Какво гледах през ноември 2021

HMV-Curzon-Cinema-2

От много отдавна не съм гледала толкова голямо количество филми през един месец, колкото този ноември, но липсата на университет, който да изяжда свободното ми време и вечерите ми, в съчетание с ранното стъмване и студеното време навън определено си казват думата, затова и този месец се насладих на доста заглавия, някои от тях – чакани да бъдат изгледани от доста време, а други – новооткрити. А на вас – приятно четене!

ФИЛМИ

Over the Moon (2020) - IMDbOver the Moon
Определено тази година се постарах да гледам повече анимации, а поредната в този списък е ‘Over the Moon’, която бе и сред номинациите за Оскар тази година. Филмът разказва за Fei Fei, младо момиче от китайски произход, което силно вярва в историята за богинята Chang’e – жена, взела отвара за безсмъртие, благодарение на която застава на Луната, но изоставя своя любим Houyi на Земята, чакайки го да дойде при нея. Това е любимата история на Fei Fei и майка ѝ, а след като момичето губи майка си, вярването в Chang’e е единствената ѝ утеха. Филмът бе много приятен, с доста топли сцени, но и тъжни такива, а музиката и песните в него бързо ти се забиват в главата. Със сигурност ми хареса и ми напомни за пореден път колко важно е семейството и любовта между хората.

Tom & Jerry (2021) - Posters — The Movie Database (TMDB)Tom and Jerry
Наскоро изгледах трейлъра на ‘Tom and Jerry’, а това бе една от любимите ми анимации като малка, така че веднага поисках да изгледам игралната версия. За мое съжаление обаче, още с началото си и прекалено странно анимираните животни, филмът тотално ме загуби. Проследяваме приключенията на Том и Джери, любимите ни котка и мишка, които по незнайни причини се озовават в Ню Йорк и се опитват да оцелеят там. Да, обаче филмът бе изключително скучен, а действието се развиваше доста бавно и мудно. Мисля, че можеше да направят анимацията малко по-различна, сюжетът – също, тъй като нищо не бе достатъчно интересно, за да задържи вниманието на зрителя. Особено ако гледащият не е малко дете. Скучни герои, още по-скучни ситуации и развитие на действието. Останах разочарована.

The Kid Detective (2020) - IMDbThe Kid Detective
Дори не помня как попаднах на ‘The Kid Detective’, но бе записан в списъкът ми за гледане и този ноември дойде и неговият ред. Разказва се за млад мъж, който като дете е бил изключително умен и находчив, като поради този факт става детективът на града. Купища хора му възлагат задачи, имащи нужда от разкриване, а той се справя с всяка една. Докато негова съученичка не бива отвлечена, а Ейб така и не успява да я намери… Години по-късно, на Ейб му възлагат нова задача – да разкрие убийството на момче, което е било отличен ученик. Нещата, които Ейб открива по време на разследването обаче, се оказват доста по-шокиращи, отколкото е очаквал. Филмът бе страшно интересен! Имаме криминални нотки, мистерия, комедия и драма – от всичко по нещо. Виждаме и как са се отразили на психиката на Ейб всички тези високи очаквания към него още от малък и до какво водят сега в зрелия му живот. Краят бе просто разтърсващ – препоръчвам ви филма горещо!

Zone 414 (2021) - subs.bgZone 414
Не знаех нищо за ‘Зона 414’ преди да го започна и останах изненадана от сюжета – частният детектив Дейвид е нает от милиардера Марлон, за да намери изчезналата му дъщеря. Тя самата е избягала в Зона 414 – място, където хората могат да си общуват свободно с андроиди, които са творение на Марлон. За да открие момичето, Дейвид търси помощ от Джейн – един от най-добрите андроиди на Марлон, която е най-близкото нещо до човек, което съществува там. Филмът имаше интересни моменти, но едновременно с това действието вървеше бавно, а сякаш почти нищо не се случваше. Явно вече е модерно да се правят филми за андроиди, но няма как да не сравнявам всичко подобно с ‘Westworld’, който е на светлинни години от този филм. Не останах много впечатлена.

Sound of Metal (2019) - IMDbSound of Metal
‘Sound of Metal’ бе в списъкът ми за гледане още откакто излязоха номинациите за Оскар, но понеже подозирах, че ще е доста тежък филм, избягвах пускането му. Е, не издържах дълго и ето, че няколко месеца по-късно го изгледах и останах доста впечатлена. Историята е тежка и тъжна – млад барабанист, Рубен, губи слуха си, поради което не може повече да свири и смята, че животът му е едва ли не приключил. Освен това е бивш наркоман, затова след загубата отива в специална къща, където живеят хора като него – глухи зависими. На Рубен му е трудно да приеме новия си живот и търси всячески начин, за да възвърне слуха си. Но историята ни учи, че по-важното е да приемеш себе си. Филмът бе наистина много добър, каращ те да се замислиш колко неща имаш, без дори да го осъзнаваш и какво им е на всички тези хора, които имат някакъв подобен проблем. И как могат да са щастливи, въпреки това. Доста тежка история, но оставаща в ума ти.

John Wick (2014) - IMDbJohn Wick
Макар да съм виждала доста миймчета за Джон Уик и да съм срещала филма много пъти по телевизията, аз така и не го бях гледала. Най-накрая дойде момента да поправя това, затова се настроих за огромна доза екшън, а очакванията ми бяха посрещнати подобаващо. Джон Уик е пенсиониран убиец, който след смъртта на жена си се е оставил да скърби. Последният подарък на жена му към него е едно кученце, което обаче бива убито след нахлуване на група мъже в дома на Джон, с цел да откраднат колата му. След тази случка Уик няма как да не се завърне към миналото си и да потърси крадците, за да си получат заслуженото. Всичко във филма бе много интересно, а екшънът – страшно задоволителен. Със сигурност ще изгледам и останалите части!

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021) - Posters — The Movie  Database (TMDB)Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
Разбира се, че ще изгледам поредния Марвел филм, а за ‘Shang-Chi’ чух толкова много добри неща, че нямах никакво търпение. Историята е меко казано приказна – Шанг-Чи е дете на безсмъртен войн, притежаващ силата на магически десет пръстена, и жена, идваща от село от мистично измерение, пълно с вълшебни животни и добре обучени бойци. Когато губи майка си като малък обаче, Шанг-Чи започва тренировки за непобедим воин, който да отмъсти за случилата се трагедия. Неиздържащ на напрежението и нещата, които трябва да направи, Шанг-Чи избягва в САЩ, за да започне нов живот… докато години по-късно баща му не го открива, защото има нужда от него. Филмът бе страхотен, може би един от най-добрите Марвел филми, които съм гледала! Историята бе завладяваща и интересна, екшънът перфектен, а мистичните създания бяха наслада за окото и веднага хващаха вниманието. Очаквам с нетърпение следващите филми, за да разбера как ще се свържат пръстените с останалите Марвел елементи, които познаваме, както и какво ново го очаква Шанг-Чи.

John Wick: Chapter 2 (2017) - IMDbJohn Wick: Chapter 2
Няма как след гледането на първи филм в поредица да не изгледам и втория, така че ето ме тук с Джон Уик, втора част. Тя започва долу горе веднага след приключването на първата, а Джон този път е готов на всичко, за да си върне откраднатата кола. В каквото и състояние да е тя. Следват множество битки и страшен екшън, които са задължителни за живота на най-добрия наемен убиец. Втората част ми хареса малко по-малко от първата, защото ми се стори, че тук нямахме толкова история, колкото в началото, а по скоро едно бясно преследване и още по-бесни сражения между персонажите. И все пак, да гледаш как Джон Уик се измъква от всичко също е интересно, а за следващия филм очаквам още по-интересни преследвания, имайки предвид неочаквания край на този.

Червена бюлетина (2021) - Zamunda.NETRed Notice
Видях ‘Red Notice’ съвсем случайно в Замунда, а със Скалата, Гал Гадот и Райън Рейнолдс в главните роли нямаше как да го пропусна. Филмът разказва за крадец на изкуство, издирван международно, който се опитва да открадне едно от трите златни яйца, подарени на Клеопатра от Марк Антоний. В битката за яйцето се включват още доста умели крадци, което дава началото на едно яростно преследване между тях самите и между тях и Интерпол. Много се забавлявах с гледането на филма, героят на Райън, както винаги, е с изумително чувство за хумор, а това трио се справя много добре със съвместната си работа. Историята също е много интересна, а макар тези яйца да са измислица, почти повярвах, че всичко е истинско! Готин филм, хареса ми!

Emma (U) | Selsey CinemaEmma
Много обичам филми, развиващи се в миналите векове, а историята за Ема ме привлича още откакто разбрах за съществуването на романа на Джейн Остин, но така и не го прочетох. Държах обаче да се запозная с Ема, затова реших да се насладя на най-новата екранизация с Аня Тейлър-Джой в главната роля. Ема е богата, самоуверена, красива и неомъжена, а любимото ѝ занимание е да сватосва познатите си, макар тя самата да страни от женитбата. Многото играене със съдбите на хората обаче невинаги е добра идея, като това кара и самата Ема да се замисли какво точно очаква от бъдещето си и как иска да се нареди то. Филмът бе много приятен, атмосферата беше перфектна и наистина пренасяща те в 1800-те години, а Ема бе герой, който няма как да не харесаш, макар понякога да прекаляваше с думите и действията си. Забавлявах се искрено и останах очарована!

The Suicide Squad (2021) - FilmaffinityThe Suicide Squad
Гледах първият ‘Suicide Squad’ още покрай излизането му и макар да не съм гледала почти никой филм от DC, историята за събирането на куп злодеи, за да извършат мисия за добро, ми се стори много интересна. Нямах търпение да видя какво ще са ни подготвили и за този филм, който не е точно продължение, нито нова версия, а по-скоро отделна история. Определено ‘The Suicide Squad’ ми хареса повече от предишния, въпреки че това се дължи главно на моята любима Харли Куин, без която всеки от тези филми би бил голямо разочарование. DC имат доста интересни и странни едновременно герои и злодеи, но екшънът и битките са гарантирани, проливащата се кръв около тях – също. Останах сравнително доволна, макар някои от моментите да ми идваха в повече. Да видим кога ще изгледам още нещо от DC!

Buy John Wick: Chapter 3 - Parabellum + Bonus - Microsoft StoreJohn Wick: Chapter 3 – Parabellum
След предишните два филма нямаше как да пропусна и третата част на приключението „Джон Уик“, така че бързо се посветих и на нея. Действието във филмите се развива на страшни обороти, а тази част също започва директно след завършека на предишната, като Джон е принуден да бяга и да спасява живота си от абсолютно всеки възможен наемен убиец, който е по петите му. А наградата за главата му е само скромните 14 милиона. В третата част за пореден път имаме страшно количество екшън и битки – бих казала едни стабилни 80%, а дори може би 90% от филма. Но думите са излишни, когато юмруците, ножовете, коланите и всичко, което става за оръжие, говорят по-силно. Хареса ми малко по-малко от предишните, но насладата отново бе гарантирана – ако сте почитатели на такива филми, разбира се.

Amazon.com: The Terminator : Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael  Biehn, Paul Winfield, Lance Henriksen, Rick Rossovich, Bess Motta, Earl  Boen, Dick Miller, Shawn Schepps, Bruce M. Kerner, Franco Columbu, Adam  Greenberg, JamesThe Terminator
Може би е изненадващо, но досега не бях гледала „Терминаторът“, един толкова известен филм, превърнал се в класика. Честно, даже не знаех за какво точно се разказва – киборг пристига в настоящето от бъдещето, а мисията му е да убие Сара Конър – бъдещата майка на човека, който е може би последният шанс на човечеството срещу управлението на машините. С него обаче пристига и мъж, чиято цел е опазването на Сара. Следват сблъсъци между двамата пътешественици и страшен екшън. Филмът бе много интересен и се радвам, че най-накрая успях да го изгледам. Със сигурност ще продължа със следващите от поредицата!

Terminator 2: Judgment Day (1991) - IMDbTerminator 2: Judgement Day
Продължавам с втората част от поредицата за Терминатора, в която имаме обръщане на ролите и този път лошият терминаторски киборг бива препрограмиран и отново изпратен в бъдещето, но този път с цел да пази вече родения син на Сара от новият модел киборг, който е изпратен, за да го убие. Тук нещата стават още по-сложни, като всички мисли за пътуването във времето и последващото развитие на живота, базирано на предишни действия, определено ме объркаха много. Втората част обаче ми хареса дори повече от първата, битките между двата киборга бяха още по-ожесточени, а залогът – още по-голям. Много добър филм!

The Hunger Games: Mockingjay Part 2 - Final плакат, постер, картинка |  Posters.bgThe Hunger Games
The Hunger Games: Catching Fire
The Hunger Games: Mockingjay – Part 1
The Hunger Games: Mockingjay – Part 2
Гледах всеки от филмите от поредицата „Игрите на глада“ още с излизането им, тъй като съм голям фен на книгите, но тези дни се сетих отново за тях и ми се прииска да си припомня историята на Катнис Евърдийн и Панем. А и всички, освен може би първия, бях гледала само по веднъж, от последните два дори не помнех повечето части, а единствено основни сцени. Още с първите сцени ме заляха куп чувства и носталгия, а през почти цялото време и на четирите филма едва сдържах сълзите си – от тъга, радост и умиление. Вторият филм е любимият ми, последван от първия, четвъртия и третия. Тези филми винаги ще са важни за мен и ги препоръчвам страшно силно на всеки, който все още не ги е гледал!

Terminator 3: Rise of the Machines (2003) - IMDbTerminator 3: Rise of the Machines
Третата част от поредицата за Терминатора бе по-слаба от предишните или поне аз така я усетих. Тук отне доста време да се разкрие какво точно се случва, а и не се случи толкова много, но пък екшънът отново бе гарантиран и доста добър, като този път лошият терминатор е жена. След неуспешните опити за убийството на Джон Конър и дори след спасяването на човечеството се оказва, че нещата далеч не са толкова прости. Ужасът е просто отложен, а на Джон, Терминатора и една нова героиня им се е паднало да извършват спасението. Този филм ми се стори по-скоро като преходен и очаквам доста повече от следващите части, като се надявам тогава най-накрая да видим и войната с машините!

Terminator Salvation (2009) - IMDbTerminator Salvation
Вече ви е ясно, след единия Терминатор следва друг, а сега за пръв път се отправяме към така плашещото бъдеще, където машините вече яростно се опитват да ни унищожат, а единствените, които им се противопоставят са Съпротивата, с изявения и така важен Джон Конър. Мисията на Джон в този филм е да намери баща си Кайл, който в момента е тийнейджър и представлява цел номер едно на машините. Тук вече загубих всякаква воля и желание да се опитвам да схвана пътуването във времето и логиката му, но едно е ясно – ако бащата на Конър умре, то той няма как да съществува. Филмът ми хареса повече от третия, може би е наравно с първия и ми е интересно какво още може да се случи, както и дали някога хората ще успеят да победят машините!

9 Social dilemma ideas in 2021 | dilemma, conceptual illustration, social  media artThe Social Dilemma
Това е най-различният филм, който гледах през този месец, тъй като е документален и разказва за лошата страна на социалните мрежи – неувереността, която вдъхват у хората, постоянното следене на всяко наше действие и активност, продаването на тази информация на трети страни, както и как всъщност социалните мрежи, едно на пръв поглед безобидно и маловажно нещо, се оказват ключови в избори, решаване на проблеми, кризи и диктуване на мнение. Документалният филм е доста притеснителен, особено след като хората, създали тези алгоритми и приложения, сами казват, че не могат да контролират разработките си и осъзнават колко лоши са станали те. Накара ме да се замисля колко много време прекарвам в социалните мрежи, но и колко трудно е да се откъснем от тях. Препоръчвам го горещо и със сигурност ще се опитам да променя тази моя зависимост.

СЕРИАЛИ

Bridgerton (TV Series 2020– ) - IMDbBridgerton
‘Bridgerton’ привлече вниманието ми още с излизането си, и то не само заради историята, но и заради всичкия шум, който се вдигна около него. Започването му, както винаги, се отложи, но съм много щастлива, че най-накрая имах възможността да го изгледам – заслужава си всяко говорене и похвала! Годината е 1813, а ние проследяваме властното семейство Бриджертън и най-вече най-голямата им дъщеря, която е в процес на търсене на съпруг. Зрителят се наслаждава на много балове, красиви рокли, романтика и дори скандали, които няма как да не присъстват в подобно общество. А там, наблюдаваща тихо, е и лейди Уисълдаун, която не пропуска да напише най-новите клюки в своята вестникарска поредица. ‘Bridgerton’ доста напомня на „Клюкарката“ – мистериозна писателка, която знае всичко, влиятелни особи, женски скандали и страхотна мода! Атмосферата е по-различна, но повече от прекрасна – наистина се почувствах сякаш съм в тази ера, като тези чувства оставаха дори след края на епизодите. Нямам никакво търпение за следващия сезон и съм повече от доволна от завършека на този, най-вече колко цялостен бе той, тъй като най-вероятно всеки от сезоните ще е посветен на едно от децата Бриджертън, подобно на книгите.

Arcane (TV Series 2021– ) - IMDbArcane
Много обичам да играя всякакви игри, а от скоро и ‘League of Legends’, която е вдъхновението за най-новия сериал на Netflix, ‘Arcane’. Нямах търпение да изгледам тази продукция, тъй като един от любимите ми шампиони е главна героиня там – Джинкс. Сериалът разказва за две места, градът Пилтовър, град на аристократи и учени, и подземната му противоположност – Заун, с неговите бедни и гладни обитатели, които биват потискани непрекъснато от обитателите на горния град. От всеки от двата града проследяваме по двама герои – Джинкс и Вай от Заун, както и Джейс и Кейтлин от Пилтовър, чиито съдби постепенно се преплитат в битки за ценности и право на добър живот. Много ми бе интересно да разбера малко повече от историите на героите, как са станали това, което виждаме в играта и какви са взаимоотношенията помежду им. Особено историята на Джинкс, от къде се взима лудостта ѝ и защо са такива взаимоотношенията ѝ със сестра ѝ. Хареса ми много и нямам търпение да разбера какво ще се случи в следващия сезон!

Вашият коментар