„Алчни крале“ от Лий Бардуго

Crooked_Kingdom_CVR-A1570045330.3423Каз Брекер и неговата банда тъкмо са извъртели толкова дързък удар, че оцеляването им е почти изненадващо. Но вместо да поделят тлъстата плячка, те ще трябва отново да се борят за живота си. Измамени и отслабени, те са с малко ресурси, съюзници и надежда. Стари съперници и нови врагове предизвикват Каз и подлагат на изпитание крехкото доверие между шестте врани. Война ще се разрази по мрачните, извити улици на града – битка за отмъщение и изкупление, която ще реши съдбата на света на Гриша.

Ревю „Шест врани“

След като толкова дълго чаках да започна първата дуология на Лий Бардуго, не мога да повярвам, че вече я завърших, че трябва да се сбогувам с героите, които обикнах толкова бързо и които оживяха пред очите ми. Бандата на Каз преживя страшно много в тези две книги и макар първоначално плана от първата да изглеждаше по-невъзможен и страшен, този път героите ни трябваше да се борят срещу всичко и всеки, да преодоляват какво ли не и да рискуват живота си още повече, за цел, която можеше и никога да не бъде постигната.

Действията в тази книга започват малко след края на предишната, а героите са изправени пред може би най-важната си задача досега – да спасят своята приятелка. Отвлечената Иней също не я чака лесна задача, след като бива измъчвана и разпитвана постоянно, а надеждата за спасение изчезва с всеки изминал ден. Каз обаче, въпреки студенината си, не би оставил Иней на произвола на съдбата и дали защото го е грижа за нея, или за да върне ценната си инвестиция, сглобява доста налудничав и опасен план за спасението ѝ. Но пък какво са налудничавите планове за нашите герои, освен обикновен начин на живот!

Този път героят, който преживя най-много емоционални промени определено бе Йеспер, тъй като му се наложи да се срещне очи в очи с баща си и да му сподели истината за живота си през последните месеци, който е далеч от този на почтен студент в университета. Йеспер премина през много битки със себе си, през осъзнаване на целите си в живота, на действията си до този момент и на нещата, които го дърпат напред и нагоре. Той трябваше да преодолее и проблемите си с Каз, пред когото се издъни в предишната книга, да спечели доверието му отново и да му докаже, че повече няма да го предаде, което бе може би най-трудното нещо. Вилан, момчето, което бе най-подценявано и игнорирано в предишната книга, тук доказа, че може да бъде достоен член на бандата и би се борил с всички сили, за да победи баща си. Доказа и колко държи на Йеспер, как е готов да му помогне във всеки момент, а Йеспер направи същото за него и бе до него в трудните моменти, което значеше много.

Нина се нарежда директно до Йеспер по промени в живота си, но отива на първо място по травмиращи преживявания, тъй като да преживяваш абстиненция и то докато целият град се опитва да убие и залови теб и приятелите ти далеч не е най-лесното нещо на света. Младата равкийка трябваше да постигне мир със себе си и способностите си, междувременно опитвайки се да балансира връзката си с Матиас, който отказваше почти всякакъв контакт с нея и който също се бореше със свои собствени демони. Да намерят баланс бе трудно, но с общи усилия и огромно желание от двамата те все пак успяха да се нагодят, да се вслушат в другия и да се променят към по-добро. Каз също положи много усилия да бъде по-добър, да бъде достоен за останалите и да се изправи срещу страховете си. С малки стъпки той постигаше големи успехи, които бяха важни не само за него, но и за близкото му обкръжение. Изобщо – това си бе чиста история за израстването на всеки от нашите герои!

Битки, измами, лъжи, още битки, измами и лъжи – героите в „Алчни крале“ нямат спирка, приключенията и разрухата, оставящи след себе си – също. Тези герои са толкова истински, интересни, забавни и различни, че всеки би се припознал в някой от тях и би искал да е част от тяхната група, в която всеки би помогнал на другия и би рискувал живота си за него. Историите на Лий Бардуго стават все по-добри, а ако все още не сте се потопили в света на Гриша и конкретно в бандата на Каз Брекер – какво чакате? Няма да искате да излезете от там!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s