечатлих се обаче от мащаба на филма – имаше множество огромни и въздействащи сцени, когато хората се обединяваха и се биеха, а мисловните игри не спираха и множество въпроси се зараждаха и в главите на героите, и в тези на зрителите. Може би единствено ми се искаше да бяхме проследявали повече Нео, но явно целта бе да се представи по-добре живота на Зион и борбата на хората там. Все пак – невероятна трилогия, която си заслужава хвалбите и определено разбирам как е станала класиката, за която не спираме да слушаме. И със сигурност ще гледам новата част, когато излезе!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s