„Червеното пиано“ от Джош Малерман

d4693ae85b98dff8b3ec875633ec38ab.jpgИз дебрите на загадъчния континент Африка се носи мистериозен звук, който побърква хората и неясно как уврежда бойната техника. Американските военни изпращат две мисии, които се провалят безславно, а завърналите се войници разказват неща, които не могат да бъдат приети сериозно. Командването решава да направи още един опит и изпраща там музикалната банда „The Danes”до един бивши военни, които имат за задача да разкрият произхода и природата на тази нова заплаха. Mесеци по-късно в секретна болница една грижовна медицинска сестра се грижи за пациент с необясними наранявания – практически всяка кост в тялото му е счупена, но той чудодейно започва да се оправя под влиянието на експериментално лечение. Пациентът е фронтменът на „The Danes”, а военните са готови на всичко, за да научат какво му се е случило в Африка и къде са останалите от експедицията.

Ревю „Кутия за птици“. Ревю „Къщата на езерното дъно“

Джош Малерман бързо се превърна в автор, чиито книги очаквам с нетърпение, а когато най-накрая получа възможност да ги прочета, не само не искам да се отделям от тях нито за миг, а и не мога. „Червеното пиано“ се различава много от останалите две книги на автора – „Кутия за птици“ и „Къщата на езерното дъно“, но най-новият му роман е също толкова обсебващ, пропит с напрежение и  изпълнен със загадки, които не ти дават мира.

Действието в романа се развива на два фронта – половината глави са посветени на миналото, а останалите – на настоящето. Миналото ни показва дните на музикантите от групата „The Danes“ преди армията да почука на вратата им, за да им предложи пътуване до Африка с не много ясна цел – да открият източник на мистериозен, побъркващ хората звук, но срещу голямо заплащане. Главите посветени на миналото ни представят и самото пътуване до Африка, кацането там, последвалите дни и всички чувства, зараждащи се във фронтмена на групата – Филип Тонка, главното действащо лице и единственият човек, завърнал се от мисията в Африка, както може би и единственият, знаещ местоположението на мистериозния звук. Дали Филип Тонка е намерил източника на звука, дали е разбрал какъв е, за какво служи и как човек, чиито всички кости са изпочупени, продължава да живее…

Резултат с изображение за червеното пиано джош малерман…ни отговарят главите, посветени на настоящето. Филип Тонка лежи в тайна военна болница, където се събужда след шест месеца в кома, с неясни спомени и един-единствен въпрос – къде са останалите от „The Danes“. Нараняванията му изглеждат свръхестествени, защото как изобщо някой би могъл да счупи всичките си кости едновременно, възстановяването му от тези травми – също, но там на помощ идва необичайно лекарство от още по-необичаен лекар, лекар, обсебен от своята цел, обсебен от това да научи нещо повече за случилото се в Африка и да получи признание за напредъка с Филип. Разбиране и съпричастност Филип намира в лицето на медицинската сестра Елън, жена със своя собствена трагедия, на път да изгуби целия смисъл на живота си, докато не среща Филип и не осъзнава какво всъщност се случва с този пациент. Съвест и дълг започват да се борят вътре в Елън, а всичко около нея и Филип става все по-объркано и странно.

С всяка следваща своя книга Джош Малерман се посвещава на различна идея, разгръща нов, невиждан досега сюжет и подарява на читателите си история, която дълго няма да забравят. „Червеното пиано“ е трилър, който ще ви накара да настръхнете, ще ви омагьоса и заплени, може би дори ще ви уплаши, но със сигурност ще ви донесе наслада и много емоции. Спуснете се в това приключение из дебрите на Африка, из същността на хората и техните мотиви, из странните творения и последиците от съществуването им. Джош Малерман е майстор на напрежението, майстор е на книгите, които те карат да мислиш, които извикват в теб хиляди въпроси, някои от тях – без отговор. „Червеното пиано“ не прави изключение – не пропускайте тази история!

Сърдечно благодаря на издателство Deja Book за предоставената възможност!

Вашият коментар