„Смъртни белези“ от Вероника Рот

97895427191821486993679.3593.jpgВ една галактика, в която насилието и отмъщението доминират в живота на хората, всеки има дарба – уникална сила, която предопределя бъдещето му. А някои дарби могат да бъдат смъртоносни… Сайра е сестра на брутален тиранин. Нейната дарба носи болка и сила – нещо, от което брат ѝ се възползва, за да измъчва враговете си. Но Сайра е много повече от оръжие – тя е силна, бърза и много по-умна, отколкото Ризек подозира. Акос е син на оракул от далечната и мразовита планета Тувхе. Той е щедър и добър, а предаността, която изпитва към семейството си, не познава граници. Заловен от войниците на Ризек, младият мъж се опитва да освободи брат си независимо от цената. Нишките на течението заплитат съдбата им и двамата ще трябва да решат дали да си помогнат, или да се унищожат взаимно…

„Смъртни белези“, новият роман на познатата на всички ни Вероника Рот, улавя вниманието на читателя още с първите си страници и не го пуска до самия финал, където биват разкривани дълго пазени тайни, а обратите се крият зад всеки ъгъл. Напълно различаваща се от „Дивергенти“, дебютния роман на авторката, но написана в същия пристрастяващ стил, „Смъртни белези“ ще ви гарантира стоенето до късно, за да приключите само още една глава, докато нарастващото напрежение в сюжета допълнително ви кара да продължавате да четете.

Като почитател на „Дивергенти“ бях сигурна, че ще харесам и „Смъртни белези“, но далеч не осъзнавах колко много. Както вече казах, двата романа са коренно различни помежду си, освен факта, че и тук главните герои са момче и момиче. Акос и Сайра обаче нямат нищо общо с Трис и Фор, живеят на съвсем различна планета, в различен свят и различни обстоятелства. Светът в „Смъртни белези“ е много по-сложен, хората в него обитават различни планети, всеки има уникална дарба, която невинаги носи добро, а някои по-специални герои имат и собствена орис, пътят им е предварително предначертан и никой от тях не може да избяга от своето бъдеще.

Пръв ни е представен Акос, синът на оракула на Тувхе, който от самото начало се отличава с добротата, която излъчва и невинността си. Акос, заедно със своя по-голям брат Айджа, бива отвлечен и заведен в земите на най-големия враг на Тувхе – народът Шотет, с когото те делят своята планета. Това отвличане се оказва решаващо за същността на Акос, то го променя, показва му, че близките му имат нужда от него, че трябва да стане по-суров и не толкова доверчив, да порасне само за едно денонощие и да посвети живота си на това да спаси брат си от владетеля на Шотет – Ризек. Но въпреки израстването на Акос и всички промени, които претърпя, той продължава да бъде добросърдечен, мил, жертващ се за хора, които едва познава и гледащ винаги да помогне на някого.

Сайра, сестрата на Ризек и нашето второ действащо лице, още съвсем малка получава дарбата да наранява хората. Само едно нейно докосване, придружено от правилно насочена сила, би могло да бъде смъртоносно, затова и единствено човек, който не изпитва болка, би могъл да си позволи тази привилегия. Сайра от години е използвана от брат си като оръжие, което да му гарантира подчинението на народа, без някой да я попита как всъщност се чувства от това. Тя прекарва свободното си време, което има в изобилие, в най-различни тренировки, винаги усъвършенстваща себе си. Но под същността на Сайра се крие много повече от момиче, родено да носи болка, крие се човек, който изпитва състрадание, обича живота, наслаждава се на всичко красиво и мечтае за отстраняването на брат си.

Срещата на двете привидни противоположности Акос и Сайра се оказва съдбовна, защото единствено Акос, който със своето докосване спира потока на силата на Сайра, може да избави героинята ни от съпровождащата я навсякъде болка. Двамата бързо трябва да решат дали ще е по-добре да работят заедно, или да не се доверяват един на друг, взимайки най-доброто решение. Действието в романа се развива поетапно, информацията, нужна ни да си представим света им е обяснена напълно разбираемо, за да се потопим изцяло в атмосферата на това космическо приключение. Не липсват и спиращи дъха битки, моменти, в които не знаеш какво ще последва и започваш да се страхуваш за съдбата на героите.

В „Смъртни белези“ е пълно с жестокост, смърт и страдание, но има и изобилие от красота, нежност и щастливи моменти. Вероника Рот създава една напълно нова и завладяваща история, която ще обикнете още преди да сте завършили. Невъзможно е да не откриете част от себе си в главните или второстепенните персонажи, всеки от които е изграден страхотно и се усеща повече от истински. „Смъртни белези“ ще ви подари радост, наслада и куп приключения, чийто край няма да искате да приближава.

Огромно благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност!

Източници на снимките: 1, 2, 3, 4.

3 мнения за “„Смъртни белези“ от Вероника Рот

  1. Удивително ревю!
    Книгата е в TBR листа ми още от самото си излизане, но след рецензията ти несъмнено ще я прочета възможно най-скоро, след като си я закупя !
    П.П. Не е ли прекрасно, че книгата е с твърди корици?! ^^

    Харесвам

  2. Pingback: „Смъртни белези” за спомен | Аз чета

Вашият коментар