„Парченца от нашия живот“ от Хелън Дънбар

Parchenca_cover.jpgКал е звездата на училищния отбор по бейзбол, а бъдещето пред него сякаш е пълно с възможности. Той, Лизи и Спенсър смятат, че заедно могат да преминат през всички трудности, докато един трагичен инцидент не разкъсва живота им на парченца. Кал губи двете неща, на които държи най-много – бейзбола и Лизи, а един глас в главата му не му дава покой. След като разбира, че е преживял сърдечна трансплантация, Кал започва да сънува странни сънища, а мислите и чувствата му стават все по-объркани. Той трябва да се изправи пред най-големите си страхове и да разбере истината за новото сърце, което бие в гърдите му.

Когато започнах „Парченца от нашия живот“ се бях подготвила за изпълнен с тъжни чувства роман, но получих много повече. Макар тъгата и последвалата я вина да бяха главните емоции, съдържащи се в книгата, между тях често се прокрадваха щастливи моменти, които запълваха пукнатините и правеха живота на героите по-хубав. „Парченца от нашия живот“ може да е история за болка, страх и вина, но също така в нея се съдържа много любов, приятелство и един спорт, който връща радостта у човека.

xdadadadadadadadada.jpgХареса ми това, че в самото начало ни бяха представени няколко глави преди инцидента, в които да се запознаем с обикновения живот на нашите герои. Самата мисъл, че скоро нещата драстично ще се променят, но без знанието кога, носи със себе си една прикрита мистерия и очакване на събитието, което променя живота на Кал. Той вече не може да доближи шофьорското място, мечтата му за бейзболна кариера е унищожена, а мисълта, че никога повече няма да види най-добрата си приятелка Лизи го съсипва. Хелън Дънбар се е справила отлично с предаването на емоциите на Кал, защото те го правят истински. Борбата след инцидента и вината, която той съдържаше в себе си бяха много трудни за преодоляване, но се радвам, че присъстваха в книгата, защото показаха, че да тъжиш е нещо нормално, но след време всичко отново се подобрява. Радвам се, че Кал преодоля някои от страховете си и постепенно се стараеше да не бъде толкова несигурен, защото така успя да постигне много повече.

Спенсър, другият най-добър приятел на Кал, вдъхваше живот на книгата. Той бе неотлъчно до Кал и заедно се опитаха да преодолеят загубата на Лизи. Спенсър винаги се стремеше да помогне на Кал, било то чрез урок по кормуване или подтик да направи нещо ново и никога не се отказваше, дори след като нещата ставаха трудни. Лизи, от друга страна, често бе голям инат и далеч не осъзнаваше колко важна е за Спенсър и Кал, както и колко важен е самият живот. За нея рисуването бе спасение от суровото ежедневие, а артистичната ѝ душа правеше живота на приятелите ѝ по-цветен и хубав. За съжаление, тя често се отнасяше с лекомислие към собствената си съдба, което на моменти ме дразнеше. Иска ми се да не бе толкова негативна, защото може би тогава нещата щяха да бъдат различни.

BeFunky Collage.jpgДруго хубаво нещо в книгата бяха интересите на героите и колко добре бяха представени. Спенсър бе театрална особа, влюбен в представленията и музиката, и това си личеше всеки път, в който четяхме по нещо за него. Дори след като вече не можеше да играе, Кал не се отказа от бейзбола, а напротив – той дори му помогна да преодолее страха си и да заговори Али – момичето, което харесва. Радвам се, че персонажът на Али също бе развит и успяхме да я опознаем и харесаме в малкото време, в което присъстваше в книгата, но за което се превърна в още една опора за Кал.

„Парченца от нашия живот“ ще ви спечели с трогателната си, но красива история, изпълнена с изкуство, споделени тайни, трудни семейни отношения, но и любов. Хелън Дънбар ни напомня да показваме обичта си, докато все още можем, да приемаме различните и винаги да подкрепяме близките си хора. Тази книга е едновременно и светлина, и мрак, също както живота, но без едното или другото всичко би било различно.

Благодаря много на издателство AMG Publishing за възможността, която ми предоставиха!

Вашият коментар