„Заклинанието на розата“ от Тони Бейм

зж-scaledТипичен за жанра на фентъзито, дебютният роман на Тони Бейм хваща читателя в своята прегръдка и обсебва мислите му, за да го отведе в различните светове, в които ще попадне главният герой Флийкс в търсене на любовта и следвайки своя път. Приключенията на Флийкс се превръщат в приключения на читателя и леко и неусетно той потъва в световете, сътворени от авторката, за да се бори със злото, да превъзмогне препятствията по пътя, да се потопи в символиката на преминаването през световете, да се вълнува от срещите и сблъсъка с различни същества и да очаква с нетърпение развръзката… Авторовият стил е лек и интересен и изключително умело превръща читателя в герой от романа, който се вълнува, съпреживява, бори се, преминава и обича…

Винаги съм обичала да се пренасям в различни светове, да чета за най-различни създания, далечни от тези, които познаваме, и да се оставям на магията да ме обсебва и развлича. Затова и нямаше как да откажа на авторката Тони Бейм да прочета дебютната ѝ книга, която разказва за един персонаж на име Флийкс, който е изправен пред множество предизвикателства, за да достигне своята любима и да живее с нея щастливо и в хармония.

„Заклинанието на розата“ се различава много от типичните фантастични и фентъзи романи, тъй като там сме свикнали да четем за знаменити битки, храбри герои и какви ли не кръвопролития. Тук битки нямаме, героят ни е храбър, но не съвсем сигурен какво точно е длъжен да направи и как ще го направи, а кръвопролитията също липсват. За сметка на това историята е концентрирана в посещението на множество светове, всеки по-различен от другия, но с много еднакви нотки, където главният ни герой се среща с всякакви персонажи, всеки от които искащ нещо различно от него, воден от различни мотиви – добри или лоши, с които Флийкс е длъжен да се съобрази, за да достигне до края на своята лична цел, а именно – да се срещне отново с любимата си. Съществата в различните светове са най-различни, много от тях обаче вдъхновени от българския фолклор – хубаво е да се споменават създанията и тварите от нашите народни приказки, а не единствено да се сещаме за чуждите.

Заклинанието на розата“ събра малки и големи в зала "Иван Милев" - Вестник  ИскраПриключението на Флийкс далеч не бе едно от най-лесните, тъй като в началото той нито помнеше кой всъщност е, нито разбираше защо точно той трябва да поеме на това пътуване – нещо срещано в много от тийнейджърските фентъзи романи. С двама верни другари обаче, които усърдно се опитваха да му помогнат, той намери баланса и сам започна да осъзнава какво ще е по-добре да направи и какво – да пропусне. Срещите му с всеки от останалите герои бяха доста интересни и различни, тъй като почти всички гледаха да го използват по някаква причина, но макар първоначално да изглеждаха лоши, накрая читателят разбира, че във всеки се съдържа и капка доброта, която просто са опитали да покажат по грешните начини.

Бих казала, че книгата е подходяща за всеки читател, независимо от възрастта му, но на пръв поглед лесната за смилане история всъщност съдържа доста дълбоки мотиви, които надали биха били разбрани от някое по-малко дете, или усвоени още от първото четене, тъй като с всяко връщане назад читателят би осъзнавал неща, които е пропуснал първоначално, прибавяйки по този начин още повече емоции от прочетеното, и разбирайки по-добре целите и мотивите на нашите герои. Всеки читател би разбрал историите на героите по свой си начин и би успял да види нещо различно в структурата на персонажите – това е част от магията на романа – всичко е толкова многослойно, че дава свобода за разбиране. Но нещото, което би било разбрано от всеки, е силата на любовта – на колко много е способен човек, реши ли да я следва и как може да постигне всичко.

Благодаря много на Тони Бейм и издателството „Двете музи“ за гласуваното доверие!

Източници на снимките: 1, 2.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s