„Скандалният живот на Евелин Хюго“ от Тейлър Дженкинс Рийс

skandalniat-jivot-na-evelin-hugoКинозвездата Евелин Хюго, която живее в уединение от десетилетия, най-сетне е готова да разкрие истината за бляскавия си и скандален живот. Но когато избира за интервюто неизвестната журналистка Моник Грант, най-изненадана остава самата Моник. Защо е избрала точно нея? Защо е решила да говори точно сега? В луксозния си апартамент в Манхатън Евелин Хюго разказва на Моник за живота си − от заминаването си за Лос Анджелис през 50-те години до решението да се оттегли от шоубизнеса през 80-те. Със седем брака зад гърба си, Евелин разкрива история за безскрупулни амбиции, неочаквани приятелства и една голяма, забранена любов. Моник започва да чувства истинска близост с легендарната актриса, но когато Евелин наближава края на разказа си, става ясно, че съдбите на двете жени са преплетени по трагичен и необратим начин.

Влюбена съм в стила на писане на Тейлър Дженкинс Рийд още от „Дейзи Джоунс & The Six“, а след като години наред гледам „Скандалният живот на Евелин Хюго“ из рафтовете на чуждестранните книжни блогъри и влогъри, бях страшно развълнувана, когато я преведоха на български език. Започнах да чета тази книга с типичното ми за последно време закъснение, а нетърпението да разбера всичко за Евелин, да разкрия всичките ѝ тайни, не ми даваше мира и не ми позволи да оставя книгата за повече от няколко минути. Толкова бе обсебваща! Тейлър Дженкинс Рийд е майстор на това да те оплете в съдбите на героите, да те накара да се чувстваш част от техния свят и от тяхната история – да се радваш заедно с тях, да плачеш с тях и да се ядосваш на нещастията, които им се случват. Тогава разбираш и колко добра е една книга.

Честно казано, трудно ми е да опиша насладата от този роман. Подобно на предишната книга на авторката, която четох, тук отново отдавна не бях попадала на толкова завладяващ съвременен роман, в който драмите на героите да ме притискат към дивана, да не ми дават да спра да чета, да се надявам нещата да се оправят и всеки да получи своя щастлив край. Нали така обикновено става в книгите? Не знам обаче дали тук краят се равнява на щастлив, тъй като героите са преживели толкова много – и добро, и лошо, както и са сторили по много и от двете. Всъщност от една страна главните героини са две – Евелин Хюго, една забележителна и страшно комплексна личност, която е готова да сподели истината за целия си живот, и Моник Грант – млада журналистка, която все още търси своя път в кариерата и материалът, с който да се докаже пред света. Изглежда, че търсенето ѝ е към своя край, след като не друг, а самата Евелин поисква услугите ѝ, за да напишат двете книгата на живота ѝ.

Ще започна първо с Моник, жената, на която Евелин разкри цялата си душа и всички свои постъпки. Разбирам защо Моник бе толкова важна за историята, но не успях да я усетя така добре, както останалите персонажи – може би защото историята ѝ бе представяна тук-там между тази на Евелин, а с нея е трудно да се съревноваваш. Евелин веднага ми стана любимка – звезда от висша класа, невероятна актриса, хващаща погледите на всеки, който се намира около нея, с интересна история и още по-интересни постъпки през годините. Да не забравяме и браковете ѝ – с цели седем различни мъже, те със сигурност са нещото, за което хората се сещат първо, щом чуят името ѝ. Историята, която тя споделя на Моник обаче, цели да преобърне представата за Евелин, да я отдалечи от мъжете в живота ѝ и да позволи на хората да опознаят друга важна част от нея, част, носеща женско име.

Историята за живота на Евелин е разказана хронологично, от ранните години на Евелин, през всеки един от браковете ѝ, като за различните съпрузи са отделени различни части от книгата. Не мисля да коментирам всеки от тях, защо – ще разберете след като прочетете сами книгата, а единственият, когото ще спомена, е Хари Камерън – от всички смятан за най-голямата любов на Евелин. Хари бе чудесен персонаж – винаги готов да помогне на Евелин, да я спаси от всичко, дори от самата нея, да бъде до нея и да я обича. Неслучайно тя има дете само и единствено от него. Той бе до нея през почти цялата ѝ кариера, започвайки от самото начало, подкрепящ я безрезервно – истински приятел. Не мисля, че харесах някой от другите съпрузи на Евелин – повечето от тях и без това не бяха особено добри. Единия я биеше, други желаеха да са женени за представата за нея, вместо за нея самата, а трети се съгласяваха на брак заради общите предимства, които той ще им донесе.

Третият главен женски персонаж, или по-скоро жената в поддържащата роля, Силия, честно казано също не ми бе особено любима. Докато първоначално бе едновременно наивна, добра и мила, при първата кавга Силия бързо се превръщаше в недоволно, разглезено момиче, което обича да контролира хората около себе си и далеч не осъзнава какво правят те за нея. Силия, поне в младостта си, често живееше на принципа „Аз мога да правя каквото пожелая, другите обаче – не“, което ме дразнеше много, а Евелин се опитваше всячески да ѝ угоди, докато защитава и своите собствени желания и кариера. Връзката между двете ме радваше, когато всичко вървеше добре, но веднъж изникнеше ли проблем, Силия ставаше просто прекалено дразнеща и нетърпима, особено когато нито за секунда не се поставяше на мястото на Евелин, за да разбере как се чувства самата тя. С напредването на годините обаче ми стана малко по-симпатична.

Тейлър Дженкинс Рийд наистина пише великолепно, щом дори с дразнещите персонажи аз продължавах да не искам да се отделям от книгата, от историята на Евелин и от скандалния и бляскъв живот, който е водила. Страниците буквално ме поглъщаха, мислех единствено за това какво ли ще се случи после, докато не завърших и последната страница, която ме остави да искам още и още. Романът е просто невероятен – няма да съжалявате с прочита му и със сигурност ще ви хареса!

Източници на снимките: 1, 2, 3.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s