„Шест врани“ от Лий Бардуго

SixOfCrows_LeighBardugo-Cover copy1563949184.4566Кетердам, оживен център на международната търговия, където всичко може да бъде получено срещу правилната цена – и никой не знае това по-добре от престъпното чудо Каз Брекер. Каз получава оферта за смъртоносен удар, който ще го направи богат отвъд най-смелите му мечти. Но той не би могъл да се справи сам… Затворник с жажда за мъст. Стрелец, пристрастен към залозите. Беглец с тайно минало. Шпионин. Сърцелом. Крадец с таланта винаги да се измъква. Бандата на Каз е единственото нещо, което е способно да застане между света и унищожението. Ако междувременно членовете ѝ не се избият помежду си…

Преди години, когато тепърва навлизах в света на тийн литературата, прочетох една трилогия, която бързо се превърна в част от любимите ми – „Сянка и кост“. Светът там открадна сърцето ми, а аз често се сещах за героите и техните способности, мечтаейки си още веднъж да посетя Равка. Цели осем години след прочита на „Сянка и кост“, най-накрая се завърнах в света на Гриша, макар и не точно в Равка, а в нейно съседство. Този път обаче не ме очакваше история за сблъсъка между добро и зло, поне не толкова буквално и изявено, а едно дълго и опасно приключение, включващо банда от доста интересни персонажи, които ме забавляваха, караха ме да се страхувам за живота им и да си мечтая и аз да имам такива хора в живота си, на които да мога да разчитам толкова много.

„Шест врани“ е доста по-различна от „Сянка и кост“. Първо, тук на преден план далеч не са невероятните гришански способности на героите, макар те да са в основата на сюжета, тъй като повечето от участниците в бандата не притежават подобна сила – те не разчитат на магия или необикновени сили, а на умът си, бързината си, деликатността и характера си. Зад същността на героите стоят часове в тренировки, умуване как точно се случват нещата, разработване на планове и огромна доза майсторство – в краденето, измамите и фокусите. Лий Бардуго ни представя групата с най-умели измамници, джебчии, стрелци и привидения, които са готови на всичко, за да получат пари. Дори да изпълнят най-опасния план, съществувал някога, рискувайки живота си многократно. Защото в техния свят, парите означават свобода, а тези герои имат голяма нужда от нея.

Бях чувала доста отзиви за книгата и най-вече за страхотната банда от герои, чиито действия проследяваме. Преди да започна книгата изгледах сериала по „Сянка и кост“, а в него имаме представяне на част от героите в „Шест врани“, така че имах някаква представа какви точно са те, но пък нямах идея за истинската им същност, миналото им и историята им. Тук това определено се промени, като на читателя е дадена възможност да опознае доста добре почти всички от безстрашната дружина, да разбере притесненията им и чувствата им. Лидер на тази група е Каз Брекер, куцо момче, което обаче е доста по-опасно, отколкото изглежда на пръв поглед. Не мисля, че е възможно някой да не хареса Каз, а всъщност и всички останали герои, тъй като макар и да изглежда студенокръвен, под тази маска стои едно момче, чакащо да отмъсти за брат си, винаги мислещо три хода напред, за да запази живота на отряда си. Е, освен ако някой не го предаде.

Иней, Привидението, момичето, което трудно се забелязва, но реже дълбоко, също бе готово да премине предела на силите си и то неколкократно, за да изпълни задачата си, да извърши казаното от Каз и да помогне на приятелите си. Тя бе едновременно мила и опасна, добра и жестока, а мечтата ѝ за свободен живот я тласкаше все по-напред и нагоре. Третият член на отряда, Йеспер, обожава залозите, игрите с карти и рисковете. Макар на пръв поглед да изглежда като най-несериозния член на групата, бързината на Йеспер няма равна, а останалите винаги могат да разчитат на него, че ще им помогне в измъкването от някоя ситуация, макар и чрез сладки приказки или флиртуване. А Нина, второто момиче в отряда и единствената с гриша способности, бе толкова сладка и на пръв поглед невинна, че няма как да не стане любимка на читателите. Нина доказа многократно в какво вярва, какво е и на какво е готова, за да изпълни целта си. Изобщо, всички в групата просто нямат равни!

Двете най-нови допълнения към малкия отряд на Каз са Матиас, фйерданец, който първоначално едва се сдържаше да не убие Нина, тъй като фйерданците са закърмени с омраза към гриша, и Вилан – момче, което се присъединява към тях единствено за сигурност и пазарене, но постепенно се превръща в част от тях, готово да рискува с каквото може, макар и битките да са му чужди. Матиас може би е героят, претърпял най-голяма трансформация, тъй като от момче, мразещо гришаните и вярващо безусловно в грешни ценности, се превърна в разбиращ и мислещ самостоятелно човек, ценящ хората и техните способности. Много трудно, нали! Вилан също се промени много, защото животът с подобни опасности му беше чужд, но във всяка секунда бе готов да помогне с каквото може на останалите. Абе, страшна групичка са!

Опасностите в „Шест врани“ нямат край, а героите, поели на това приключение, вече са сред любимите ми! Четенето на книгата върви страшно бързо, а читателят бързо започва да се чувства част от тази толкова страхотна група, подскачайки с тях на страшните моменти и радващ се на моментите им в безопасност, които бяха прекалено малко. Трудно ми е да опиша колко много ми хареса тази книга, затова ако желаете да разберете, просто ще трябва да я прочетете. А веднъж започнете ли, няма да искате да спирате. Препоръчвам „Шест врани“ горещо!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s